Стенограма от срещата в МС на 18 юни за Закона за горите - част ІІ

Нели Чолашка 18 юни 2012 в 17:57 3728 0

Еколозите на среща в Министерския съвет за Закона за горите. Снимка: БГНЕС
Еколозите на среща в Министерския съвет за Закона за горите. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов все пак успя да дойде на срещата с еколозите, които покани в 10 ч. в Министерския съвет.

Стенограмата от срещата с участието вече и на Бойко:

БОЙКО БОРИСОВ: Министър Найденов ми каза какво сте говорили тук. Видяхте, че това, което ви предупредих, че ще се случи, то се случи. Добре че президентът беше бърз в издаването на вето, защото кой знае още какво щеше да се случи. Видяхте че покрай тези, които действително приемаме за чиста монета, че екологията и горите ги интересуват, дойдоха хора, които това най-малко ги интересува. Но това си е ваша работа, аз не ви се бъркам в нея.

След ветото на президента аз няма да дам на депутатите да гледат този закон до тогава, докато не дойдете с ясни предложения. Ще си подготвим нов закон за държавните предприятия, за да могат да работят държавните горски предприятия. Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите. Не искате да добиваме газ, не искате да имаме туризъм, аз толкова мога. Затворихме Белене, затворихме Бургас-Александруполис, нека тези, които ви казват, че ще се дигнат приходите, да кажат откъде ще ги вдигнат като дойдат на власт.

Да ни кажат точно – ще дойдат приходи от…., кое, да чуя и вие да чуете също така. В политиката съм 12-13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката. Като се качите на Витоша все едно е Косово бомбардировката – съборени сгради, ако е тенекиено нещо можеш да пиеш един чай, ако не – няма къде да седнеш и добър ден да ти кажат.

Щом така ви харесва, така да бъде. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви. Освен здравомислещите хора, които считат, че не е лошо в България да има и зимен туризъм. Прекрасна природа, никой повече от тези, които инвестират в подобни сфери не пазят дърветата от сеч. Двадесет години имаше поголовна сеч по горите и тези, които ги сякоха сега са на ваша страна.

Защо?! А ние направихме всичките рестриктивни мерки, за да запазим горите – малки, големи, средни. България е държава, в която последните години, когато ние сме на власт има прираст на горите, безспорен отчетен факт в Евростат.

Затова, с цялото си уважение и разбиране към вас, и едните, които искате и вчера сте затваряли пътя, и другите, които затварят Орлов мост - това не е демокрация, защото има надлежен ред да се проведе митинг, примерно пред Министерския съвет, пред Президентството, законът така е правен, бях кмет когато се прави, че за митингите можете да бъдете на най-видните места в града – Народното събрание, площада.

Няма логика да се затваря път. Там могат да минават и хора, които не са на вашето мнение и вие им отнемате демократичното право да минават, и едните и другите.

След всеки избори има загубили партии и една спечелила, която и да е тя. Следва ли другата да си изкара симпатизантите, които са повече от три хиляди души примерно да протестират. За нас са гласували милион, да ги изкараме да затворят пътищата, защото пък те не са съгласни с нашите политически опоненти!? Какво общо има екологията, горите с политически протест?!

Нима не ви приех и не стоях тук колкото искахте в петък, за да се получат тези кървища и да се бият хора по Орлов мост вечерта. Не ви чува властта, не ви приема, няма демокрация, нямате чуваемост ли?! Кой налага да се говорят такива глупости? От сутрин до вечер всички телевизии, всички активисти са по екраните. По-голяма демокрация, аз не знам какво трябва да направите.

Кабинетът на министрите е и ваша кабинет втори път вече от момента, в който сте се обозначили, че искате да говорим. Защо да си цапам партията и да давам възможност на олигарси, на агенти от Държавна сигурност, журналисти, които се изявяват за демократи?! Когато комунистите и тези, на които им дърпат конците и са убили дядо ми, на мен ми дадоха да работя сам в пожарната. Кой от вас е притиснат от правителството в каквото и да било?! Няма такова нещо.

