Понеделник в 5,30 часа в Бистрица се събират доброволците да гасят пожара

Последна промяна на 01 юли 2012 в 23:26 4415 13

Вече се виждат огньовете, обхванали Витоша. Снимка:Ц. Кръстев, OFFRoad-Bulgaria.com
Вече се виждат огньовете, обхванали Витоша. Снимка:Ц. Кръстев, OFFRoad-Bulgaria.com

5,30 до 6 часа сутринта в центъра на село Бистрица е сборният пункт, на който се събират доброволците, които искат да помагат в гасенето на пожара на Витоша.

Другият пункт, който е по-удобен за хора без транспорт, е на ул. "Антим I" 17, където е ДПП "Витоша". Оттам е осигурен транспорт до село Бистрица.

Пожарът, който избухна в неделя по обед по източните склонове на Витоша, е обхванал много голям район. Димът се вижда от цяла София, а над Витоша вече се образува голям димен облак.

Форумът OFFRoad-Bulgaria.com вече се организира за масово участие в акцията с хора  и техника, както направи и при наводненията в село Бисер и други кризисни ситуации през зимата и пролетта.

Належаща нужда има от моторни резачки, каза комисар Василев от "Пожарна безопасност и защита на населението". Опитахме да гасим по традиционния метод с тупалки, но няма ефект. Пожарът е в района на падналата гора в резервата Бистришко бранище. Дърветата са дебели, единственото смислено нещо е да се нарежат и преместят или да се направи просека.

Според комисар Василев районът е напълно недостъпен за моторни превозни средства. Огнището е на един час слизане от хижа "Физкултурник".

Според хора от OFFRoad-Bulgaria.com обаче има пътека, по която много близо до огнището могат да се качат малки джипове и АТВ-та.

Александър Манушев, който е инструктор по оказване на Първа помощ, публикува в OFFRoad-Bulgaria.com списъкът на нещата, които доброволците е добре да носят със себе си утре:

1. Здрави високи кожени обувки.

2. Здрави дълги панталони (работни).

3. Риза с дълги ръкави.

4. Кърпа за глава и още една за лице.

5. Вода за пиене 2-3 л.

6. Нещо за ядене

7. Челник (фенер)

8. Зареден телефон

9. Радиостанция, GPS, ако има

10. Резачка, ако има + повече гориво

11. Лопата

12. Малка аптечка

13. Работни ръкавици

14. Защитни очила

15. Каска, ако има

"Хора, цял ден бях там. Положението наистина е трагично! Местността е покрита с изпопадали дървета от смърча преди години, някои от които са на метър и повече височина. На някои места единственият начин за придвижване е по тях, като внимаваш да не паднеш и да се пребиеш. В един момент се замислих, че има голяма опасност, ако вятърът се обърне да не можеш да се измъкнеш и да си изгориш там като факла!", пише човек от Бистрица във Фейсбук.

Във форумите и в социалната мрежа широко се коментира дали пожарът е умишлен и дали има връзка със спрените от протестите промени в Закона за горите. В последните години има не един и два случая, в които са палени гори, за да се направят писти. В този случай обаче пожарът е в защитена местност, в която, поне на теория, не може да строят писти. Освен това пожарът е на доста ниска за писта надморска височина.

Засега най-реалната версия е, че става дума за небрежност. В района на огнището е видяна прясно отъпкана пътека и скорошни фасове. Това обаче са твърде косвени доказателства, за да се каже нешо категорично.

Турист, оказал се случайно в близост до огнището на пожара, публикува във форума на БАССЕС снимка, на която се вижда точно откъде е тръгнал пожара. Коментарът му е: "Видях като започна и сигнализирах на 112. За 30-на минути се разрастна и излязоха езици. Беше на средата на Бранището и около него няма пътека - странна работа ..."

