Тома Белев: От 10 години не е имало такъв пожар на Витоша

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2012 в 11:22 2655 5

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

През последните 10 години във Витоша не е имало пожари с такава големина, заяви екологът и бивш директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев, цитиран от агенция "Фокус". 

Всяка година има пожари, но те не са били в такива размери като този, който все още бушува над село Бистрица, обясни той.

80 пожарникаря, 70 горски служителя и 54 доброволци, включително и от OFFRoad-Bulgaria.com, гасят пожара, лумнал вчера в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша. Мястото на пожара е труднодостъпно. Той се намира на около 2 часа пеша от центъра на Бистрица и на един час на слизане от хижа „Физкултурник“.

„Лично аз съм гасил един по-голям пожар. Но това бяха 40-50 дка тревна площ, а това, на което сме свидетели сега, е 40-50 дка гора“, каза Белев.

Белев определи реакцията на "Пожарна безопасност и защита на населението" като адекватна. Те са успели да ограничат разрастването на пожара веднага, след като успели да стигнат до мястото.

За колко време ще бъде овладяна ситуацията с пожара зависи най-вече от вятъра, категоричен е екологът. „Ако е тихо времето, със сигурност по-лесно се гаси. Мястото е труднодостъпно, което допълнително усложнява нещата. В момента са се включили два вертолета. Досега това не се е случвало с пожари на Витоша и дава по-голяма надежда за по-лесно справяне с пожара“, допълни той.

Според Тома Белев върху парка няма да бъдат нанесени щети, с изключение на вече опожарената част.

Развитието на акцията по гасенето на пожара, в която се включително доброволци от OFFRoad-Bulgaria.com, можете да следите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2012 в 20:42

Смърчовете на Витоша се възобновяват основно върху разлагаща се дървесина. Ако изнесете сухата маса трябва да залесявате с години на едно и също място и пак може да не успеете да възобновите гората. Ако искате можете да погледнете и сравните площите край писта Лалето където се изнесе дървесината и тези в резервата и сами да си направите извода. В резервата младата гори си върви прекрасно, а залесените и окопавани и попълвани няколкократно горски насаждения край Лалето едва се виждат. Що с е отнася до пожара в момент падналата дървесина е мокра и пуши и тлее но не гори за разлика от гората. Всеки горски или турист ще Ви обясни това. Не случайно най-пожароопасни са младите иглолистни горски култури, а не резерватите където такива липсват но има много мъртва дървесина. От десетина години това е първия голям пожар в резерват и той не е възникнал от само себе си. В неделя светкавици нямаше. Не е и край пътека - най-близката пътека до първото огнище е на 300 - 400 метра. ИМа луди хора - да си отмъщават на гората , като не могат да я купят или застроят.

02.07 2012 в 17:53

Ако бяхте минавали през резервата "Бистришко бранище" щяхте да видите табели на които е описано какви са тези изпопадали сухи дървета, че попадат в границите на резервата и поради тази причина намеса от страна на хора не се допуска.

02.07 2012 в 15:39

А какво ли направиха тези, които искаха прокарване на закона за да го има пожара?
Мразя конспиративни теории, но още вчера като разбрах се запитах дали това не е начин да се разчисти едно каре с дървесина.
После цената на дървесината ще бъде безумно ниска като горяла а и също така ще се оголи едно петно в гората.
Дано да бъркам...

02.07 2012 в 14:23

А какво е направил бившия директор на парка, по време на службата си, за да почисти гората от падналите дървета и всички други потенциални източници на пожар?

02.07 2012 в 11:33

Бях при нашите на Панчарево (до едноименния хотел) - като видях хеликоптерите да прелитат буквално 50м над нас и ми стана ясно, че има пожар... Поне час и половина кръжаха...