Протестът срещу стената в р. Луда Камчия победи

Милен Енчев 24 юни 2013 в 17:46 4245 2

Луда Камчия в Дъбовица - десният бряг щеше да бъде бетониран. Снимка: Мария Канева
Луда Камчия в Дъбовица - десният бряг щеше да бъде бетониран. Снимка: Мария Канева

След спорове, продължили няколко години, около проекта за бетонна стена в р. Луда Камчия в котленския Балкан, протестиращите срещу строежа извоюваха победа. Проектът в с. Дъбовица, за който община Сунгурларе готвеше първа копка в началото на юни, е окончателно отменен, научи OFFNews.

Toй щеше да се изпълнява с европейска субсидия от около 800 хиляди лева от оперативната програма "Регионално развитие". Кметът на Сунгурларе Георги Кенов е изпратил официално писмо до министерството на регионалното развитие (МРРБ), че оттегля проекта и договорът за безвъзмездното финансиране е прекратен. Това съобщи шефът на управляващия орган на оперативната програма Деница Николова.

"От разговора ни преди две седмици с протестиращите и общината стана ясно, че проектът се нуждае от цялостно преработване. Нямаше как това да стане - това може да се направи на етапа на подаване на проекта. Още на другия ден получихме писмо от г-н Кенов, че общината го оттегля", каза Николова. И добави: "Договорът с общината за безвъзмездна финансова помощ е вече прекратен, ще го видите отразено в следващите дни в системата ИСУН (публичния регистър за изпълнението на проектите, финансирани от еврофондовете), защото публичната му част се обновява на 15 дни".

Официалната цел на проекта, подготвен от общината през 2010 г., бе защита на селото от наводнения - 335-метрова стена в реката висока до 6 метра на места. Местните жители обаче, както и наследниците на имоти в селото, които почиват тук, са били държани в неведение за него - обявлението за проекта било пуснато само в сградата на община Сунгурларе, на 20 километра от селцето. Така местните и приходящите наследници научили чак през 2012 г. за проекта, когато той бил одобрен и съгласуван от всички институции. Многобройните им писма и възражения до институциите - общината, МРРБ, бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) получавали неизменния отговор: закъснели сте с обжалването. Преди по-малко от месец, когато вече беше избран изпълнител на проекта - търговищката фирма "Стройкомерс - ТТ" и предстоеше първата копка,  OFFNews поде медийна проверка на проекта. Тя показа, че освен самия проект от местното население е било скрито и решението на екоинспекцията, с което тя го е одобрила, което означава, че гражданите не са получили дори шанс да изразят мнение по него и да го обжалват. Дни по-късно инспекцията спря изпълнението на строежа.

Ден след пропадналия старт на строежа кметът на Сунгурларе Георги Кенов уволни кметския наместник на Дъбовица Вълчо Витанов, който също бе сред несъгласните с проекта. Протестиращите имат две основни възражения срещу него. Първо, според тях в този си вид той няма да е адекватен, тъй като е правен през 2010 г. – 2 години преди голямото наводнение тук, когато рекордна 6-метрова вълна е наводнила част от селото. В настоящия си вид стената би оставила незащитени последните къщи на селото и би насочила водната стихия право към тях, твърдят те.

Второ, стената – 335 метра дълга и висока до 6 метра, би наложила изсичането на множество стари дървета край реката, би променила драстично облика й, а при строителството ще бъдат прогонени видрите в реката (които са сред видовете, опазвани в двете местни защитени зони в мрежата “Натура 2000″) и други диви животни в местността. От инициативния комитет, в който има и инженери, предлагат алтернативно решение на проблема – прочистване на речното корито (което фигурира и в настоящия проект) и прокопаване на “байпас”, второ речно русло през незалесен участък, което да отбива при нужда високите води на реката.

Така проблемът с риска от наводнения в селото остава нерешен. Местните обаче си извоюваха участие във вземането на решение, атакувайки нежелания проект със съмнителна ефективност, който им бе ултимативно спуснат от общината. OFFNews ще следи и занапред проблема на малкото балканско село.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!