Иво Инджев ще е водач на демократичните журналисти – агент от Държавна сигурност – откъде накъде?! Или, да не изброявам монополисти в Каолина. Ако има някъде монопол, твърд монопол в България, това е производството на каолин, който пряко отива в цената на тока след това. Защото централите едно и три – американската AЕS го купува двойно по-скъпо, отколкото държавната Марица 2. Ще кажете, че това е хубаво, не е хубаво, защото след това ДКЕВР на базата на производствените разходи определя цената на тока и това е 20 години – кръгът „Агнешки главички”.

Те ще ми бъдат демократите и ще кажат, че аз съм диктатор – стига с това вече, мълчах си, до тук ми дойде. С кое сме били диктатори?! В кое, в едно нещо?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено. Госпожа Кунева осем години беше министър, тогава ли се чуваше гласа на хората повече от сега?! Че това, че всеки ден даваме спортни зали, магистрали, мостове, пречиствателни станции и си строим държавата и е видно – погледнете. Искат да я направят като Гърция, да я направят, само че аз не искам да участвам в това.

Затова закон в парламента. Ако еколози, ако общини, ако инвеститори достигнете до разбиране, аз съм тук. Тогава мога да кажа на колегите в парламента – работете. Да ми наричат партия и мен лобистки тези, които 20 години ограбиха държавичката, ние не сме. Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам. Откъде накъде ще ми приказват глупости – снахите и децата на Политбюро. Мачкаха ме 25 години, сега пак през уж демократични процеси ще ни мачкат. На Политбюро няма да им се дам.

Всичко свързано с екологията приемам сто процента, връщат и спират. Всичко, свързано с политика – милиметър няма да им отстъпя, защото тези продадоха държавата, те направиха заменките на горите, те унищожиха и флората и фауната. Сега ние правим пречиствателните станции – във всяка река можеш да отидеш да ловиш риба. Сто милиона е на София пречиствателната станция, на Искър можеш да ловиш риба, а течеше синьо, червено, зелено по нея, помните ли, само преди пет години е това.

Затова най-честно ви казвам, абсолютно приемам всичко свързано с екологията. Природата наказва урбанизацията на света и ние трябва да я пазим като зеницата на окото си. Знаете че на Хемус заради щъркеловото гнездо ние спряхме строителството докато не се измътят щъркелите. По Струма сме направили всякакви тунелчета, Кресненското дефиле ще струва един милиард евро, вместо 400, защото ще минем с три независими тунела, за да се съобразим със сто процента с екологията. Убедили сме Брюксел, подписано е, правим го. Едно дръвче не сме дали да се отсече. Откъде накъде ще ми ги наговорят тези работи!?

Това е моето решение. Ако ГЕРБ рече да прави нещо различно от това в парламента – без мен да го прави. В петък бях склонен на предложения. Когато видях, че бият хора и това, което даваха по телевизиите, вече ми стана ясно, че зад вашите най-светли намерения, изобщо не искам да ви обидя и ви приветствам и тази сграда я приемете за ваш офис по всяка тема, но аз закон няма да пусна да върви без ето тук да дойдете и до един да кажете – това е хубаво в този размер или в тази ситуация или по този начин е добре и за туризма и за региона… Както правихме магистралите и жп линията.

Искаме да преместим блатните кокичета – хайде, Павлова, вземи ти, носи, да видят хората, че всеки корен. И там бяха пак ваши колеги, аз не бъркам. Направихме ли всичко, както искахте? Така искам да е и в този закон, ако има такъв закон. Като се каже Витоша, да се знае, че това е природен парк, че това е красота, че това е зеленина и ако искат скиори да отидат да карат ски по какъв начин вие казвате може да се карат ски. Тогава казвам при тези условия аз съм съгласен. ГЕРБ, надявам се още да ме слуша, ако не ме слуша ще станем като всички други партии.

Нашето име се казва граждани за европейско развитие на България. Под европейско развитие аз разбирам инфраструктура, екология, просперитет. На базата на това да идват повече туристи. Затова в археологията, вие сте близки с археолозите… Първо, много работна ръка. Вчера минах по „Струма” над 150-200 човека археолози работят там с лопатки, метлички, шпакулки, да сме сигурни. И ако отидете на „Струма” ще видите от двете страни вече са на чакъл, точно там е още трева, за да сме сигурни, че няма една българска ценност да бъде погубена от трактора.

Спрях, вече една година закъснение има на Шумен, но докато не се убедим, не я пускам, трябваше сега да стане – ще стане догодина, за да са сигурни археолозите. Същото беше за „Марица”, същото на „Тракия” преместихме, знаете. Сега правим четири метра огради, за да предпазим птичетата. Факт, нали. И точно на мен да ми се каже, че искам да лобирам за някой, въобще нямам нищо общо.

Цеко Минев на световната купа ми даде една шапка, каквато раздадоха на всички хора там, които бяха на първенството. И като отидох на опашката на лифта имаше може би за два часа чакащи. Аз го попитах защо не направят още един лифт до него? Не дават. Сигурен съм, че ако вие отидете зимата, застанете на опашката или питате скиорите, те ще ви кажат какво мислят. Толкова години е чакал, ще изчакаме още една. Чуйте и мнението на тези хора.

Преценете колко дървета, ако ще се прави втори лифт, трябва да се насадят и да се направи. Но давайте възможност да се развива и туризма, защото безспорно приходите на държавата и работните места са факт в последните две години. По морето, виждате, събаряме, пари даваме да събаряме сгради, които бяха на дюните и ще продължим.

Аз във ваше лице съм виждал най-близките партньори и съратници в екологията. Нашата политика е такава. И съжалявам, че този разговор го водим след като има вето на президента, а не сме го направили още в парламента. И сега в сряда издавам на Министерския съвет една заповед – закон от нашата партия няма да излиза без да има отдолу подписано обществено обсъждане. Подписано предварително не когато ми стане проблема и аз да отивам в парламента и да обяснявам – хора, искаме да променим само думичката, защото заради шистовия газ сме забранили и конвенционалния. Има ли някой против да добиваме газ в България конвенционален.

РЕПЛИКИ: Няма, разбира се.

БОЙКО БОРИСОВ: Големите компании са си платили концесии. И онзи ден част от тези се възползваха, че понеже вкарваме и затова пратих Делян Добрев да обясни от трибуната, че става въпрос за конвенционалния газ. И аз мога веднага да заподозря, че са им платили заради това, че спрях Белене. Веднага мога да заподозря. Мога да заподозря веднага тези, на които спрях шистовия газ, че са платили за тези протести. Разбирате ли, ако човек почне да си говори ей така пет за шест, може да си изговори всичко, но не е истина и не е правилно и не трябва, защото ни гледат хората и отвън и от другите страни.

ФИЛИП ЦАНОВ: Имам конкретно предложение именно в тази част.

РЕПЛИКА: А заменките…

ТОМА БЕЛЕВ: Едно решение на Дянков трябва и ще ви влязат и парите и хората ще могат да си работят обектите.

БОЙКО БОРИСОВ: Какво трябва да се направи?

ТОМА БЕЛЕВ: Да се обявят за държавна помощ.

ФИЛИП ЦАНОВ: И ще осъдят България да плати стотици, милиони без те да са виновни.

ТОМА БЕЛЕВ: Няма да осъдят, а разрешаваме проблема, затваряме наказателната процедура. Ако господин Дянков ги обяви за държавна помощ и се изиска и хората или си доплатят или ги върнат, наказателната процедура се затваря.

