Пиеса „Да бъде или да не бъде референдум“ изиграха в парламента

Елица Мартинова 10 януари 2013 в 12:53 2198 1

Яне Янев. Снимка:БГНЕС
Яне Янев. Снимка:БГНЕС

Разгорещен диспут на тема „Да има ли референдум за АЕЦ "Белене" или не“ се разрази в кулоарите на парламента, след като лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че ще поиска отмяна на допитването.

„До края на деня РЗС ще внесе проект за решение за отмяна на референдума“, заяви Янев.

По думите му с предстоящото допитване „БСП залага политически капан, за да реши вътрешнопартийните си проблеми“.

„С този референдум БСП прокарва лобито си за енергийни компании от мафиотски характер“, категоричен бе лидерът на РЗС.

„Всичко това е фалш, който угажда на една партия, за което българският народ ще плати 30 млн. лв. Целта на БСП е да изперат гузната съвест за средствата, налети в „Белене“, подчерта Янев.

Той изтъкна още, че според правния екип на РЗС в Закона за референдумите има неясноти и президентът трябва да сезира Конституционния съд.

Синята коалиция

„Яне Янев може да иска да стане девствен за втори път, но това няма как да се случи“, коментираха многозначително от Синята коалиция.

Според депутата на ДСБ Иван Иванов, който оглавява Инициативния комитет „Не на измамата „Белене“, мнозинството от избирателите ще гласуват с „не“ на предстоящото допитване. По думите му това ще сложи край на „опасния за страната проект“.

„Ако с решението си от март 2012 г. парламентът сложи на смъртен одър проекта „Белене“, то с предстоящия референдум гражданите ще сложат окончателен край на тази манипулация, която струваше милиони на България“, обясни Иванов.

Според сините съществената тема в случая е дали България е направила нужните постъпления, за да спре строежа на АЕЦ „Белене“.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров обяви, че Синята коалиция е изпратила допитване по въпроса към енергийния министър Делян Добрев. По думите на синия депутат отговорът на Добрев е бил „крайно неубедителен“.

„Създава се впечатление, че атомната централа се строи и в момента. Това може да даде повод за нови претенции към страната ни. Това е истинският въпрос, който трябва да ни занимава, а не да има или не референдум“, обясни Димитров.

Коалиция за България

Червените депутати от Коалиция за България приеха с насмешка инициативата на Яне Янев.

„В думите на г-н Янев не виждаме нищо друго освен страха на ГЕРБ“, коментира Георги Божинов от БСП.

„Референдум ще има, защото това е волята на народа“, категоричен бе червеният депутат Румен Овчаров.

По думите му предстоящото допитване вече е придобило политически характер.

„Това ще бъде политически референдум за управлението на ГЕРБ, което вече струва твърде скъпо на България“, категоричен бе Овчаров.

„Време е и колегите от Синята коалиция да решат дали са патерица на управляващите или са истинска коалиция“, допълни още той.

ГЕРБ

С най-пестелив коментар по темата излязоха депутатите от ГЕРБ.

„Има събрани подписи, значи ще има и референдум“, отсече Димитър Лазаров от управляващите.

Диан Червенкондев уточни, че парламентът е изработил законосъобразен въпрос за допитването, президентът вече е насрочил дата и няма никакви пречки за провеждането на референдума.

„Нека обаче на гражданите да им е ясно, че под този въпрос всъщност се разбира „Белене“. БСП си присвои референдума и го политизира“, предупреди председателят на енергийната комисия към парламента.

Както OFFNews писа в сряда, въпреки „повелята“ на председателя Борисов за отрицателен вот, някои от депутатите на ГЕРБ с избирателен район Плевен заявиха, че ще гласуват с „да“ на референдума.

„Ние съобщаваме какво е политическото становище на партията. Всеки народен представител има право на лично мнение“, коментира по темата Димитър Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови