Борисов: Ако бяха добри учени, едва ли щяха да стоят за 250 лв. заплата

Александра Маркарян 29 януари 2013 в 16:50 17831 52

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Ще има още оставки във фонд "Научни изследвания" и "ново конструиране" на Министерството на образованието, младежта и науката. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод рокадите във фонда и МОМН.

По заповед на Борисов оставки подадоха министърът на образованието Сергей Игнатов и управителят на фонда Христо Петров. Повод за промените бе докладът на Инспектората на Министерския съвет, констатирал над 60 нарушения при провеждането на конкурсната сесия за 2012 г. При нея бяха разпределени 14 милиона лева.

Докладът все още не е публичен. Според твърдения на учени обаче има фрапиращи нарушения и много от спечелилите финансиране проекти са свързани с лица, приближени на Гюров и Петров.

"Да се надяваме, че и председателят на борда на Фонд „Научни изследвания” си е подал оставката", заяви премиерът Бойко Борисов днес. От думите му не става ясно кой точно трябва да си подаде оставката, защото фондът няма борд. Има изпълнителен съвет с председател Рангел Гюров.

Името му бе свързано със скандал, тъй като Гюров, който твърди, че е професор, не се е хабилитирал според тогава действащия български закон. Той станал професор в Ангола.

Репортер на OFFNews се опита безуспешно да се свърже с пресаташето на фонда, за да получи информация има ли още оставки и ако да, чии са те.

"За съжаление, министърът (бел. ред. Сергей Игнатов) не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд. Той реши да ме убеждава в обратното. Затова всички - днес да се надяваме, че и председателят на борда на фонда да си е дал оставка - ще си отидат. Ще сложим нови хора, които да могат, с българските учени, да седнат и да използват парите, за да правят наука. Убеден съм, че в тази седмица и в следващата, да се надяваме, че наново ще конструираме това министерство, а съответно и този фонд”, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

В изказването си Борисов се усъмни, че учените, които получават мизерни заплати, всъщност са толкова добри професионалисти. На въпрос за заплатите им от по 250-300 лева той заяви:

"Последните милиони, които дадохме за университетите, бяха за докторанти, които взимат по 20 000 лв. – и за програми, и за библиотеки и за институти. Ако е за 250 лв., няма да стоят там. 

Не можеш да кажеш: "Аз съм много добър учен, страшно съм умен, страшно много съм направил, и да взимаш 250 лв. заплата, и никой да не те е потърсил, ако си толкова добър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!