Още 3000 легла под Седемте рилски езера

Последна промяна на 14 юли 2012 в 08:47 3347 2

Седемте рилски езера, Снимка: Лиляна Левкова
Седемте рилски езера, Снимка: Лиляна Левкова

В последната седмица се появи поредната тема, която провокира притесненията на еколозите, а покрай това – и общественото мнение.

Става въпрос за ски проекта, наречен от медиите „Супер Паничище“.

Причината за възраждането на въпроса бе внесеният за гласуване Подробен устройствен план (ПУП) за Паничище.

Той предвижда изграждането на нови хотелски комплекси и ваканционни селища. Общият капацитет на курорта ще се увеличи и в него ще има леглова база за 5 хил. туристи.

„Местоположението на новопредвиденото застрояване е определено така, че в максимална степен да бъде запазена съществуващата растителност и природни забележителности, с минимална намеса в околната среда“, гласи официалният текст на предложения ПУП.

Тези думи обаче съвсем не звучат успокоително за еколозите.

До петък, когато изтече крайният срок, отрицателни становища по въпроса в общината са внесли различни природозащитни организации, сред които „Сдружение за дивата природа БАЛКАНИ“, WWF и Българска Фондация „Биоразнообразие“.

Притесненията на еколозите са, че новият устройствен план на Паничище прокарва „на парче“ ски проекта „Паничище-Езерата-връх Кабул“. Негов поръчител бе Община Спарева баня, но през 2006 г. той бе върнат за преразглеждане от Министерството на околната среда и водите.

Причината за решението на ведомството бе, че планът на курорта застрашава териториите на Национален парк Рила.

Според природозащитниците предложеното увеличение на легловата база е бъдещ аргумент, с който след години Община Сапарева баня ще може да наложи исканията си за ски курорт.

„Планира се изграждането на 5000 легла в Паничище в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години. Тези легла обаче ще могат да се продават само ако в района на Седемте рилски езера се построи новия ски курорт. Така, ако подробният устройствен план на Паничище бъде одобрен, община Сапарева баня ще започне да настоява да се допусне строителството на ски зоната "Паничище-Езерата-връх Кабул", гласят предупрежденията на коалиция „За да остане природа в България“.

Тези обвинения бяха категорично отхвърлени от зам.-кмета на Сапарева баня Васил Марин.

„Категорично не можем да говорим за връщането на стар проект. Това е проект, касаещ единствено територията на самото Паничище. Това е оценка на уличната мрежа на курорта, не засяга нито един квадратен метър горски фонд“, коментира за OFFNews.bg Марин.

Александър Дунчев от WWF не отрече изложените от Марин факти. Той посочи обаче, че предложеният ПУП не спазва изискванията за защитените по Натура 2000 територии, които са в непосредствена близост.

По думите на Дунчев преди промяната на устройствения план трябва да бъдат изготвени екологична оценка и оценка за съвместимост.

„Експертите, които са работили по оценката за съвместимост на този доклад, са проявили сериозна некомпетентност по отношение на това какви са изискванията на Натура 2000. Те не са установили съществените опасности за животните в националния парк, които ще предизвикат тези 5 хил. души, които биха се изсипали в Паничище“, каза за OFFNews.bg Дунчев.

Той обвини Община Сапарева баня, че нарушава европейското законодателство, защото прокарват ПУП за Паничище, без предварително да са изготвили Общ устройствен план (ОУП) за територията на цялата община.

Природозащитниците са подозрителни към новия устройствен план и заради пресния спомен от простестите срещу промените в Закона за горите.

Едни от най-яростните привърженици на допълненията в горския закон тогава бяха кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и Славейко Стайков – шеф на фирма „Рила спорт“, която е един от инвеститорите по проекта „Паничище-Екзарх-връх Кабул“.

OFFNews.bg потърси за позиция Славейко Стайков, който заяви, че научава за подробния устройствен план на Паничище от разговора ни. Той посочи, че е несериозно да се правят паралели между решенията на общината и която и да е инвеститорска фирма.

„Общината си е община. Тя има право да процедира всякакви планове. Не може която и да е компания да има обструкции по въпроса. Може да има мнение, но това са съвсем различни организации. Ако този план ни касаше по някакъв начин, със сигурност щяхме да имаме становище“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2012 в 16:13

"Аз, смиреният и грешният Йоан, който не е сторил никакво добро на земята, когато дойдох в тая Рилска пустиня, не намерих в нея човек, а само диви зверове и непроходими гори. Заселих се в нея сам със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив. Небето ми беше покрив, земята постелка и билките храна. Обаче благия Бог, заради любовта на Когото всичко презрях и търпях глад и жажда, мраз, слънчев пек, и телесна голота, не ме остави, но като благоутробен и човеколюбив баща награди цялото мое лишение с изобилие. Какво да въздам на Господа за всичко, което ми даде. Много са благодеянията Му към мене, тъй като погледна от Своите свети височини към моето смирение и ми даде помощ да претърпя всичко, да претърпя не аз, но силата Христова, която е у мене, защото от Него е всяко добро даване и всеки съвършен дар идва отгоре.

