Шефът на БАН Стефан Воденичаров ще е новият министър на образованието

Последна промяна на 30 януари 2013 в 10:51 3492 18

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще е новият министър на образованието.

Това обяви пресслужбата на Министерския съвет, 20-ина минути, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че новият министър ще е сегашният зам.-министър Милена Дамянова, а Воденичаров - новият шеф на фонд "Научни изследвания".

Дамянова остава зам.-министър на образованието с ресор "Средно образование"

"Тъй като остават няколко месеца до изборите, а в парламента имаме един образователен закон, мисля, че Милена ще го доизкара добре", заяви Борисов в изказване, излъчено по БНР.

В изпратеното 20-ина минути по-късно съобщение до медиите от пресслужбата на МС се цитира Борисов с думите:

"Проф. Воденичаров безспорно е добър учен, неслучайно избран за председател на Българската академия на науката. Убеден съм, че благодарение на тази кандидатура, развитието на изследователската дейност, както и тясното сътрудничество между Академията и МОМН, ще се осъществяват по-добре.".

Объркването стана, защото отново премиерът Борисов предпочете да говори пред операторите, а не пред репортерите, обясни репортер на БНР.

Докато е министър, акад. Воденичаров ще е в неплатен отпуск от БАН.

По повод кандидатурата на Воденичаров Борисов заяви още:

"Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд „Научни изследвания” да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там".

Двата поста - министерството и във фонда, бяха овакантени тази седмица. Повод за оставките на министър Сергей Игнатов, на управителя на фонда Христо Петров станаха скандалите и протестите, свързани с разпределянето на 14 милиона лева за научни проекти от фонда в конкурсната сесия за 2012 г. Тази сутрин стана ясно, че и шефът на изпълнителната комисия на фонда Рангел Гюров е подал оставка.

Нарушенията са поне 60, показа проверка на Инспектората на Министерския съвет, провокирана от протестите и твърденията за разпределяне на парите сред лица, приближени до Петров и Гюров.

След тежките критики на премиера към Игнатов днес той смекчи тона и заяви, че Игнатов бил добър министър, свършил много неща.

 

Акад. Стефан Воденичаров е твърд привърженик на изграждането на АЕЦ "Белене". Той бе и в инициативния комитет за провеждането на референдума за централата.

Акад. Воденичаров е роден на 1 септември 1944 година в София.

По образование е машинен инженер, завършил е Техническия университет в София. През 1991 г. става професор, през 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а през 2012 г. - действителен член на БАН.

Бил е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика БАН.

Има 70 патента и авторски свидетелства. Участвал е в ръководството на 207 проекта и договори. Носител е на почетен знак "Марин Дринов" за заслуги към БАН, "доктор хонорис кауза" на Технически университет - Варна, голямата награда на Българска стопанска камара за създаване на серия високотехнологични продукти и други награди.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2013 в 20:41

Обоснови се? Някакви факти? Или си говорим просто "хей тъй"?

30.01 2013 в 20:40

Да бе, верваш ли си?

30.01 2013 в 17:37

Маневра с цел правене на мили очички с работещите в БАН. Ама те като са бедни /спрямо работещите в Полицията и пожарната, например/да не са малоумници или крайни християни, та да прощават на Дянков, ББ и сие?

30.01 2013 в 15:52

Воденичаров връща нещата 23 години назад. Това е безумно кадрово решение.

30.01 2013 в 13:50

Чудесно решение на премиера! Ако Бойко Борисов ОТСТРАНИ и некомпетентната и корумпирана зам.министърка Дамянова - за изборите ще има поне още 300,000 гласа в полза на ГЕРБ.

30.01 2013 в 12:36

Акад. Стефан Воденичаров е един от най-уважаваните български учени в момента. Надявам се за краткото време, в което ще е министър, да може да поправи поне част от щетите на Игнатов в БАН. За университетите няма да има време.

Пожелавам на акад. Воденичаров и втори мандат. Ама ако може да не е с ГЕРБ :)

30.01 2013 в 12:36

Добре, че дамата със стъкления поглед няма да придобие по- голяма власт. Тя е тази, която поддържа Кастрева, шефа на Столичния инспекторат. А те двете заедно - Кастрева и Дамянова поддържат едно друго безумие на природата = Атанаска Рейха - директор на 30 СОУ. Срещу Рейха има пуснати не по- малко от 60 - 70 жалби. Но Кастрева я прикрива. А Дамянова прикрива и Кастрева и Рейха.
Не съществува по- корумпирано, по - лъжливо и долно същество от Рейха.

30.01 2013 в 11:54

Благодаря за уточнението.Не може да понасяте критики за това ,че г-н Борисов изнася не верни данни..дори за няколко минути.
Извинявам се.
Успешен ден на целият екип.

30.01 2013 в 11:50

КОМЕНТАР ОТ РЕДАКЦИЯТА: Милена Дамянова бе обявена за министър на образованието от премиера Бойко Борисов. Министерстването й продължи няколко минути, докато пресслужбата на МС не пусна съобщение, че новият министър на образованието е Стефан Воденичаров.
Първите няколко коментара са публикувани точно в този кратък период.

30.01 2013 в 11:43

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-milena-damjanova-12959351?nt=4
Шефът на БАН става министър на мястото на Игнатов
Моля ви г-да журналисти проверявайте си информацията преди да пишете.
Скъпи родители...има все пак шанс г-жа Дамянова да не си пробута безумните идеи.