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2012 в 12:19

Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша,през моите очи и уши,
Вие си направете изводите сами...
към 6:00 вече доброволци нямаше/за записване/ и започнахме да чакаме,какво,и кой,и защо ? не е ясно,а и никой не знаеше...
се1,към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха,че ще идем до центъра на Железница,и оттам ще ни вземе транспорт,който ще ни качи до Х-жа ''Академик''
ок,отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт...след 30/40 мн. чакане се разбра,и се даде команда,че транспорт НЯМА ,качвайте се ПЕША!..
ок ,няма яд.., пеша,пеша...тръгнахме,като аз лично бях само с лопата и раница,НО имаше пожарникарчета,които носеха: железна туба с бензин,моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар,защото местността е абсолютно недостъпна)кирка,лопата,раница,каска,тежко облекло...,ботуши,и т.н...
та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега,не питайте как...стигнахме.
идеята ''по принцип'' беше, един екип имаше ,който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един ,в случая нашия,който се състоеше общо от 41 човека,като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека.Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше,че там ''някъде'' минава рекичка, да я затапим,изйопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите,които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода.
ок,тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри...надолу не съм снимал...защото нито ми се снимаше нито нищо..,но е в пъти по сложно във всяко отношение...и така тръгнахме надолу,но се оказа,че за да стигнем до въпросната река трябва да се мине през самия пожар,защото имаше скат и просто нямаше как...беше невъзможно..така и направихме,се1,не ме питайте как,но се добрахме до въпросната рекичка,направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат,дълбочина,водозбор и т.н като искам да потчертая ,че дебита ,който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО ГОЛЯМ от този на помпите!...демек АКО (а не не ни ги...) бяха доставили щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута!...а не както от хеликоптера 5 кубика ...СМЕХ! първо да обясня за хеликоптера ...5 кубика са крайно не-достатъчни,и НЕ СРАВНИМИ с това което ние МОЖЕХМЕ да причиним ...1-во хеликоптера не може да минава през огъня и пушека защото може да падне!..факт. цетробежни сили ,липса на кислород и т.н...НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ!
ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара,с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! ,вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!, както и дебит ,така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) ! бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемо и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата + обурудването...
всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане...а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме ,няма помпа няма нищо .Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по Тел с НЯКОГО и да вика ''пратете ми ПОМПАТА,кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА !ГОТОВИ СМЕ и т.н...
представете си говорим за цялата ''линия'' над пожара беше подготвена...за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме...Е ДА МА НЕ!....чакаме ,чакаме,човека ПАК върти ,НИЩО,и чуйте сега,какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли? ''шефа'' откачи вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е ? знае ли къде се намира? и за какво става въпрос?!??? или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :
ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....
на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...
питам единя от пожарникарите:''абе да не би да има некви технически али бали ...НЕЩО?! се1 какво,поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера '' ОТГОВОР - НУЛА! -всичко е като по книга!
питам пак: ''ако бяха я доставили щехме ли да успеем ?
отговор ''не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ!
а щяхме да го НАВОДНИМ!...огнището....
Е???
какво става бе хора?
знаете ли колко време чакакхме ??? знаете ли !!! по думите на 1 пож. тва упражнение би траело само 2 мин! да си разкачи смешната кофа закачат нещата и айде...и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО! и най важното ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!!
какво да ви кажа ...
НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ! ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА!
някой просто желаеше пожара да върви нагоре....
http://youtu.be/jwP3gYML01g
това е клип веднага след хижата ...надолу е ужас...буквално през 3 метра, или прескачаш или се завираш под тях за да преминеш...КОНЕ???????!....
този ''човек'' е за прокурор! и за затвора!....
сега МОЖЕШЕ !,всички фактори бяха налице сега да сме щастливи,те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО! изгавриха с труда на всички,но РАЗБЕРЕТЕ!
ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ!
МОЖЕХА.
и нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа,че СПОРЕД МЕН
пожара е 100 ПРЕДНАМЕРЕН,НЕ-СЛУЧАЕН,и УМИШЛЕН!
и ще обясня ЗАЩО!
Затото това е местност АБСОЛЮТНО НЕ-ПРОХОДИМА НЕ-ДОСЪПНА! И ПРЕСЕЧЕНА! ...
кой?,какво? ''БИ''? правил там??? И ЗАЩО!?...
ако не е с ЦЕЛ...

03.07 2012 в 12:09

Благодаря за отговорите!

Ако утре още има нужда от помощ ще дойда за няколко часа сутринта.

Пожелавам ви успех и се пазете!

03.07 2012 в 08:47

Вода в Бистрица има, ама нагоре по бригадите трудно се носи. Ако можеш да донесеш повече нагоре - носиш. Обичайно се прави с АТВ това.

Резачките са с двутактово машинно масло и бензин. Поне нашата от OFFRoad-Bulgaria беше такава, пък не изглежда особена :)

Автобуси 69 и 98 минават редовно от там.

Респиратори, ръкавици, лопати.

Има линейки, ама ако стане сакатлък, много слизане ще падне от мястото на огъня до Бистрица. Ако имаш аптечка - взимай!

03.07 2012 в 08:44

Автобус 69 и 98 минават от там, провери им разписанието. Между 5:30 и 6 се събират доброволците, раздават им се лопати, ръкавици, маски, хлебче с кренвирш и вода. През деня се пускат нови групи от доброволци, но за това ще трябва да следиш радиото: http://www.offroad-bulgaria.com/OffmediaRadio/player.html

03.07 2012 в 00:54

Моля дайте още подробности, за да бъдат доброволците помощници, а не безполезни зрители.

Примерно вода - има ли бутилки и туби в Бистрица, или трябва да се носи от града?

Какво горят резачките? Има ли гориво в щаба в селото, или хората да носят туби от града?

Движи ли се градския транспорт (линия 69) до селото?

Раздават ли се респиратори, или всеки да се подготви както може?

Има ли линейки на мястото? Превързочни материали, ако някой се нарани?

03.07 2012 в 00:38

Хора нямам всичко от гореизброения списък но искам да помогна!Моля ви някой да уточни в колко часа е сбирката за хората без собствен транспорт!

02.07 2012 в 11:35

И аз като Митко си търся някой от южни райони, да се мятаме нагоре!

02.07 2012 в 10:22

ако някой тръгна ранен следобед от южни райони нагоре, моля да предупреди да се мятам с него. Благодаря, предварително. Митко

02.07 2012 в 00:43

Вертолетите не могат да облитат по тъмно!

02.07 2012 в 00:41

Хора, внимавайте, това е горски пожар, не го бъркайте с други природни бедствия. Това е огън, не е вода. Бъдете внимателни!

Успех