ДПС ще лее бетон в защитена река с видри в Балкана

Милен Енчев 29 май 2013 в 19:44 12513 31

Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева
Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева

Далеч от столицата и от властовите въртележки в последните седмици една шепа хора са настръхнали срещу една опасност, наглед несвързана с държавното управление.

Докато на жълтите павета тече смяна на правителство, жителите на малкото село Дъбовица в котленския Балкан очакват една тихомълком настъпваща заплаха. Резачки, багери и бетоновози, които са поканени, за да бетонират единия бряг на местната р. Луда Камчия с масивна стена, висока 5-6 метра и дълга на 335 метра. Местен сантиментализъм или съпротива срещу "усвояване на едни пари" с цената на красива природа?

Стена срещу наводнения

Проектът за стената има 7-годишна предистория. През пролетта на 2006 г. реката придошла и наводнила няколко от къщите в селото. Тогава шеховци (както се наричат местните по старото име на с. Дъбовица – Шехово) направили подписка и поискали решение на проблема от община Сунгурларе. Тогава общината прочистила речното корито, изсичайки редица дървета.

„Генералното“ решение на проблема било предложено през 2010 г. - проект за защитна стена на единия бряг на реката и реконструкция на дерето през селото по оперативната програма „Регионално развитие“.Проектът набрал скорост миналата година след поредно наводнение, много по-голямо от предишното. Той вече е бил съгласуван от всички институции – от бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас), от Басейновата дирекция. През 2012 г. бил сключен договорът за отпускането на евросубсидията между община Сунгурларе и министерството на регионалното развитие (МРРБ), в началото на тази година бил направен конкурс. И преди седмица, на 22 май, бил подписан договор между общината и победителя в търга – фирмата „Стройкомерс – ТТ“ от Търговище. Цената на строежа ще е 887 354 лв. с ДДС. Фирмата е свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, показа проверка на OFFNews във фирмените регистри. Така че строителството може да започне всеки момент.

Sorry, да сте обжалвали навреме

Съпротивата срещу стената започнала миналата година, когато група потомствени шеховци, които живеят в София и други градове, и идват да почиват в селцето, научили за проекта. Те направили подписка срещу съоръжението, заявявайки, че то ще прогони видрите, които вечер хората от селото наблюдават под моста, ще бъдат изсечени живописните стари дървета край реката, край които децата се къпят в местния вир и хвърлят въдици, ще изчезнат елените, сръндаците и редица диви птици. Заради природните си дадености, селото попада в две защитени зони от екомрежата „Натура 2000“, посочили протестиращите. Първите, подкрепили петицията им, били хората, чиито къщи пострадали от наводнението. Шеховци даже предложили алтернативен вариант за предотвратяване на наводненията – да се разчисти само речното корито от дървета и да се прокопае „байпас“ - второ русло, свързано с основното, което да отвежда при нужда придошлите води. Това би било далеч по-евтин, естествен и ефикасен метод, смятат те и подчертават, че в сегашния си проект стената свършва много преди къщите, които най-много са пострадали от потопа през 2012 г.

От община Сунгурларе обаче им отвърнали, че са твърде закъсняли – срокът за обжалване на проекта е изтекъл още през 2010 г. Обявлението за него било залепено тогава в сградата на общината (на километри от селото). А бургаската екоинспекция го била одобрила, преценявайки, че строежът не се нуждае от никаква екооценка. Решението й било публикувано и срокът за жалби и при него е изтекъл. От общината все пак обещали, че проектът от 2010 г. ще се преработи, така че всички къщи да са защитени, хората се успокоили и оставили в чекмеджетата писмата, подготвени до институции и медии. До преди няколко седмици, когато разбрали, че тече търгът за избор на строител на абсолютно непроменения проект. Всички писма на протестиращите – до МРРБ, Министерския съвет, общината и др. завършват емоционално: „нека тази първа магическа гледка от селото, която ни е посрещала като деца, остане през годините за нашите деца и внуци“. Разбира се, никоя институция досега не се е трогнала. 

300 метра бетон в „Натура“ без екооценка? Хм

През 2010 г. РИОСВ Бургас решила, че огромната стена не се нуждае нито от ОВОС (детайлната екооценка), нито от оценка за съвместимост с предмета на опазване на местните защитени зони – ценните животни и растителни видове. 

Селото и реката са в защитената зона за дивите птици „Котленска планина“ и зоната за защита на местообитанията „Река Луда Камчия“, в която видрите, съгласно европейското законодателство, са първостепенен за опазване вид. „Да, има видри - вечер и сутрин можете да ги видите в реката в самото село“, потвърди пред OFFNews кметският наместник на Дъбовица Вълчо Витанов.

От община Сунгурларе казват, че решението на РИОСВ Бургас надлежно бил публикувано на сайта на инспекцията. Проверка на гражданите обаче установила, че не е точно така, съобщи Мария Канева от протестиращите. Проверка на OFFNews също установи под номера на решението си (141 от 2010 г.) РИОСВ Бургас е публикувала съобщение за съвсем друг проект – за созополското село Габър, което вече било публикувано дни по-рано. Истинското решение фигурира единствено в регистъра с решенията на екоинспекцията, сред няколко хиляди други.

Така, на практика решението, погрешка или съзнателно, никога не е било публикувано сред обявленията в сайта й. Ерго, дори зоркото око на някой природозащитник не е можело да го види, за да бъде обжалвано.

„Това не е въпрос към нас, ние сме искали решение от РИОСВ Бургас и те са ни го дали. Още при продоготовката на проекта (през 2010 г.) сме го обявили в сградата на общината, така че са изтървали срока за обжалване“, коментира зам.-кметът на Сунгурларе Хатидже Георгиева. Георгиева все пак обяви, че другата седмица ще направи среща между протестиращите и проектанта – столичната фирма „Нинка – ХМ“. „Дотогава строителните работи няма да започнат“, ангажира се тя.

Общината – на ДПС, фирмата – свързана с Йордан Цонев

Сунгурларе се управлява вече втори мандат от кмета Георги Кенов от ДПС. Избраната фирма за строежа също е свързана с управляващата от днес партия. „Стройкомерс – ТТ“ е на бизнесмена от Търговище Тошко Райчев. Райчев има общ бизнес с депутата от ДПС Йордан Цонев (Данчо Ментата), сочи справката във фирмените регистри. В дружеството „Свищов ВИС“ Райчев си дели поравно собствеността с фирмата „Строител 2012“, в чийто директорски борд е депутатът от ДПС.

„От вас научавам това“, коментира Хатидже Георгиева.

Днес с встъпването в длъжност на новото правителство на Пламен Орешарски министър на околната среда стана Искра Михайлова – също кадър на ДПС. Казусът с реката в Котелския Балкан е и в нейните компетенции, тъй като тя може да провери дали всъщност подчинената й екоинспекция си е свършила работата или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!