Цветан Гунев става зам.-шеф на БНБ

Елица Мартинова 12 юни 2013 в 10:57 1910 0

БНБ, Снимка: БГНЕС, Архив
БНБ, Снимка: БГНЕС, Архив

Със  175 гласа "за", 2 "против" и 2" въздържал се" парламентът избра Цветан Любомиров Гунев за заместник-управител на Българската народна банка.

Гунев бе предложен за поста от управителя на БНБ Иван Искров. Зам.-шефът ще заеме поста си на 16 юни, а мандатът му ще е 6-годишен.

Новият подуправител на БНБ е роден на 2 февруари 1959 г. в София. Завършва "Счетоводство и контрол" в УНСС през 1991 г. До 2008 г. провежда различни обучения в Швейцария, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Гърция.

Кариерата си Гунев започва като кредитен инспектор в ДСК. Между 1990 и 1992 г. е инспектор в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите.

Между 1992 и 2007 г. работи в управление "Банков надзор" на БНБ, като от инспектор се издига до ръководител на екип.

От юни 2007 г. до момента оглавява дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в БНБ.

По време на разискванията Йордан Цонев от ДПС заяви, че очаква 42-рото Народно събрание да подобри регулацията върху отношенията между банките и потребителите на кредити.

Янаки Стоилов обяви, че Гунев и цялото ръководство на БНБ трябва да работят за затягане на контрола върху укриване на пари от контрабанда в банките. Стоилов подчерта, че ролята на Гунев ще бъде съпоставима по важност с тази на някои министри.

В дебата с песимистичен тон се включи и Павел Шопов от "Атака". По думите БНБ се е превърнала в оазис на незаконните сделки.

"БНБ се е превърнала в един оазис, където се крепи статуквото в прекрасната й сграда и където се командва уж финансовата система на България, а всъщност нищо не се командва. Търговските банки не са български. 80-90 % от банковия капитал в България не е български, а са чужди банки, които извличат своята печалба от България. Ролята на банката се свежда само до печатането на пари”, каза Шопов и заключи, че България е колониална държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови