Частна компания се включва в гасенето на пожара

Юлиан Христов 02 юли 2012 в 17:31 3136 0

Хеликоптер Ми-17. Снимка: ВВС
Хеликоптер Ми-17. Снимка: ВВС

Частна компания се включва в гасенето на пожара, който вече втори ден бушува в местността „Бистришко бранище“ на Витоша, научи OFFNews.bg.

Компанията е „Хели еър“ и освен в изпълняването на граждански полети тя е специализирана и в гасенето на пожари. До момента екипажи на компанията са участвали в подобни операции с хеликоптер Ми-8МТВ в Португалия и Турция между 2000 и 2005 година. От компанията обясниха, че са подготвили хеликоптер, който да се включи в дейностите по гасене. Машината ще излети, когато това бъде получено разпореждане.

За днес военните хеликоптери повече няма да летят, тъй като е изпълнен нормативът за летателно време на пилотите. По документи един пилот трябва да има пет часа и половина полет, което днес е изпълнено и от двата военни екипажа. „Всеки екипаж има норматив, който може да изпълни като леталтено време, което е между първото излитане и последно кацане“, обясни за OFFNews.bg командирът на 24 авиобаза „Крумово“ бригаден генерал Златко Златев. Той беше командир на единия от двата екипажа, които днес участваха в гасенето на огнената стихия на Витоша.

От вземането на водата до пускането ѝ над пожара са необходими около 6-7 минути, а в подобна операция за първи път взимат участие две машини, което гарантира високата ефективност при гасенето, обясни генералът. В екипажа има по един представител на пожарната, което помага за точността при изсипването на водата над пламъците.

Опасностите при подобна операция за екипажа са много, обясни ген. Златев. Освен ниското прелитане над дърветата, риск представлява страничният вятър и този, който се появява зад машината. Отделно от това опасност представлява и турбуленцията, която се появява при допълнителното нагряване на въздуха от пожара. Също има и възходящи и низходящи течения, които допълнително възпрепятстват захода за хвърляне на вода.

За утре пилотите имат готовност отново да се включат в гасенето.

Цялото интервю с бригаден генерал Златко Златев, взето непосредствено след прибирането на хеликоптерите в авиобазата, можете да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови