Борисов с указание за референдума: Гласувайте с "не"

06 януари 2013 в 15:13 2406 6

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов публично даде указание на членовете на ГЕРБ  как да гласуват на референдума на 27 януари.

 "На референдума моето указание към партията ще бъде "не", заяви Борисов пред ТВ7 и обясни указанието с факта, че бил "длъжен" да каже мнението си, "за да няма никакви спекулации".

Борисов се включи по телефона в разговора в студиото, в който участваше и депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, за да "поправи неяснотите", казани от Червенкондев - като зрител премиерът не го разбрал.

Борисов уточни, че трябвало да се гласува с "не", защото не искал да се строи АЕЦ "Белене", иначе не бил против разширяване на АЕЦ "Козлодуй". „Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” – каза Борисов.

Въпросът на референдума е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

През октомври премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ е "за" да се подкрепи референдума. Ние сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", посочи той тогава.

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви в коментар на думите на Борисов: „Поредният лупинг, поредното обръщане на палачинката от страна на Бойко Борисов с призива към членовете и симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с НЕ на референдума означава, че премиерът се обявява против развитието на ядрената енергетика в България и иска да я обрече на доизживяване“.

От "Движение България на гражданите" призоваха към бойкот на референдума.

Парламентът спря проекта "Белене" през март в унисон с решение на Министерския съвет, взето по-рано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови