Прокуратурата проверява арендаторите на яз. "Елена"

Юлиан Христов 12 февруари 2012 в 16:38 1632 0

Язовир. Снимка: БГНЕС
Язовир. Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Хасково започна проверка на арендаторите на язовир "Елена".

Сигналът е подаден от областния управител Ирена Узунова, която е настояла за образуването на проверка заради това, че язовирът е бил замрежен, а основният изпускател на водоема - бетониран.

След трагедията в с. Бисер от МВР предупредиха за нова опасност от преливане на язовир "Елена", но по-късно информацията беше опровергана. Преди дни стана ясно, че изпускателният кран на язовира е бетониран и затова от него не може да бъде източена вода.

Арендаторът - Красимир Бойчев, както и неговите предшественици, са извикани за разпит в "Икономическа полиция".

В продължение на 10 г., до декември миналата година, арендатор на водоема край село Елена е бил сегашният кмет на селото Иван Иванов. Районната прокуратура е образувала проверка, каза окръжният прокурор Розалин Трендафилов.

Той обясни, че със случая ще се заеме и окръжната прокуратура в Хасково в началото на новата седмица. Ако бъде доказана вина по чл. 335 от НК за наводнение, причинено по непредпазливост и създаване на опасност за хората, виновниците могат да получат до 3 г. затвор.

И днес продължава контролираното изпускане на язовири в страната, като са дадени предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им, съобщиха от пресцентъра на МВР. Организирано е 24-часово наблюдение на яз. "Елена", област Хасково. Почистен е отводнителният канал на язовира, за да може да бъде направено изпускане на водите. Продължава и работата по укрепването на дигата на язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!