Аз пък отсега желая да пребъдвам в тишина и безмълвие, за да се покая за своите съгрешения и да изпрося милост от Бога. А вие винаги споменавайте в молитвите си мене, грешния ваш отец, та да намеря милост в съдния ден, тъй като не можах да направя никакво добро на земята и се страхувам от деня на съда и мъките, приготвени за грешници като мен. Божията благодат да бъде с всички вас, като ви осенява и закриля от всички злини. Амин.

Написа се в 6449 (941) година от сътворението на света, месец март, 25-и ден.

Аз, смиреният и многогрешен Йоан, първи жител на Рилската пустиня, с подписа на своята ръка потвърждавам писаното по-горе."

Из Заветът на Свети Йоан Рилски

14.07 2012 в 09:48

''Ако хората бяха сведущи, какво значение има чистотата и неприкосновеността на тези езера, щяха да направят жива верига около тях и да ги защитават с телата си!''

За СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА – НЯКОИ ЕЗОТЕРИЧНИ ПОДРОБНОСТИ

''Дори за някого да звучи нескромно и несмирено, национално самовлюбено и грандомански, за други невероятно и налудничаво, но ще кажем истината.
Най-святото географско място на планетата Земя са Седемте Рилски езера.''
- Мирсем Абха


Рила е най-древната прародина на това човечество, сегашното, сътворено по образ и подобие Божие. Няма висш Божи пратеник - Учител, наставник, адепт, пророк, от всички религии и школи, който да не знае това. Затова Рила е посещавана и до днес, тайно и явно, от съвършени, светии и ангели. Неслучайно Мировият учител Беинса Дуно, най-великият посветен, който е слязъл след Христа, се роди в България и избра за средище България и по-специално зоната на Седемте Рилски езера.
При няколко големи планетарни катаклизми, само Рила не е потъвала, докато Стара планина, Родопите и Пирин са попадали няколко пъти под водата. И затова може да се каже, че носът на земята е Рила планина, въпреки че сега не е най-високата планина.
Орфей, велик слънчев дух, Учител и Наставник на Балканите, слезе в Родопа планина. Но сега настъпва епохата на неоорфизма, Щестата раса вече се ражда на земята, усеща се макар и в зародиш културата на Любовта, хармонията, музиката и безметежното майчинство.
Ето с това започва изправянето на земната ос. А изправи ли се тя, всичко ще дойде на местото си. Защото сега човекът има извратено и неадекватно мислене. Душата му е своя за своите и чужда за чуждите. Когато започне да трепти с грижа за всеки – познат и непознат, приятел или не, тогава ще дойде и Христовия мир и Христовата благодат.
От чиста научна гледна точка, работата е проста. Вибрациите на главния мозък в двете му полукълба, са ниски и неравни. Оттук идва неточната преценка на действителността. Щом се повишат, а те се повишават само с физическо и духовно пречистване, и се изравнят у човека, тогава проговарят всички добродетели., той става праведен и животът му протича леко и безпрепятствено. Но трудното е дотогава, онова което знаеш за доброто на теория, да го направиш на практика.
Думата ни обаче е за Рила и по-специално за Седемте Рилски езера. България само може да се похвали с тях. Защото както казахме, именно те са най-святото място на планетата.

Първото езеро е Долното, наречено в окултната литература ''Махарзи'' – голямата почивка. То е огледален образ на материалния или физически свят. То закалява душата на човека, прави го търпелив, силен и правдив. То излъчва енергия, която дава сили не само на Българите, но и на всеки човек на планетата, да изтърпи изпитанията, несгодите и страданията. То е информационна банка на земята и съдържа цялата информация на човечеството от неговото зараждане до сега. Знаем, че след абсолютния кристал, най-голяма информация може да поеме Водата – сгъстената светлина. Но за да върши успешно своята работа като земен енергиен източник и ретранслатор на космически енергии, това езеро трябва да остане в автентичния си изначален вид.
Второто езеро е Рибното. В езотеричната литература, познато с името Елбур, което означава Божествения и Силния. Каква е неговата функция. Пишем функция, но спокойно можем да кажем и мисия, защото всяко от Седемте Рилски езера е Божествен жив организъм в тялото на нашата планета, а оттам и на Вселената.

Второто езеро оживява въображението и фантазията на всички. То дава смирение и превръща твърдото в меко, грубото в нежно, студенината в сърдечна топлота. То обединява хората и ги води по Пътя на мира, съгласието, и компромиса. То отразява нисшия астрал на човека. Посегне ли се на неговата автентичност, много мощни адски енергии ще плъзнат. Ще се засили ненавистта, а оттам войните, тероризма и насилието.
Човечество, бъди нащрек! Това не е приказка, а абсолютно Божествена истина, и ако позволим посегателство върху Елбур, не само българите и балканците, а човечеството ще види последствията. Второто езеро е също информационна вселенска банка и то предимно на т.нар. Второ небе от Седемте Свята на Небесата. Други добродетели, разпространявани в целия свят от Елбур, са щедростта и великодушието. Венец на силата на Второто езеро е майчинството.
Български майки, майки на планетата земя!
Не позволявайте по това езеро да плуват увеселителни лодки, да бъде заобиколено от кръчми и луксозни хотели, които ще го погубят. А погубят ли го, ще накърнят майчинството. И тук Господ няма никаква вина. Вината ще е единствено наша – на мръсниците, които ще го направят и на нас, които гледаме безучастно отстрани.

Третото езеро е Трилистника. Така е наречено от хората., защото има форма на трилистна детелина. Но истинското име е Балдер-Дару, което означава
''Онзи Великият, който раздава Даровете'' Това езеро е носител на помъдряването, проглеждането и събуждането на съзнанието. Отразява Висшия астрал у човека. То е третото стъпало на духовното израстване на земния жител. То е езерото на Истината и Мъдростта, защото винаги представя нещата такива, каквито са. То е и едно от най-големите носители на земна информация. В него са закодирани данните на всеки жител на Планетата и който може да се включи в Компютъра му, веднага научава всичко за всеки – не само първата биография на този, за когото се интересува, но и образно и с пояснения за приятели, познати, роднини, какво е състоянието му в момента, по-близки и далечни вероятностни перспективи, решаването на проблемите чу и как да му се помогне. Но от това езеро се тегли много вода. Има хижа, рибарници. И това накърнява целостта му. Губят се информации и енергийни единици и то като жив Божествен орган не може да върши работата си. Намаляването на водата на което и да е езеро, и поставянето на съоръжения и машини, води до невероятни последствия не само за България и региона, но и за света.
Посягането върху Рилските езера и ''цивилизоването на природата'' в района, води до земни катаклизми, земетресения, вулкани, наводнения, циклони, цунами и пр. А оттам влияе и на Вселената. И повтаряме, това не е приказка, а проверена и доказана истина, която може да потвърди всеки ясновиждащ.

Четвъртото езеро се нарича по земному Близнака. То се състои от външен и вътрешен близнак В окултните книги е записано Ио Колнар. Ще го преведем точно, макар и по-дългичко. Ио – ядрото, изворът, онова, което ражда, буквално Божествена светлина. Колнар, това е центърът около нас. Всичко видимо, т.е. физическия свят. Бог и Природата нямат периферия. Водеща роля играе Вътрешния близнак Ио, който отразява духовния свят и духовното развитие на човечеството. Онзи, който иска да се посвети да работи в Дух и Истина, за Божието дело, той недвусмислено получава поддръжка на Ио. Външният Близнак – Колмар, отразява и събира информация за промените във видимия свят и им влияе в зависимост от необходимостта за намеса в региона или света. Ако позволим това статукво да се промени с абсолютна увереност може да кажем, че състоянието на земните неща ще се влоши и във видимия и в невидимия Спектър. Четвърто езеро отразява менталния свят на човека. То има и сложната задача – да изнася земни инициативи във вселената и да внася нови енергии от Трите Вселени – човешка, духовна и Божествена. То има директна връзка и складира познанията на т.нар. Четвърто Небе. Ако се посегне на Четвърто езеро Ио-Колмар, все едно че се посяга на мисловния свят на човека. Мозъците и душите на хората ще бъдат още по-промити и още повече ще бъдат отдалечени от Божествения фокус.

Петото езеро е Бъбрека. Истинското му име е Махабур или Големият и Силният. Това езеро има малко по-специално предназначение. Не само защото информацията, която съдържа в себе си и енергията с която работи, са безгранични, а защото отразява Причинния свят на земния човек и отговаря за изграждане на неговото причинно тяло – най-основното духовно тяло у човека. То е площадката за изстрелване на заслужили човешки души в Космоса. Това е също асансьорна площадка на земята, на която пристигат много висши космически същности. Ако човек иска да се зареди, наистина енергийно / и на духовно и на физическо ниво/, той трябва да поседи край Бъбрека с чисти мисли, чисто сърце и чиста душа.Ако се посегне на това езеро, посяга се направо в Душата на човека. А това неимоверно много ще отдалечи не само обожествяването му, но и очовечаването му.Тази Мисия тече от времето на Христа. Той слезе и даде земния си Живот за да спре осакатяването на душите и оскотяването на хората, и да им покаже Пътя към очовечаването – Пътя на Любовта, Мъдростта и Истината.
Две хилядолетия след Него слезе Учителя, за да побутне застояващата кола на очовечаването и да разчисти пътя към Божественото. Но, уви! Множеството, под старобиблейското ръководство на Агарта, Шамбала и Другата ложа продължи да си тъпче в добре отъпканото полускотско съществуване. От време на време някой прогресивен ум се досеща, че всичко е зациклило, но го убеждават, че той не е наред. Правилно някога гениалният български поет Ботев извика: ''Свестните у нас считат за луди''

Шесто езеро е Окото. Прекрасно езеро. Краткото му название в езотериката е Сърцето. А инак името му е Нел-Онтри. Сърцето е физически синоним на душата. В буквален превод, ''Нел-онтри'' означава Божественост в единичното. А то трябва да се слее с другата половина, а двете в Любовта. Това е езерото на Обичта към даден обект, единично човешко същество. Седмото езеро дава любовта към множеството, към всички и всичко разумно. Шестото езеро е свързано с духовния или будически свят. То е езерото на пробудените за Обичта. От него се попада направо в Нирвана. И човек спира ''самсарата''- кръга на преражданията. И повече не се вясва на земята, освен ако не го командироват. В това езеро се крие космическа информация от Шестия свят- Шестото небе и невероятни енергии, защото тука протичат огромните сили на ревността и завистта – антиподи на обичта. Трудно е тези адски енергии да се преработят, но това е функция на шестото езеро. И благодарение на него, на земята, все още тук там се среща чиста и искрена, дълбока любов. Ако се посегне на неговата неприкосновеност, ще се посегне на най-чистите и святи чувства у човека. А това няма да остане без последствия! И то какви! Природни катаклизми, за които стана дума при Третото езеро ще бъдат като буря в чаша вода. В сравнение с тези от неморалната намеса в Шестото езеро. Ако хората бяха сведущи, какво значение има чистотата и неприкосновеността на това езеро, щяха да направят жива верига около него и да го защитават с телата си за да не може никой мародер, паразит и негодник да излее бетон и вкара маркуч в него.

Седмото езеро е назовано от хората Сълзата /сълзата на Христос/ Космическото му име е Шемхаа, което означава Главата на Бога или буквално „глава с ореол”. То отразява Божествения Свят и съдържа информация за Трите Вселени. Крепи се на основните космически принципи – Любов, Мъдрост и Истина. Това е най-свещеното от Свещените седем езера. Ако се посегне на него, посяга се на всичко, защото все едно, че посягаме на Господа- Бога.
Неговата функция е да завърши изграждането на човешката личностна земята, да я направи монада, да освободи човека от всички земни нечисти налепи, за да може леко и безпрепятствено, когато му дойде времето, да отиде на Седмото Небе. Шемхаа се различава коренно от другите езера, защото винаги и навсякъде дава само Истината. Ако човек може да контактува с него, ще разбере, че всеки е част от Цялото и че и той твори битието.
Агарта – щабът школа на Шамбала и на планетата, който командва, учи и спуска директиви за изпълнение на шамбалските ръководители има присъствие и в Рила. Невидимо и ясно изразено. Агарта дава визи за Вселената и ги подпечатва на Седмото езеро. Затова и в пророческите писания четем: който не мине през духовния храм, България, не може да замине за Вселената.
Ако оставим на псевдопатриоти и псевдобългарите да посегнат на Седмото езеро, с това неимоверно и незнайно колко ще отдалечим не само българския народ, но и цялото човечество от Христовата Любов, Мъдрост и Истина, от вечния живот, който ни е подарил Безкрайно щедрият и Безкрайно обичащ ни Творец.

Братя и сестри!
Познати и непознати приятели!
Деца на Светлината!
Чеда на Всесъздателя!
Да се обединим!
Да не позволим на недобросъвестните, на духовните плебеи, само защото разполагат с неограничена финансова мощ, да се гаврят със Седемте Светини на Свещената планина Рила. От това зависи не само бъдещето на България, а бъдещето на човечеството.

Седемте езера са Седем Божи светилници, които осветяват пътя, за да вървим уверено ние и нашите потомци по него!
АМИН!