Поледици в Източна България

Юлиан Христов 13 февруари 2012 в 08:41 2499 0

на път, снимка: БГНЕС
на път, снимка: БГНЕС

Поледици се очакват днес в Източна България. Очакваните валежи днес там ще бъдат предимно от дъжд, а заради ниските температури в комбинация с източен вясър, се очаква образуването на поледици.

В сутрешните часове в Северозападна България ще има ветрове, ориентирани от северозапад. С тях ще прониква по-студен въздух, който до вечерта ще достигне и югоизточните райони. Максималните температури ще са от минус 4° в Северозападна до плюс 5° в Югоизточна България. В София сутринта са измерени минус 1-2°, като след се очакват минус 5°.

През нощта срещу вторник валежите ще спрат в цялата страна, а от югозапад облачността ще се разкъсва. По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Към края на деня дъждът ще започне да преминава в сняг и да спира. Ще духа до умерен източен вятър, който привечер ще стане от северозапад. Максимални температури 4-5°. Температурата на морската вода е минус 1° край Шабла, и 2° край Бургас.

Остава обявеното бедствено положение за общините Харманли, Свиленград и Любимец, където продължават спасителните и аварийно-възстановителните работи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Силите на Министерството на отбраната осигуриха доставка на питейна вода в селата Васково, Оряхово, Дрипчево, Изворово и Черепово. Екипите на ЕВН и ВиК (район Харманли) осигуряваха електроснабдяването и водоснабдяването на доставените фургони и годните за ползване сгради в село Бисер.

Вчера служители от Областно пътно управление възстановиха разрушения мост в участъка Харманли – с. Иваново.

През вчерашния ден продължи работата за възстановяване на дигите на река Марица в района на гр. Свиленград. За осигуряване на достъп започна изграждането на временен път до разрушената дига. През денонощието в района на дигата са работили 10 товарни автомобила, багер, фадрома и валяк. Прокаран е около 550 м път до дигата и е започнала работа по нейното същинско възстановяване. През нощта е било осигурено осветление с два противопожарни автомобила.

По данни на експлоатационните дружества, които постъпват в МОСВ, състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Няма преливащи язовири от каскада “Арда”, нивото им продължава да спада. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Продължава контролирано да се освобождава обем чрез основните изпускатели в язовирите „Тракиец”, „Г. Трайков”, „Йовковци”, „Долни Чифлик”, „Г. Чифлик” и „Пчелник”. Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им.

Контролира се нивото на яз. "Заставата" – община Свиленград и хвостохранилището “Ерма река”. Водните количества в долното течение на р. Марица и нейните притоци р. Харманлийска и р. Сазлийка са високи за месец февруари. Водните количества в долното течение на р. Тунджа са също над нормата за месец февруари. По информация от ОУПБЗН-Ямбол нивото на р. Тунджа в гр. Елхово, обл.Ямбол е 200 см, при критично 290 см. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки и са в готовност за предприемане на необходимите действия.

Продължава почистването за осигуряване на достъп до с.Бозево, община Велинград. Осигурена е моторна шейна от Държавно лесничейство - Ракитово за достъп до селото, снабдяване с продукти и извозване при нужда на болни хора.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ). Намалена видимост поради мъгла до 100 м.- в района на връх „Шипка”. До 200 м. - в област Русе. Пътните настилки са мокри, заснежени и заледени в отделни участъци, като същите се обработват и опесъчават.

Остава забраната за движение на МПС с тегло над 10 т по републиканските пътища в областите Силистра и Хасково. По път I-8 Хасково-Харманли-Капитан Андреево /Капитан Петко Войвода, моторните превозни средства се пропускат контролирано до нормализиране на пропускателната способност на пътя.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews