Атентатът в Бургас: жертви, версии, реакции

19 юли 2012 в 00:35 11948 1

Взривеният автобус в Бургас Снимка: БГНЕС
Взривеният автобус в Бургас Снимка: БГНЕС

Седем души загинаха и 33 бяха ранени при атентат срещу туристически автобус до летище Сарафово в Бургас.

Бомбата избухна в 17.24 ч. в автобус, в който туристите се качват за трансфер до Слънчев бряг. Повечето са израелски граждани. По списък в автобуса трябвало да се качат 47 души. Когато бомбата избухва, малка част от хората са край автобуса.

На място загиват петима. Други двама издъхват в болница, един от които - жена, умира в нощта срещу 19 юли. Още 33 са хоспитализирани.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време, съобщават от българското външно министерство.

На борда на самолета са пътували 155 пътници, по данни на МВР. 8 са деца.

Предупредени

Българският туроператор „Ортана”, който е организирал почивката на групата израелски туристи, е бил предупреден за подготвян терористичен акт в Бургас, съобщава РИА Новости.

Един час преди взрива неизвестно лице позвънило в офиса на „Ортана“ и съобщило, че израелците ще бъдат посрещнати с две бомби.

Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат.

Летището на Бургас е временно затворено.

Взривен е един автобус, но от експлозията са пострадали и други три. Състоянието на туристите в тях не е критично.

В Бургас министърът на вътрешните работа Цветан Цветанов заяви, че в България няма постъпили сигнали за евентуални терористични атентати.

Разпитват се пътници и служители на таксиметрови компании, които са се намирали в близост, за да се добие цялостна представа. Събира се биологичен материал, каза министър Цветан Цветанов.

Кой стои зад атентата?

Всички следи водят към Иран. Така израелският премиер Бенямин Нетаняху заклейми атентата в Бургас, съобщава агенция Курсор.

На същата дата преди 18 години зверски атентат беше извършен в сградата на еврейски културен център в Аржентина. Днес иранският тероризъм пак атакува невинни хора. Но Израел ще отговори на иранския терор, заяви Нетаняху.

Според мненията на експерти, цитирани от сайта „Изрус“, атентатът в Бургас е по повод 18-та годишнина от терористичен акт в Буенос Айрес.

На 18 юли 1994 г. в сградата на Аржентинския еврейски културен център се взривява камикадзе. При взрива загиват 89 души, а 200 са ранени.

Информационната агенция МИГНюз съобщава и за още една версия: възможно е нападението да е организирано от шиитската организация „Хизбула“ в знак на отмъщение за ликвидацията на началника на оперативния отдел на „Партията на Аллах“.

От „Хизбула“ отрекоха съобщенията от Израел.

Атентатор самоубиец вероятно е взривил автобуса с израелски туристи в Бургас. Това разказа пътничка от автобуса по телефона пред израелското военно радио.

Според друга версия в автобуса се е взривила предварително заложена бомба, пише сайтът newsru.co.il.

 

Експерти по сигурността пред OFFNews

Изборът за атентат на територията на България не е случаен. Това смятат експерти по сигурността, с които OFFNews.bg се свърза.

Антитерористът от Столична община Иван Бояджиев коментира, че след като атентатът е станал на родна територия, той е насочен и към държавата, а не само към Израел. Почеркът е на радикална организация, тя категорично не е българска, въпреки че може да е имало помагачи и от България.

Според Бояджиев подобен атентат е трябвало да бъде очакван след предупрежденията от израелските служби през януари. Вероятно това предупреждение е довело до отлагането на атентата във времето и промяна на мястото му, защото информацията през януари сочеше като цел летището в София.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Института за близкоизточни изследвания, обясни, че може и да се търси връзка с близките отношения между България и Израел през последните няколко години и тясното военно сътрудничество и сътрудничеството на ниво служби между двете страни:

„Когато терористи избират целите си, те избират и държавата, защото много добре знаят, че това ще засегне и самата държава“, коментира той. Според него още е рано да се говори за почерк на извършителите, но те категорично са групировка, извън територията на България. Важно е да се види как точно е извършен атентатът, колко са жертвите, за да се търси почеркът и това коя е вероятната организация, извършила атентата.

 България досега подценяваше опасността от такива атаки и след този случай ще трябва самокритично да погледне на тази си позиция. Това коментира пред OFFNews.bg Симеон Николов, бивш зам.-министър на отбраната.

По думите му в случая става въпрос за класически терористичен акт от многобройните планирани в Западна Европа срещу всякакви еврейски обекти – институции, посолства, училища, дори и детски градини. „Той е един от тази верига планирани удари. За съжаление се случи в България, като най-слабото звено в Европа, защото в други западноевропейски страни тези планове бяха предотвратени“, каза той.

Николов обясни, че вероятно Израел ще се възползва от възможността за пропагандни послания, че атаките не са от терористични групи, а идват от Иран, с цел да окаже натиск върху САЩ за скорошна военна операция срещу Иран.

 „Иран никога не е предприемал подобни неща. В последните 100 години няма нито един елемент на агресия от страна на Иран, където и да било по света. Иначе, в действителност, изпълнителите са тези терористични групи, които много отрано казваха, че ще нанесат удари по израелски обекти, където и да се намират по света. Това няма общо и с развоя около събития в Сирия. Това просто е успешен пробив на терористите, които през последните години заплашваха и накрая успяха“, коментира Николов.

Израелски разузнавачи у нас

В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Бенямин Нетаняху осъдиха остро трагичния инцидент с израелски граждани на летище “Сарафово” край град Бургас.

По време на разговора премиерът изказа пред г-н Нетаняху своите, на правителството и на българския народ, искрени съболезнования към близките на загиналите днес в страната ни израелски граждани.

Бойко Борисов увери своя колега, че властите в България вземат всички мерки за разкриването на организаторите и изпълнителите на престъплението и за изправянето им пред съда.

От своя страна министър-председателят на Израел благодарил на Борисов за бързата реакция и положените от правителството и българските власти усилия за осигуряването на навременна помощ за пострадалите, както и за работата на службите и специалистите по изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент.

От разговора стана ясно още, че в България вече са пристигнали служители на израелските служби за сигурност, специализирани в разкриването на подобни престъпления, които ще съдействат в разследването на българските си колеги.

България ще поиска Съветът за сигурност на ООН да осъди терористичната атака.

САЩ, Великобритания, Франция и ЕС осъдиха нападението над израелски туристи в Бургас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови