Нови срещи при премиера за Закона за горите

18 юни 2012 в 08:15 1789 0

Министерски съвет Снимка: БГНЕС
Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Ще има нова среща при премиера Бойко Борисов заради спорния Закон за горите, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Спорната точка, по която природозащитниците и управляващите не се разбраха, касае промяната на предназначението на горски територии. Срещата е предвидена за 10.00 часа днес. Премиерът заяви вчера, че до ремонт на закона няма да се стигне, докато протестиращите, подкрепящи закона и тези, които са против него, не се разберат.

Днес се очаква да се проведе и поредната демонстрация срещу промените в Закона за горите на Орлов мост в столицата. Вчера в столицата активисти посадиха цветя в Борисовата градина, като така изразиха отношението си към нападките на вицепремиера Цветан Цветанов, който обясни, че не отива на природозащитници да потъпкват растителността.

На контрапротест в защита на Закона за горите излизат днес жители на Дупница и Сапарева баня. В 11.00 часа за около 15 минути те ще затворят главен път Е-79 при село Пиперево.

Хората настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини. Според тях изграждането на спортни съоръжения в планината е нужно заради икономическо развитие на общините. Те се заканиха, че във вторник ще пренесат протеста си пред парламента в столицата.

След наложеното вето от президента Росен Плевнелиев от тази седмица Законът за горите ще бъде преработван текст по текст. От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има повторно обсъждане в НС, докато не се постигне 100-процентов консенсус по темата. Предвижда се и широко обществено обсъждане.

До момента протестиращите не са дали заявка, че ще спрат с блокадите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II