Организирано извозване за контрапротеста на властта

Борислава Славова 17 юни 2012 в 08:52 1739 3

Протестът в Симитли. Снимка: Булфото
Протестът в Симитли. Снимка: Булфото

Властта организира извозване на хора за контрапротеста в подкрепа на поправките "Цеко Минев" в Закона за горите.

Хората бяха предварително известени, че автобуси ще ги чакат  в 11.30 часа пред читалището в Разлог и пред старата автогара в Банско.

Протестът трябва да започне към 12.30 часа. Той ще е на пътя Благоевград-Симитли. Мотото му е "Да спрем екологичния рекет". Протестите са организирани в отговор на протестите в София срещу промените в Закона за горите. Четири дни поред протестиращи се събират на Орлов мост, за да изразят несъгласието си с текстове, които, според тях, разрешават безконтролното изсичане на гори в България. Първите два дена имаше блокада на Орлов мост, на третата вечер - шествие, четвъртата се превърна по-скоро в празник, отколкото в протест за стотиците млади хора. За днешния пети ден отново е обявено събиране на Орлов мост.

Контрапротестът е официално организиран от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите". Очаква се в него да се включат жители на общините Разлог и Банско.

„Ние, хората от планинските общини, подкрепяме така приетият Закон за горите, защото той гарантира икономическото ни развитие. Дава възможност за нови инвестиции. Прилагането на Закона гарантира опазването на природата, гарантира разкриването на нови работни места. Да защитим природата да защитим нашите интереси", коментират от коалицията.

Инициаторите на протеста призовават "правителството да не се поддава на натиска на екоактивистите от жъртите павета". Те възпрепятствали развитието на планинските райони.

"Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79", коментират от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!