„Сова Харис“: Бързият вот обслужва ГЕРБ и ще навреди на десните

Елица Мартинова 25 юни 2013 в 11:31 4595 32

Протестът в снимки: ден шести Снимка: Сергей Антонов
Протестът в снимки: ден шести Снимка: Сергей Антонов

„Нова дясна партия в момента още няма, а за да узрее и да се наложи в публичната мъгла, трябва време. Десните имат интерес правителството на Орешарски да продължи да работи още известно време“. Това се казва в анализ на социолога Васил Тончев от „Сова Харис“, публикуван във в. „Преса“. Препечатваме го с известни съкращения.

Какво искат протестиращите? Искат отчетливо да се разграничи публичната от корпоративната сфера, да не говорим за сферата на сенчестия бизнес и тъмната икономика. Свидетели сме на силна обществена чувствителност към този проблем, липсата на осезаема граница зарежда сегашните протести. Но ако съпоставим публичния образ на Делян Пеевски с тези на Цветан Цветанов или на Искра Фидосова, ще видим, че водещите фигури в ГЕРБ са също толкова неприемливи за широката публика. Абсурд е с тези спорни лица да се върви напред към следващи избори и те да се кандидатират за обществени постове! Тук е конфликтната точка в партията и причината да се търсят нови решения и вариации за реформи. Структурите разбират, че без промяна в ГЕРБ бъдещето на цялата организация е политически обречено.

Партиите и политиците трудно разбират, че това, което е било позволено в миналото, не е позволено сега. Било е възможно Бойко Борисов с неговата обвързаност със СИК да стане главен секретар на МВР и да направи главоломна политическа кариера. Сега това не е възможно.

Било е възможно през 2009 г. скандалите, свързани с нерегламентираните подслушвания, да не бъдат разглеждани, и затова сега чуваме реплики като: "Ама и те подслушваха, пък сега на нас търсят отговорност и Цветан Цветанов е изправен пред Темида." Да, през 2009 г. е било възможно случаите да се потулят, но сега не е. Критериите са други.

България е друга държава

България е държава с гражданско общество. Разликата е принципна. Затова на политиците им е трудно да се приспособят към новите критерии - те не могат постарому, а поновому още не са се научили.

Бъдещето на ГЕРБ зависи не само от развоя на вътрешнопартийните му проблеми, но и от съдбата на новия десен проект, който се заражда в резултат на протестите.

След изборите тенденцията, очертала се в социологическите изследвания, бе отчетлив спад на подкрепата за ГЕРБ и известна стабилизация на БСП. След гафа "Пеевски" БСП също понася негативите от грешката на нейните ръководители. Но не може да се твърди, че ГЕРБ задържа позиции и печели. Разливът в дясното пространство е по-траен процес, отколкото негативите, които ще понесе БСП.

В политическата мозайка липсва субект, който да привлече избирателите, търсещи представителство в десния спектър. Намесването на такъв субект ще притесни изключително много ГЕРБ. Предстои да се реши въпросът кой ще остане като основна политическа сила вдясно. Решението ще зависи от евентуалното оттегляне на Пламен Орешарски.

Нова дясна партия в момента още няма, а за да узрее и да се наложи в публичната мъгла, трябва време. Десните имат интерес правителството на Орешарски да продължи да работи още известно време. Примерно - до май следващата година. Необходимо е да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ и обществото да е наясно какво е дереджето на държавата вследствие на мандата на Борисов. Интересът на ГЕРБ е да има изборидокато

новите десни не са се развили и не са се наложили. Новият проект е в пряка конкуренция с ГЕРБ, защото вдясно има две ниши. Едната може да тръгне от традиционните десни центрове и да бъде надградена. Другата - тази, която е близо до ГЕРБ, е по-прагматична, по-популистка и по-популярна за хората. Коя ще надделее?

При избори през септември ГЕРБ ще бъде основната дясна политическа сила. Другите десни най-много да бъдат притурка за евентуално мнозинство, ако тръгнат да се коалират. Нещо, което те отсега твърдят, че не желаят. Ясно е, че никой не иска да се свързва с потъващ кораб.

Бързането за оставка на правителството и за нов парламентарен вот обслужва ГЕРБ и е вредно за възникващата нова дясна формация. Да, тя също бърза да се появи на публичната сцена и греши. При наличието на силен ГЕРБ новият десен проект ще бъде победен от Борисов и натикан в ъгъла. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!