ДПС ще лее бетон в защитена река с видри в Балкана

Последна промяна на 29 май 2013 в 19:44 11276 31

Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева
Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева

Далеч от столицата и от властовите въртележки в последните седмици една шепа хора са настръхнали срещу една опасност, наглед несвързана с държавното управление.

Докато на жълтите павета тече смяна на правителство, жителите на малкото село Дъбовица в котленския Балкан очакват една тихомълком настъпваща заплаха. Резачки, багери и бетоновози, които са поканени, за да бетонират единия бряг на местната р. Луда Камчия с масивна стена, висока 5-6 метра и дълга на 335 метра. Местен сантиментализъм или съпротива срещу "усвояване на едни пари" с цената на красива природа?

Стена срещу наводнения

Проектът за стената има 7-годишна предистория. През пролетта на 2006 г. реката придошла и наводнила няколко от къщите в селото. Тогава шеховци (както се наричат местните по старото име на с. Дъбовица – Шехово) направили подписка и поискали решение на проблема от община Сунгурларе. Тогава общината прочистила речното корито, изсичайки редица дървета.

„Генералното“ решение на проблема било предложено през 2010 г. - проект за защитна стена на единия бряг на реката и реконструкция на дерето през селото по оперативната програма „Регионално развитие“.Проектът набрал скорост миналата година след поредно наводнение, много по-голямо от предишното. Той вече е бил съгласуван от всички институции – от бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас), от Басейновата дирекция. През 2012 г. бил сключен договорът за отпускането на евросубсидията между община Сунгурларе и министерството на регионалното развитие (МРРБ), в началото на тази година бил направен конкурс. И преди седмица, на 22 май, бил подписан договор между общината и победителя в търга – фирмата „Стройкомерс – ТТ“ от Търговище. Цената на строежа ще е 887 354 лв. с ДДС. Фирмата е свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, показа проверка на OFFNews във фирмените регистри. Така че строителството може да започне всеки момент.

Sorry, да сте обжалвали навреме

Съпротивата срещу стената започнала миналата година, когато група потомствени шеховци, които живеят в София и други градове, и идват да почиват в селцето, научили за проекта. Те направили подписка срещу съоръжението, заявявайки, че то ще прогони видрите, които вечер хората от селото наблюдават под моста, ще бъдат изсечени живописните стари дървета край реката, край които децата се къпят в местния вир и хвърлят въдици, ще изчезнат елените, сръндаците и редица диви птици. Заради природните си дадености, селото попада в две защитени зони от екомрежата „Натура 2000“, посочили протестиращите. Първите, подкрепили петицията им, били хората, чиито къщи пострадали от наводнението. Шеховци даже предложили алтернативен вариант за предотвратяване на наводненията – да се разчисти само речното корито от дървета и да се прокопае „байпас“ - второ русло, свързано с основното, което да отвежда при нужда придошлите води. Това би било далеч по-евтин, естествен и ефикасен метод, смятат те и подчертават, че в сегашния си проект стената свършва много преди къщите, които най-много са пострадали от потопа през 2012 г.

От община Сунгурларе обаче им отвърнали, че са твърде закъсняли – срокът за обжалване на проекта е изтекъл още през 2010 г. Обявлението за него било залепено тогава в сградата на общината (на километри от селото). А бургаската екоинспекция го била одобрила, преценявайки, че строежът не се нуждае от никаква екооценка. Решението й било публикувано и срокът за жалби и при него е изтекъл. От общината все пак обещали, че проектът от 2010 г. ще се преработи, така че всички къщи да са защитени, хората се успокоили и оставили в чекмеджетата писмата, подготвени до институции и медии. До преди няколко седмици, когато разбрали, че тече търгът за избор на строител на абсолютно непроменения проект. Всички писма на протестиращите – до МРРБ, Министерския съвет, общината и др. завършват емоционално: „нека тази първа магическа гледка от селото, която ни е посрещала като деца, остане през годините за нашите деца и внуци“. Разбира се, никоя институция досега не се е трогнала. 

300 метра бетон в „Натура“ без екооценка? Хм

През 2010 г. РИОСВ Бургас решила, че огромната стена не се нуждае нито от ОВОС (детайлната екооценка), нито от оценка за съвместимост с предмета на опазване на местните защитени зони – ценните животни и растителни видове. 

Селото и реката са в защитената зона за дивите птици „Котленска планина“ и зоната за защита на местообитанията „Река Луда Камчия“, в която видрите, съгласно европейското законодателство, са първостепенен за опазване вид. „Да, има видри - вечер и сутрин можете да ги видите в реката в самото село“, потвърди пред OFFNews кметският наместник на Дъбовица Вълчо Витанов.

От община Сунгурларе казват, че решението на РИОСВ Бургас надлежно бил публикувано на сайта на инспекцията. Проверка на гражданите обаче установила, че не е точно така, съобщи Мария Канева от протестиращите. Проверка на OFFNews също установи под номера на решението си (141 от 2010 г.) РИОСВ Бургас е публикувала съобщение за съвсем друг проект – за созополското село Габър, което вече било публикувано дни по-рано. Истинското решение фигурира единствено в регистъра с решенията на екоинспекцията, сред няколко хиляди други.

Така, на практика решението, погрешка или съзнателно, никога не е било публикувано сред обявленията в сайта й. Ерго, дори зоркото око на някой природозащитник не е можело да го види, за да бъде обжалвано.

„Това не е въпрос към нас, ние сме искали решение от РИОСВ Бургас и те са ни го дали. Още при продоготовката на проекта (през 2010 г.) сме го обявили в сградата на общината, така че са изтървали срока за обжалване“, коментира зам.-кметът на Сунгурларе Хатидже Георгиева. Георгиева все пак обяви, че другата седмица ще направи среща между протестиращите и проектанта – столичната фирма „Нинка – ХМ“. „Дотогава строителните работи няма да започнат“, ангажира се тя.

Общината – на ДПС, фирмата – свързана с Йордан Цонев

Сунгурларе се управлява вече втори мандат от кмета Георги Кенов от ДПС. Избраната фирма за строежа също е свързана с управляващата от днес партия. „Стройкомерс – ТТ“ е на бизнесмена от Търговище Тошко Райчев. Райчев има общ бизнес с депутата от ДПС Йордан Цонев (Данчо Ментата), сочи справката във фирмените регистри. В дружеството „Свищов ВИС“ Райчев си дели поравно собствеността с фирмата „Строител 2012“, в чийто директорски борд е депутатът от ДПС.

„От вас научавам това“, коментира Хатидже Георгиева.

Днес с встъпването в длъжност на новото правителство на Пламен Орешарски министър на околната среда стана Искра Михайлова – също кадър на ДПС. Казусът с реката в Котелския Балкан е и в нейните компетенции, тъй като тя може да провери дали всъщност подчинената й екоинспекция си е свършила работата или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2013 в 09:03

е нямате угодия ейй. Щом имат разрешителни в тях е описано какви дейности са разрешени, така, че да не вредят в защитените местности. Осемстотин хиляди лева не са кой знае каква сума, че да пишете за страшна далавера. Бойко летял за осем МИЛИОНА годишно с Авиоотряда, Пирин го изсякоха, тука за някакво дере, което на всичкото отгоре и наводнява цяло село ревете.

06.06 2013 в 18:10

Същото което направиха с Поморийското езеро- сметоразтоварище. За да строят там !

04.06 2013 в 17:44

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look complicated to far introduced agreeable from you! However, how can we keep up a correspondence?

03.06 2013 в 19:15

ДПС ще го строи, защото те сега са на власт. Ако бяха останали ГЕРБ на власт - те щяха да го строят.... Имаш крава, пиеш млеко.....

А относно бележката която известява за предстоящия строеж веднага напомня на "Пътеводителя на галактическия стопаджия", където през 9 планети в 10-та в мазето на забравена от Господ сграда пишело, че Земята ще бъде разрушена за да мине улица от там...

Научните фантастики станаха реалност.......

03.06 2013 в 12:41

Със сигурност има по-евтини и най-вече по-природосъобразни начини за решаване на проблема. Строене на бетонна стена за 888,000 лв!!!!! ще задоволи единствено нуждата от корупция.
А заглавието си е точно на място!

02.06 2013 в 16:53

Какво да коментирам. Нещата са ясни. Тук по тези географски ширини, към днешна дата, нещата стоят така. Така е било вчера, така е и днес, дали така ще бъде утре, това зависи от това, колко време ще бъде необходимо, за да се ерозира и саморазруши системата, създадена на базата на този манталитет. Въпрос на ценностна система. Докато битовия примитивизъм е водещ, какво значение имат някакви си столетни дървета, хеле пък природната красота. Няма сетива за това. Но пък ще падне някоя пара. И реакцията на съда. Дрън-дрън. Кой съд? Съдът е формален. Той борави с определения, не с реалности. Това е просто принципът на този вид съд. Той следи дали документите са изрядни един спрямо друг, а не какво стои зад тях.Съдът не е морален, съдът не е целесъобразен, съдът е формален, по своята същност, и решението ще бъде в полза на този, който може да си позволи по-добри юрист консултанти, а практиката говори, че това обикновенно са хората, които са ориентирани към парата, а не към красотата. Така че, какво има да говориме, “хорицата” ще си следят със затаен дъх какво става, докато не си поемат въздух, и не започнат да действат смело и компетентно, или прироата не си свърши своето, и не погълне в един момент и алчността, и егоизмът, и всичките им производни. Така е, докато едно общество се управлява от хора, на които ценностите им, са ситуирани около, и под пъпът, а то се управлява от подобни особи, просто защото повече от 50%+1% от това общество са на същия хал.
А ето ви и две стихотворения в този контекст:
……
Кой луд в бетон зазижда хоризонта
и вече гордо парцелира Черни връх –
неуважаеми простаци -
нали разбирати – Go Home -
не може този град като баир да се превзема
и никога не може да ви стане дом!
И още:
Преядоха, препиха,
морето разкроиха, песъчинките броиха,
из плитчините газиха,
протягаха се, плюха и потиха,
за въздуха се пазариха,
а братята им плажове и дюни застроиха.
Пак ядоха.Пак пиха.
И помежду си се избиха.
Така морето варварите покориха.
Из стихозбирката “До Щастливеца и обратно”
Мирослава Исидорова
Така се случва когато едно общество се управлява от вайшешика.
Reply
LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *

Email *

Website

Comment
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel="nofollow"> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>LifestyleЗабавлениеИсторииПартньориСподели История
LifestyleЗабавлениеИсторииПартньориСподели История
Copyright © 2012 Tell.bg

02.06 2013 в 10:02

И през 1997 г. ликуваха.... и какво, забравиха отново...

Не помня вече до колко национални катастрофи ни доведе социалистическата партия, и самия факт, че още съществува доказва че ... материала наистина не е много качествен

02.06 2013 в 07:07

iohjohjoj

02.06 2013 в 01:11

Волен не е предател - играта му беше толкова прозрачна, че само глупак не можеше да го предвиди.

01.06 2013 в 22:21

ГЕРБ са най-доброто нещо което се е случвало на тази държава от 1944 насам. Дано бързо да успеем да ги върнем щото иначе спасение няма.