Опозицията: Воденичаров не става за министър

Елица Мартинова 30 януари 2013 в 13:05 1707 5

Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Депутатите от „Синята коалиция“, ДПС и БСП не одобряват избора на шефа на БАН Стефан Воденичаров за нов просветен министър.

Според синия народен представител и бивш министър на образованието Веселин Методиев назначението на Воденичаров е подозрително, защото шефът на БАН е с леви политически пристрастия, доказателство за което Методиев откри във факта, че Воденичаров е бил в Инициативния комитет, подкрепящ АЕЦ "Белене". По думите му това може да се тълкува като индикатор за бъдещо съдействие между ГЕРБ и БСП в следващия парламент.

„Воденичаров е председател на БАН, авторитетен човек, но тук не се избира експерт. Това е политическа длъжност, политическа отговорност и всички сме видели какво се е случило с предишния министър и какво се е случило с много министри на образованието. Това са много сериозни неща и не трябва да се шегуваме с тях“, каза Методиев.

Неодобрение изрази и лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото решението е било „изненадващо“.

По думите му изборът на Воденичаров е крайно неподходящ, защото той няма нужните качества, за да заеме министерския пост.

„Разбира се, с това ГЕРБ се извиниха, че нарекоха учените от БАН „феодални старчета“. Те не само, че не са такива, но са и изключително достойни личности. Такова е мнението ми и за Стефан Воденичаров. Той е изключителен експерт и специалист, но не мога да се съглася с избора му за просветен министър. За нас е важен курсът на държавна политика, който отсъства с кадровата смяна в образованието“, изтъкна Местан.

От БСП също бяха категорични, че няма да подкрепят Воденичаров в новото му амплоа.

"Стефан Воденичаров стана жертва на кризисен PR. С него Бойко Борисов иска да си купи индулгенция, но той трябва да е наясно, че интелект не се купува", заяви червеният депутат Антон Кутев.

"Убедени сме, че акад. Воденичаров е имал добри намерения и ние не се съмняваме в качествата му. Убедени сме обаче, че той няма как да бъде полезен в мандата на хора, които никога не са имали отношение към науката. Затова ние сме категорични, че няма да го подкрепим", допълни Кутев.

До момента изборът на управляващите бе подкрепен единствено от председателя на образователната комисия и член на „Атака“. Огнян Стоичков

„Подкрепям този избор. Поздравявам акад. Воденичаров с новия пост и се надявам все така да отстоява собствена позиция, която понякога е в разрез с мнението на управляващите. Силно се надявам той да може да реши проблемите в този сектор“, обясни Стоичков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews