The Economist: Изправя ли се България пред нови избори?

Елица Мартинова 25 юни 2013 в 08:56 3102 5

Протестът ден пети  Снимка: Сергей Антонов
Протестът ден пети Снимка: Сергей Антонов

Ще бъде ли изправена България пред поредни предсрочни парламентарни избори. Този въпрос поставя в репортаж за обстановката в страната авторитетното издание The Economist.

Всеки ден през последната седмица центърът на София става сборен пункт на близо 10 000 недоволни граждани. Те настояват за повече прозрачност, по-малко корупция и край на олигархичната намеса в политиката.

Само три седмици след избора на новия кабинет съдбата му вече напомня на края на предишното правителство. Демонстрациите в редица градове идват само няколко месеца, след като протести свалиха предходното управление, припомня изданието.

Протестите се разпалиха от редица съмнителни назначения, най-спорното от които бе изборът на медийния магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Недоволството на обществото прави ситуацията изключително трудна за правителството на Орешарски.

Всъщност, съдбата на този кабинет е тежка от първия ден на създаването му, отбелязва The Economist. Настоящото управление бе сформирано, след като ГЕРБ, партията на експремиера Борисов, не получи пълно мнозинство след изборите. БСП и ДПС, които подкрепят кабинета, представляват точно половината от депутатите в парламента, поради което зависят от крайната националистическа партия „Атака“.

След 10-дневните протести, които ще продължат, опасността от нови избори се увеличава. Демонстрантите ще продължават да се събират на площад „Независимост“ всяка вечер.

„Искаме функционираща демократична държава, правителство, което служи на народа и независима съдебна система. Това са част от големите ни очаквания, които не се сбъднаха през Прехода, който продължи четвърт век. И ние настояваме за тях сега“, цитира един от протестиращите The Economist.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови