„Сова Харис“: Бързият вот обслужва ГЕРБ и ще навреди на десните

Последна промяна на 25 юни 2013 в 11:31 3819 32

Протестът в снимки: ден шести Снимка: Сергей Антонов
Протестът в снимки: ден шести Снимка: Сергей Антонов

„Нова дясна партия в момента още няма, а за да узрее и да се наложи в публичната мъгла, трябва време. Десните имат интерес правителството на Орешарски да продължи да работи още известно време“. Това се казва в анализ на социолога Васил Тончев от „Сова Харис“, публикуван във в. „Преса“. Препечатваме го с известни съкращения.

Какво искат протестиращите? Искат отчетливо да се разграничи публичната от корпоративната сфера, да не говорим за сферата на сенчестия бизнес и тъмната икономика. Свидетели сме на силна обществена чувствителност към този проблем, липсата на осезаема граница зарежда сегашните протести. Но ако съпоставим публичния образ на Делян Пеевски с тези на Цветан Цветанов или на Искра Фидосова, ще видим, че водещите фигури в ГЕРБ са също толкова неприемливи за широката публика. Абсурд е с тези спорни лица да се върви напред към следващи избори и те да се кандидатират за обществени постове! Тук е конфликтната точка в партията и причината да се търсят нови решения и вариации за реформи. Структурите разбират, че без промяна в ГЕРБ бъдещето на цялата организация е политически обречено.

Партиите и политиците трудно разбират, че това, което е било позволено в миналото, не е позволено сега. Било е възможно Бойко Борисов с неговата обвързаност със СИК да стане главен секретар на МВР и да направи главоломна политическа кариера. Сега това не е възможно.

Било е възможно през 2009 г. скандалите, свързани с нерегламентираните подслушвания, да не бъдат разглеждани, и затова сега чуваме реплики като: "Ама и те подслушваха, пък сега на нас търсят отговорност и Цветан Цветанов е изправен пред Темида." Да, през 2009 г. е било възможно случаите да се потулят, но сега не е. Критериите са други.

България е друга държава

България е държава с гражданско общество. Разликата е принципна. Затова на политиците им е трудно да се приспособят към новите критерии - те не могат постарому, а поновому още не са се научили.

Бъдещето на ГЕРБ зависи не само от развоя на вътрешнопартийните му проблеми, но и от съдбата на новия десен проект, който се заражда в резултат на протестите.

След изборите тенденцията, очертала се в социологическите изследвания, бе отчетлив спад на подкрепата за ГЕРБ и известна стабилизация на БСП. След гафа "Пеевски" БСП също понася негативите от грешката на нейните ръководители. Но не може да се твърди, че ГЕРБ задържа позиции и печели. Разливът в дясното пространство е по-траен процес, отколкото негативите, които ще понесе БСП.

В политическата мозайка липсва субект, който да привлече избирателите, търсещи представителство в десния спектър. Намесването на такъв субект ще притесни изключително много ГЕРБ. Предстои да се реши въпросът кой ще остане като основна политическа сила вдясно. Решението ще зависи от евентуалното оттегляне на Пламен Орешарски.

Нова дясна партия в момента още няма, а за да узрее и да се наложи в публичната мъгла, трябва време. Десните имат интерес правителството на Орешарски да продължи да работи още известно време. Примерно - до май следващата година. Необходимо е да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ и обществото да е наясно какво е дереджето на държавата вследствие на мандата на Борисов. Интересът на ГЕРБ е да има изборидокато

новите десни не са се развили и не са се наложили. Новият проект е в пряка конкуренция с ГЕРБ, защото вдясно има две ниши. Едната може да тръгне от традиционните десни центрове и да бъде надградена. Другата - тази, която е близо до ГЕРБ, е по-прагматична, по-популистка и по-популярна за хората. Коя ще надделее?

При избори през септември ГЕРБ ще бъде основната дясна политическа сила. Другите десни най-много да бъдат притурка за евентуално мнозинство, ако тръгнат да се коалират. Нещо, което те отсега твърдят, че не желаят. Ясно е, че никой не иска да се свързва с потъващ кораб.

Бързането за оставка на правителството и за нов парламентарен вот обслужва ГЕРБ и е вредно за възникващата нова дясна формация. Да, тя също бърза да се появи на публичната сцена и греши. При наличието на силен ГЕРБ новият десен проект ще бъде победен от Борисов и натикан в ъгъла. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2013 в 17:33

po dobre GERB otkolkoto GEIA BEIA I ZLODEIA A SOVAHARIS sa si lapa4i koito plati pove4e toi enai dobar

28.06 2013 в 16:28

Фактите са очевидни.Всички десни партии,които имаха претенцията,че ''автентично'' дясно събраха на изборите около 4 процента.''Гражданите''на Кунева не са и не могат да бъдат дясно.Ако коментиращите са наясно какво е либерализъм или претенциите за такъв,то споровете щяха да са излишни.Либералните формации/ако са такива/са в политическият център и обикновено служат за балансьор при съставяне на коалиция.
Точно това беше целта на създаването на ''Гражданите''и при положение,че вече са били във формат с БСП и ДПС,нямаше да има идеологически терзания с кого да се направи коалиция.Друг е въпросът,че когато кампанията се ожесточи и започна да се спекулира с ''преврат''много избиратели на дясното и на ''Гражданите''смениха вота си или просто не гласуваха.
Тук е мястото да подчертая ролята на ''Сова Харис''и специално на Васил Тончев.''Лицето''на ''Сова Харис''.Десните избиратели се дразнят от Кънчовците и Кольо Колев,защото социологическите им игри винаги са били на границата на безочието,но около и ''на границата''.Докато Васил Тончев си е обикновен провокатор.Той беше социолога,поканен от Бареков и ТВ 7 на ключовия 11 май,когато в прав текст се твърдеше,че ГЕРБ извършват преврат.Ето го линка.Сега може да ви звучи невероятно,но не е лошо да напомним КОИ е Васил Тончев.
http://tv7.bg/news/politics/9737710.html
И когато такъв типаж,като Тончев започне да се ''грижи''за десните и на вас не ви включи алармата,проблемът не е в ''Сова Харис''.Така наречената, социологическа агенция излезе с две ''умопомрачителни'' изследвания.Първото касаеше бившият министър Цветанов.Според ''Сова Харис''едни 88 процента от българите силно желаели Цветанов да бъде съден и вкаран в затвора.Второто изследване се отнасяше до Главният прокурор Цацаров.83 процента заставали,като един зад прокурора,заради Костинбродския цирк.
Мога да завърша с едно пожелание към младите коментатори.Осведоменият човек не може да бъде манипулиран.Научете се да питате чичо Гугъл.Той не е десен.Не е ляв,нито център.Все още е достъпен и свободен.И преди да бъдете зелени,сини и истински десни,разберете нещо за ''вождовете''.Защото индианците ставаме все по-малко.

26.06 2013 в 00:30

ГЕРБ е алтернативата на всички десни партии обединени заедно! От отлагането на предсрочните избори ще се възползват и от БСП, защото сега ако подадат оставка, те не са подготвени за явяване на избори! И има вероятност да загубят голяма част от техните гласоподаватели, поради вътрешните напрежения в тяхната партия!

25.06 2013 в 20:33

Нов десен проект не значи непременно по-добър. Странно е и прави впечатление, че каквито и сценарии да се разглеждат на политическата сцена, те непременно са свързани с противопоставяне на ГЕРБ. Но докато силно БСП е логично да върви в комбинация със слаб ГЕРБ, то не съществува същата корелация, когато говорим за формиране на нова дясна партия. Дори такава да изгрее на политическия небосклон не е необходимо това да бъде за сметка на отслабване позициите на Борисов. В последното десетилетие, ГЕРБ се утвърди като устойчив политически играч със солидни позиции в дясното пространство и реален потенциал да се противопоставя на свързваното с мафията ляво у нас. Така че, като десен човек приветствам всякакво разрастване и развитие на десния спектър, но по никой начин не мога да се съглася, че влиянието на ГЕРБ трябва да се движи в низходяща посока.

25.06 2013 в 19:12

Аз пък си мисля, че е по-добре изборите да се състоят възможно най-скоро, защото ако оставим турците да управляват ще настъпи колапс в държавата ни. А и това, което се случи на последният вод е прецедент за демократичната ни история. ГЕРБ са тези, които народа иска. Резултатите ясно го показват.

25.06 2013 в 18:15

От нас зависи. Ние десните ще гласуваме за нова дясна формация, стига да се създаде и кой ще бъде вътре. Ние сме достатъчно наясно кой е десен и кой колко струва. А Герб не е дясна партия, това най-сетне го набийте в твърдите си герберски и червени глави. бсп и герб са от една майка - бкп, те могат дамо да лъжат и крадат, това са правили от 1944 година досега и друго не умеят.

25.06 2013 в 18:15

Няма време!!! Оставка!!!

25.06 2013 в 18:00

Като се конфискуват! Въпросът е кой и как ще определи кои пари са мръсни?

25.06 2013 в 17:47

Съгласен съм, но се страхувам, че ако изредим всички, които не заслужават нашия глас (ВМРО, НФСБ и т.н.) списъкът ще стане много дълъг.

25.06 2013 в 17:44

Някой да даде предложение как да се намали влиянието на мръсните пари във властта .
 
X