Реставрират килийното училище в Широка лъка

20 май 2013 в 12:59 10411 0

килийно училище
килийно училище

Някогашното килийно училище в родопското с. Широка лъка ще бъде реставрирано и отворено за туристи. Идеята за възстановяването на килийното училище, създадено през 1832 г., е на местното училищно настоятелство и местната общественост в популярния архитектурен резерват.

Сградата,  в която се е помещавало килийното училище, сега се използва за битова дейност към църквата в селото и няма да бъде трудно да бъде възстановен автентичния й вид.  Вече е изговорен проект как точно ще стане това,  в тях ще се сложи типичното за тези училища обзавеждане - от дългите пейки и сандъците с пясък до стол, на който е седял учителят. Историята на училището и методите на преподаване също ще бъдат представени. За образци при възстановяването на училището служат килийното училище в Златоград и Националният музей на образованието в Габрово.

Методите за наказание , които са се ползвали в килийните училища също ще бъдат описани . Именно те представляват огромен интерес за учениците в сегашното училище в Широка лъка.  Наказанията са били две –подготвените ученици намазвали със сажди тези, които не са били добре подготвени и ученикът, който не си е научил урока, е трябвало да направи три обиколки на черквата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови