Плевенски депутати въстават срещу заръката на Борисов за "Белене"

Последна промяна на 09 януари 2013 в 17:30 4152 8

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Плевенските депутати ще се опълчат на повелята на премиера Бойко Борисов да гласуват с "не" на референдума на 27 януари.

Народните представители от Плевенския регион, където попада и Белене, са решили да не изневерят на предизборните си обещания да работят за изграждане на АЕЦ "Белене". Голяма част от депутатите от Плевенско, без значение от партийния цвят, изградиха предизборните си кампании именно на обещания за съживяване на региона със строеж на нова ядрена централа.

"Ще гласувам с "да", сподели пред наш репортер Ивелин Николов от ГЕРБ, избран от Плевенския избирателен район.

"Убеден съм, че от атомната енергия по-евтина няма, това ще помогне на икономиката ни, а хората ще плащат по-евтин ток. В нашия регион безработицата е голяма, хората емигрират. Обещал съм го предизборно", каза Николов.

Той добави, че не се притеснява от "заръката" на премиера да се гласува отрицателно. "Никой нищо не ни е заръчвал, даже не съм прочел за нея", добави Ивелин Николов.

Същата позиция изрази и колежката на Николов Христина Янчева от ГЕРБ, която също е с избирателен район Плевен.

„Ще гласувам „за“ на предстоящия референдум, защото съм убедена, че бъдещето е в ядрената енергетика, а не в алтернативни енергийни източници, които биха замърсили въздуха“, посочи за OFFNews Янчева.

Тя също заяви, че не се чувства задължена от „предписанието“ на премиера Борисов, защото всеки депутат има право на мнение. Янчева подчерта, че строежът на проекта „Белене“ е от изключително значение за избирателния й район.

Народният представител от „Атака“ Десислав Чуколов, който e с избирателен район Плевен, също бе категоричен, че ще гласува положително на предстоящия референдум.

Той коментира за OFFNews, че Плевенският район е изостанал в икономически план, а АЕЦ „Белене“ би означавала нови инвестиции и работни места в областта.

Чуколов разказа, че през 2011 г. в Плевен е организирана кръгла маса за проблемите на района.

„На нея присъстваха депутати с избирателен район Плевен, независимо от коя партия са. Тогава всички изразихме единодушно становище, че проектът „Белене“ е необходим за района“, заяви Чуколов.

В разрез с препоръката на Борисов ще постъпи и председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той заяви, че изобщо няма да гласува.

"Докато вотът на парламентарни избори, например, е въпрос на гражданска позиция, тук въпросът е поставен така, че не съм сигурен какъв е правилният отговор. Ако гласувам с "да", не знам колко ще струва централата и дали децата и внуците ми няма да плащат скъп ток заради моя глас. Ако гласувам с "не", не съм сигурен дали пък решението за строеж не е ефективно, дали не може България да стане енергиен център на Балканите, особено ако държавата не е длъжна да изкупува този ток, а се работи на пазарен принцип", обясни решението си Велчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2013 в 08:12

Кухите лейки ще гласуват за нова ядрена централа без да се интересуват колко ще струва и че не може да е държавна ако не държим повече от 50 процента.Простотия голяма тресе матряла.

10.01 2013 в 00:37

Голям играч се пише тоя охранител, но не за това е сложен на тоя пост.

10.01 2013 в 00:00

Че са лейки, спор няма! Но не са кухи. Пълни са с идеите на Гоце за големия шлем...

09.01 2013 в 20:32

Николко. Ако знаеше буквите и можеше да четеш - щеше да го знаеш. Ти НЯМАШ ПРАВО дори да се доближаваш до тия материали, камо ли да ги съхраняваш. Те стоят няколко години под водата в един басеин колкото да поизстинат, и после отиват в Русия, която има правото да прави с тях разни неща, и да ги пази.

09.01 2013 в 19:00

Ех, какви сте кухи лейки всички. Имате ли идея колко ще ни струва съхранението на ядрените отпадъци от 2013 за стотици хиляди години напред или в двора ще си ги съхранявате? Заблудени овце ...

09.01 2013 в 18:32

Плосък театър. Като цяло се очертава, като голяма окова за България.

09.01 2013 в 18:03

Аз също ще гласувам с ДА,защото съм против да изсичаме горите за да се топлим зимата.

09.01 2013 в 17:42

БРАВО ИВЕЛИНЕ , ТИ НАИСТИНА СИ МЬЖ . ПОКАЗА КАКСЕ ПРАВИ ПИЛИТИКА . ДАНО И РЬКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ ГО МИСЛИ ТАКА