БОЙКО БОРИСОВ: Тогава вие няма ли да скочите и да кажат – те им узакониха заменките.

ТОМА БЕЛЕВ: Те ще си ги доплатят.

ФИЛИП ЦАНОВ: Сега не говорим за това.

ТОМА БЕЛЕВ: Напротив – всички заменки са обект на проекти за ски курорти.

ФИЛИП ЦАНОВ: Няма такова нещо, това е пълна лъжа. Няма един проект вътре, не измествайте популистки неща.

Имам съвсем конкретно предложение. Тъй като самите еколози казаха, че те не представляват всички, ние също не представляваме всички, моето предложение е за широк консенсус, както иска министър-председателя. Да се включат в обсъждането двата синдиката, асоциацията на общините.

Тогава е истинския консенсус. Да се обединим около това нещо, защото стратегията на ООН за устойчиво развитие определя освен екологията, да се вземат под внимание опазване на околната среда, икономика, демография и социална политика. Да се обединим около това нещо, те да спрат протестите и ние да спрем протестите. Това е глупаво, което се прави в момента.

БОЙКО БОРИСОВ: Закон няма да има, ако искайте си протестирайте колкото щете. Закон ще има, когато всичките дойдете заедно и кажете искаме да бъде направен по този начин

ТОМА БЕЛЕВ: Това не може да стане.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако ще да стане, аз имам чест и достойнство. Да излиза някакъв и да вика, че съм безчестник аз…

ФИЛИП ЦАНОВ: Значи те си постигнаха целта, няма закон, нищо не се прави, няма инвестиции и довиждане…

БОЙКО БОРИСОВ: За това имате право, търсете ги, срещайте се, говорете, парламентът (Деси Танева е пред вас), кани ги всички в парламента, водете дебати, говорете, ако стигнете до решение, толкоз. Ясно да се чуе.

Ако не искат това да се прави или кое да се прави или как да се прави – аз не приемам, че еколозите нямат свое решение, в което да може да се намери правилното сечение и туризмът да се развива и хората да се радват на красотите, да могат да стигнат до тях и в същото време и общините малките – за тях става въпрос, и ски туризмът, сноубордизмът, селският туризъм да могат да се развият.

Предполагам, че всички са българи и защитават българските интереси. Сиреч, ако се постави, Деси, в нормална обстановка дебата, сложете си месец, два, пет, ако трябва, седмица, преценете вие и една по една чувайте предложението. Тогава най-лесно се вкарва закон. По закон колко време след ветото се връща или не връща, какво е положението?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: В тридневен срок трябва да приемем ветото, от там законопроектът се връща в Комисия по земеделие така, както е финалния доклад, все едно влиза от Министерския съвет на първо четене. Оттам следва стандартната процедура – първо четене в комисия, първо четене в зала, срок за допълнителни предложения.

БОЙКО БОРИСОВ: Или нечетене?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Или нечетене, да – нямаме срок.

БОЙКО БОРИСОВ: И оттам каните Тома, всичките подред, едно по едно. Единствената ми препоръка към вас, както ние – това, което говорим се записва, всеки може да си го вземе на имейл, няма тайни, или го направете по същия начин, или всяко предложение и искане го протоколирай. Примерно, какво мисли Тома Белев за Витоша, как да се развие - само така да стои, или може наличните, които има да се отремонтират или не иска нищо. Протоколираш, знаем какво мисли той. Следващият какво мисли за това – да, не, какво предлага, ако намерим сечение.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Може и на първо четене да го пуснем, когато има консенсус.

БОЙКО БОРИСОВ: Убеден съм, че депутатите ще се съобразят всичките, ако има консенсус между тези спорещи страни. Аз съм убеден, че може да се постигне, ще го гласуват, никой няма да тръгне вече срещу постигнат консенсус, защото те също са един вид депутати, които не са в парламента. Затова всъщност неправителствените организации са такъв важен фактор.

