КСНС обявява две версии за атентата в Сарафово

Юлиан Христов 05 февруари 2013 в 08:00 1796 0

Началото на заседанието на КСНС. СНИМКА: БГНЕС
Началото на заседанието на КСНС. СНИМКА: БГНЕС

Две са основните версии за атентата в Сарафово - това се очаква да бъде съобщено днес след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента (КСНС), научи OFFNews.

Двете основни теми на днешното заседание са атентатът в Бургас през юли 2012 година и нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на партията. 

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов ще обяви резултатите от неокончателния доклад за напредъка на разследването на атентата в Бургас.

Версиите за това кой стои зад атаката в Сарафово обаче за момента няма да бъдат оповестявани. Информацията, с която OFFNews разполага, е че резултатите от разследването на израелските служби ще бъде оповестявано постепенно. Непосредствено след КСНС във вторник или малко след това информацията ще бъде подавана поетапно в медиите. Доказателствата, с които Израел разполага към момента обаче, все още не са достатъчни и убедителни, така че страната ни да посочи "Хизбулла". Въпреки това разследването няма да се проточи още и вероятно преди да бъде навършена една година от атентата ще има резултати.

Според източници на OFFNews една от версиите за атентата е, че зад него стои шиитската групировка "Хизбулла". Тази версия беше лансирана от Израел минути след атаката. Българските управници обаче все още не са взели решение дали да подкрепят тази версия, въпреки че не един, а двама министри от кабинета, вече са поели ангажимент това да стане. Всичко обаче зависи от решението на премиера Бойко Борисов, който с един подобен ход би рискувал провал на предстоящите парламентарни избори, коментираха за OFFNews анализатори. 

В средата на януари израелски медии оповестиха, че страната ни разполага с доклад, в който “Хизбулла” се посочва като извършител на атентата в Сарафово. Президентът Росен Плевнелиев светкавично отрече такава информация, като заяви, че до него подобен доклад не е стигал. 

Очакванията са също делото по атентата да бъде гледано в Международния съд на ООН в Хага, като основната причина за изнасянето му от страната е очакването българските власти да представят доказателства, които сочат за автор на атентата „Хизбула“. Това означава, че ливанската партия може да бъде обявена от ЕС за терористична организация. По този начин атаката в Сарафово ще се разглежда като удар на Иран срещу Израел, тъй като „Хизбула“, макар че е базирана в Ливан, е създадена и финансирана именно от управляващия режим в Иран. В същото време лидери от ЕС заявиха, че резултатите от разследването няма да са достатъчни за вкарването на "Хизбулла" в черния списък с терористичните организации. 

Както вече беше съобщено, всички следи на българското разследване на атентата водят към "Ал Кайда". Атентаторът е разполагал с мароканска СИМ-карта, а Мароко е място, на което "Хизбулла" няма присъствие. Там по-скоро има сили на "Ал Кайда" заедно с Мароко, Алжир, Мали

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови