Quantcast

Румен Петков иска извънредно заседание на НС заради сделката за печатницата на БНБ

Последна промяна на 10 август 2013 в 13:27 3362 13

Румен Петков. Снимка: БГНЕС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание трябва да свика час по-скоро заседание заради сделката за печатницата на БНБ.

Това каза пред Агенция „Фокус” Румен Петков от БСП.

В средата на юни от БНБ съобщиха, че „Печатница на Българската народна банка” АД (ПБНБ) е постигнала договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ). 

Според Румен Петков тази договореност буди много въпроси, които трябва да получат своя отговор в Народното събрание.

"Твърди се, че на 16 август сделката ще бъде финализирана. Печатницата на Народна банка е елемент от националната сигурност на страната. Аз съм смаян от факта, че финализацията ще стане в периода на парламентарната ваканция. Според мен ветото е единият мотив да се свика спешно заседание на Народното събрание, но пълна подробна информация за такъв тип сделка, каквато е първа по рода си в българската история от Освобождението от турско робство насам – да се посегне на печатницата на Българска народна банка без знанието и подробна информация и за Народното събрание и за обществото е недопустимо", каза  Петков.

Според бившия червен депутат тази сделка ще постави страната ни под чужда зависимост, " това число и при отпечатването на нашите парични знаци и документи". Според него трябва да се отговори на няколко въпроса във връзка със сделката като първият е защо Народното събрание не е информирано. Друг въпрос е къде е регистрирана компанията – във Франция или в Белгия. „Трето – какво ще бъде дяловото участие на БНБ. Говори се, че ще бъде 30 %. Това означава, че автоматически това, което го даваме, става чужда собственост. Четвърто – всички политически лидери в това число и служебното правителство, по чието време започна тази операция, надявам се, че не е грабеж, се клеха, че бюлетините от сега нататък за всякакъв вид избори ще бъдат печатани в държавната печатница. А днес тя се оказва 30 % от някакво общо дружество или част от нея е 30 % от някакво общо дружество. Всичко това е абсолютно недопустимо”, каза Румен Петков. Управителят на Народна банка и целият управителен съвет трябва да бъдат поканени в Народното събрание, за да бъде предоставен пълният обем информация и тогава да се пристъпва към такова решение. „Всичко друго е в ситуация на задкулисие, в ситуация на нелегална приватизация – нещо, което обществото показа, че категорично отхвърля. В такъв момент на много ярко обществено напрежение срещу задкулисни операции от каквото и да е същество да са те, зад гърба на обществото, тази чувствителност ще ескалира още повече с един такъв акт, защото се посяга на нашата национална сигурност и върху нашата държавна печатница, върху която всички стоварихме огромни очаквания за в бъдеще”, допълни Петков. Аргументите, че чужденците ще докарат клиенти са най-малкото смешни, защото ако чужденците имат тези клиенти, ще ги задържат първо за себе си в тези условия на криза. Така че Народното събрание трябва по най-бързия начин да извика управата на Народна банка, да се изслуша информацията. „Друг въпрос е как е определен този „партньор” – чрез каква публична процедура или поради личните симпатии на Марин Райков, кой е мотивът да се спре точно на този партньор за Народна банка. Второ Станишев не бива да допуска БСП да стане съучастник в този грабеж. Ако не се свика Народното събрание, Станишев ще създаде впечатление, че е част от схемата за открадване на тази част от Народна банка, която ще бъде апортирана в дружеството”, посочи Петков. Трябва да се даде отговор и как е направена оценката на имуществото, с което печатницата влиза, тази оценка адекватна ли е, защото Народна банка е купила техника за 12 млн. лева само преди месеци. Тази непубличност е част от нещото, което обществото отхвърля с много голяма болка и огорчение и на нея трябва да се сложи край. БСП ако иска да покаже лице пред обществото трябва да бъде двигател на стопирането на такъв тип нехигиенични сделки, каза още Румен Петков.

Със започване на дейността на новото дружество се предвижда да бъде натоварен максимално наличният в Печатницата на БНБ капацитет за производство на банкноти и тази дейност да бъде допълнително разширявана и развивана в следващите години. Според информация на сайта на БНБ печатницата на банката ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала под формата на съществуващото старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала. ФШОГ, чрез дъщерното си дружество „Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал” С.А., Белгия, ще инвестира в новото българско дружество като парична вноска над 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала. 

Чуждестранната компания пък за първи път в своята над 170-годишна история ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън територията на Франция.

Съвместното дружество ще бъде регистрирано в гр. София и се очаква да започне дейност до края на август 2013 г. след осъществяване на всички законови процедури и разрешения. Печатницата на Българската народна банка ще прехвърли в новото дружество част от своите работници и служители при запазване условията по досегашните им трудови правоотношения. До 2016 г. се очаква броят на работните места в дружеството в България да се увеличи три пъти и да достигне 190 души. Новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти. Всички други производства (високозащитени ценни книжа и други документи) нямат отношение към описаното по-горе и остават както и досега в „Печатница на Българската народна банка” АД.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2013 в 03:16

Ами нали протестърите сте аверчета с френското посранник, що не протествате пред френкото амбасада да не ни гепат печатницата? Или ще си делкате прибыль със жабарите? Каждому по заслугам? Договорились?

11.08 2013 в 01:01

Те роми си имат. И техни и наши, а и румънски.
Ама скоро ще си имат и печатницата на БНБ :) Честито на кабинета Олигарски! Не ви мина далаверата с "Доверие", а сега и печатницата ви избяга под носа.

11.08 2013 в 00:58

ХАХАХАХАХАХХАХА
Ти да не си Бисер Миланов - Петното - новото лице на мафията. Пардон! На кабинета Олигарски?
Голем си комедиант. Ще ме вкараш в ареста ХАХАХАХАХХАХАХА! :) :) :) :) :)

11.08 2013 в 00:07

... за разлика от разните там араби, негри и виетнамци от бившите френски колонии, които пренаселват Галия и Прованса и се множат все повече, та искаме да приемат и малко роми от набелязаната от тях за перспективно колонизиране България. Точка.

11.08 2013 в 00:03

И жабарите да не пречат на индобългари да пътуват свободно, значи това е тяхно право по Хартата за правата на човека, и те са хора, и при това европейци,

11.08 2013 в 00:00

Хахаха, абе ти си от тия дето на "джинсите" им викат "дънки"; ски ся, пич - пусни си леко Гуглето и на "Why Are French People Called Frogs?" ще ти излезе верният answer.

За неспикващите инглиш: "The French custom of eating frog legs is the source of the English use of the derogatory nickname "frogs" for French people (Френския обичай да се ядат жабешки бутчета е причина за използване на презрителното название "жабари" за французите). Значи това е от англо-островитянска културна преспектива. Булгар обаче вижда нещата изкривено, та му се струва инак.

Сега обаче, френските футболни коментатори от срам викат "петли", вместо "жабари", и простия народ им се връзва. Ама тая игра е измислена от англочовека, и той е нарекъл жабоядците правилно "жабари". И братчедите от с. Коиловци ще ги лупат здраво де ги фанат, дупе да им е яко.

И не прави забележки на по-старши, щото ще те вкарам в ареста за 3 дни, да се научиш. И да не съм чул повече франколайнянски защити овде.

10.08 2013 в 23:16

Какви жабари (италианци) те гонят пък тебе :) Вземи малко научи история: жабари - италианци, зайци - испания, петли - франция, комунисти - русия и т.н...

10.08 2013 в 23:14

Мдаааа. Боляло значи.... от истината.

Бисер Миланов - Петното - новото лице на БСП... трети неуспешен опит след Wollen Ciderow & Big Sha. Трите позволени опита минаха с резултат в полза на протеста. А сега е време за ОСТАВКА! :)

10.08 2013 в 22:04

Жабарите вече нямат колонии и затова започнаха да колонизират България. Надявам се в замяна поне да отворят границите си за свободен достъп на европейски индобългари, желаещи на посетят за неопределено мреме тяхната красива страна, и ако им хареса да се заселят там.

В противен случай може да се наложи да изпращаме онези трима селяни заедно със селския милиционер от плевенското с. Коиловци, да се разправят окончателно с арабеските от Чуждестранния Легион. Румен Петков е от Плевенско, ще ги инструктира точно каво да правят. Успех! LOL.

10.08 2013 в 18:54

а ти като мразиш комунистите и ривьеш оставка си голеуме работа ли бе ...?

<em>Коментарът беше редактиран заради нецензурно съдържание. </em>