Истински се надявам за държавническо отношение. Да върви едното, да не спрем туризма, да не спрем общините, при максималните гаранции за всяко едно дърво. Ако трябва да се отреже едно дърво – да се засядат десет. Ако трябва да се сменя предназначение – помислите, затова имате юристи, съберете се, намерете им и им предложете сечение.

Единствената ми цел е да се даде възможност на туризма да се развива, защото това в момента при нашите съседи в Турция, в Сърбия, дават безплатно земи само да си докарат инвеститори. За да докарат инвеститорите дават бонуси като държави, защото като докара някой инвеститор това освен пари са строители…

ТОМА БЕЛЕВ: Не е необходимо да променяме закона непрекъсна, за да поощрим инвестициите.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Господин Белев, има инвестиционни намерения, знаете го много добре. Инвестиционни намерения в момента, които са блокирани от години заради този регламент. Вървим към консенсуса благодарение и на третата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, като отидете в парламента без натиск от едната или от другата страна и седнете да си говорите, извадете проектите. Тома Белев примерно изважда проект за Паничище – да, не, при какви условия. Казваш стоят инвеститори, извадете ги, колко са – 5, 16, 30, един по един ги разгледайте, какво мислите – да, не, протоколирате и накрая ние законите ги правим, по мое разбиране, за хората. Ние не ги правим срещу хората, за какво ни е такъв закон?! Или да са убедени хората, че е за тях или че е безсмислено, не ни трябва.

Благодаря ви, че дойдохте и ви пожелавам да намерим консенсус. Ако искате, ако не – седи така. Ще обиколите, ще чуете кметове, населени места, да видите какво мислят и те. Деси, ако има желаещи кани ги в парламента, говорете с другите депутати.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Имам предложение в контекста на това, което каза премиера. Нещата, както чухте, ги поема парламента оттук натам, така че да продължи тази дискусия в по-голям формат вече в парламента. Но с молбата наистина на държавници от една страна, но и вие от активни граждани. Но ако продължава да бъде блокиран законът, на него разчитат много хора.

ТОМА БЕЛЕВ: Ако искате да сложим рамките на създаване на дискусия, нека и господин Филип Цанов примерно да стане домакин на следваща дискусия, да покани инвеститорите и да кажат какво им пречи и т.н., за да видим.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Аз сега бих препоръчала и бих помолила за оперативност, защото законопроектът касае и други текстове и вие го знаете. Второ, съгласно процедурата докато този законопроект отлежава, по същите текстове, господин министър, не може да се внася друг законопроект за изменение и допълнение, касаещ същите текстове. Тоест, или този законопроект с консенсус ще се приеме, който включва и текстовете, касаещи горскостопанската дейност или вие не можете да внесете, нито вие, нито депутат друг законопроект, касаещ същите текстове.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Това го знам, но да е ясно, че тези промени са свързани и с дейността на горските предприятия. В случая ние стоим блокирани не само заради чл. 54 и свързаните с него текстове. В момента стоят доста неща. Има регламентации, които са разписани.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Бих помолила по това, по което има консенсус, което е минало, да го изчистим и да остане чл. 54 и чл. 74.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Смятам, че по трите пункта да имаме консенсус. Вземам повод от срещата в петък.

ТОМА БЕЛЕВ: Предлагам да изчистим всички точки тогава, да останат спорните параграфи за дискусия нататък.

ФИЛИП ЦАНОВ: Предложението на еколозите за промяна статута на земята, което на практика означава приватизация на горските територии и на високите части на планините, ние с това категорично не сме съгласни. Ние сме съгласни да си останат текстовете промяна предназначението на земята или както те предложиха включване и на концесиите по Закона за концесиите. С тези две неща сме категорично съгласни, тъй като тяхно беше предложението на предишната среща тези зони да се концесионират.

ТОМА БЕЛЕВ: Думата „концесиониране при сложна собственост” предлагам да….

ФИЛИП ЦАНОВ: Няма сложна собственост, там собствеността е публична държавна и общинска собственост. В 79% от горските територии в страната общинска и публична държавна собственост. Вие предлагате да има промяна в статута на земята. Министър Найденов каза, че промяна в статута на земята означава урбанизирани територии и по сегадействащото законодателство – приватизация.

ТОМА БЕЛЕВ: Вие сте в момента в държавна собственост орегулиран имот….

ФИЛИП ЦАНОВ: Не съм никъде, аз съм в залата на Министерския съвет. Вие предлагате приватизация на горския фонд, това и царят не го е направил.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Господин Цанов, с такива определения няма да стигнем до консенсус, разбира те ли. Или ще помолим от вашата организация да излъчите друг представител.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Искам да уточня, че договарянето не е между вашите две страни, а ние сме готови да чуем аргументи, плюс становището на Сдружението на общините. Оттук нататък ще видим какво ще предложим консенсусно като текст.

ФИЛИП ЦАНОВ: И на синдикатите да има представител.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Има механизъм разписан, по който се съгласува със синдикатите – това е в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако парламентът прецени ще ги покани, но ще ви помоля също да се запознаете със стандартите за обществени консултации. Хубаво е да имате писмен текст, предложение за включване на конкретен текст в законопроекта, а не общи констатации, за да можем да ги съобразим.

ТОМА БЕЛЕВ: Ние това сме направили още преди шест месеца точно по същия ред. Тъй като повдигнахте въпроса за консултациите, ще ви кажа, че вашият сайт за обществени консултации не позволява дълги становища и ограничавате гражданите.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Не може, ако има много становища, да се четат 80 страници. Затова стандартът за обществената консултация изисква и стандарт за изразяване на мнението, за да може да има някакъв резултат от тях.

ТОМА БЕЛЕВ: Когато предложите текст на законопроект с 40 страници не може да дадете пет реда за становище.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Добре, ние ще го огледаме пак. Но това логиката.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ще резюмираме, ако позволите, защото в отсъствието на премиера трябва да сложим и точка на днешната среща. Чухте посланието и от него. Оттук нататък нещата се поемат от госпожа Танева. Надяваме се на една по-широка дискусия с всички страни.

След петък ми се обади Стефан Аврамов, който беше тук и ми каза, че има послание в социалните мрежи, които не са техни, а са писани от тяхно има, но те не стоят зад тях. Затова ви моля за конструктивност – това, което помоли и премиера. Нека повода на наложеното вето и това, че няма да влезе в режим на гласуване законът, докато няма консенсус, да не се използва.

Имахме идея да се случи нещо за предстоящия зимен сезон, има текстове, които нямат нищо общо със строежа на спортни съоръжения, които са обект на този законопроект, така че ви моля за оперативност. Принципът на правителството, каза го и премиерът, от една страна искаме да запазим държавния интерес, тоест – с предложението, което направихте да е за определен период на време, си мисля, че може би е крачка към консенсус, но то не може да не върви с предложение за премахване на финансовата бариера.

Защото ако остане само така малко ще бъде пременил се Илия та все в тия, защото в никакъв случай няма да се намери инвеститор, който да го направи.

ЮЛИАНА КОЛЕВА: Бих искала да направя тази забележка, която откривам във вашите предложения. Имайте предвид, когато правите предложение, че сегашният режим за промяната на статута на територията не е свързан с абсолютно никаква тръжна процедура. И ако вие предлагате да остане тази процедура, каквато е до сега, това означава, че ние няма да имаме обявяване на търг за изграждане на ски съоръженията и въобще на спортните съоръжения. Това е един много съществен, според мен, пропуск на вашето предложение.

ТОМА БЕЛЕВ: Това е пропуск на приемането на закона. Ако си спомняте, когато го приемахме миналата година нашето предложение беше съвсем различно. Когато има един имот, за който има претенции държавата да го търгува него без да определя предназначението, защото ако кажете, че този имот тук ще е за ски, аз мога да поискам да го взема за ботаническа градина, да ви дам два пъти повече. Но вие тогава не го приехте.

ФИЛИП ЦАНОВ: Това е половинчата мярка. Това в прав текст казано на обикновен език означава да си купиш апартамент и след 30 години да го върнеш на продавача. Това са несериозни и нелепи неща.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Държавата от позицията на това да запази горите държавни няма да отстъпим, защото утре ще кажат – те ги дадоха, те ги продадоха. ГЕРБ го е декларирал и ще го отстоява. Затова ние сме заложили собствеността да остане държавна. Имаме нещо, с което се гордеем – с това, че 80% от горите са държавни и искаме този процент да си остане такъв.

ТОМА БЕЛЕВ: Тук ви подкрепяме на сто процента.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Знам, че ме подкрепяте на сто процента, но то върви с това пък това ни намерение, подкрепено на сто процента от вас да не спре потенциалните инвеститори, защото и вие сте на мнение, че устойчивото управление на горите е свързано с това все пак в тях да има и определен живот – социален, спортен и какъвто искате.

ФИЛИП ЦАНОВ: Като заключение искам да кажа, че е хубаво, ако сте съгласни, предложението на господин Тодоров в тази част, за която говори и министър Найденов, да седнем и да го обсъдим с експерти. Склонни сме да го обсъждаме това предложение много детайлно докато изчистим нещата, специално този текст, който е препъни камъка.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ако можете да намерите общ език, да седнете, да видите… Защото явите ли се общо взето вие двете страни с консенсусно предложение по този текст ясно е, че работата в парламента ще се случи много бързо.

ТОМА БЕЛЕВ: Аз затова предложих господин Филип Цанов да организира една среща с инвеститорите на всички ски курорти, които представлява, да кажат какво им пречи…

ФИЛИП ЦАНОВ: Пак почваме кавгата – не представлявам никакви ски курорти.

Завършвам със следното. Те имат предложение, както го записаха, чл. 79 за до 30-те години промяна предназначението. Господин Тодоров има друго предложение. Да се съберем за тези две предложения и ние сме готови да обсъждаме.

Ето ви точно, ясно и конкретно.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Завършвам с последното предложение към двете страни. Тъй като очевидно ви е трудно да намерите общ език, предлагаме срещата да бъде в Министерството на земеделието и храните, общо взето на неутрален терен.

ФИЛИП ЦАНОВ: При вас е най-добре, преди да се отиде в парламента.

ТОМА БЕЛЕВ: Според мен и в министерството и в Народното събрание е сложна системата за допускане. Ако искате можем да я организираме в публична зала, стига вие да се съгласите.

ФИЛИП ЦАНОВ: Въпросът трябва да е институционализиран.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ако едната страна е медиатор на срещата, смятам че няма да се получи.

ФИЛИП ЦАНОВ: Държавната администрация трябва да е арбитърът.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Не говорим за арбитър, ние можем да модерираме тази среща, ако желаете да го организираме, да дойдат двете страни, да са равнопоставени. Ако желаете това.

ФИЛИП ЦАНОВ: Ние го желаем, да.

ТОМА БЕЛЕВ: Няма две страни, тук има многостранен процес. Правителството има идеи, инвеститорите имат идеи. Ние като граждани имаме други идеи. Това са много страни. Ние сме съгласни, нека при вас да бъдат срещите, няма проблем.

ФИЛИП ЦАНОВ: Съгласен съм.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ако с това можем да приключим. За контактна точка – господин Цанов, Вие от едната страна, господин Белев – ако сте съгласен – Вие от другата.

Така че в рамките на следващите дни да направим по-малък експертен екип, който да работи по конкретните текстове. Остава си това, което госпожа Танева ще организира – голямата публична дискусия. Но хубаво е на тази дискусия да се отиде с конкретика.

Благодаря ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови