Плевнелиев: Доклад за "Хизбула" нямам (Видео)

OFFNews 21 януари 2013 в 13:26 1633 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Доклад за "Хизбула" нямам. Не съм виждал такъв. Не съм получавал такъв. Категорично отричам до мен да е достигал такъв доклад.

Това коментира държавният глава Росен Плевнелиев във връзка с твърденията, че България разполага с доклад, в който "Хизбулла" се посочва като извършител на атентата в Сарафово. Твърдението беше разпространено от израелската телевизия "Канал 2" и в него се заявява, че разследването е установило, че радикалната шиитска групировка „Хизбулла” стои зад бомбения атентат. Доклад за това бил представен от външния министър Николай Младенов в четвъртък на  зраелския премиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес, които се интересували от напредъка на работата по случая.

Плевнелиев заяви очаква външният министър и министърът на вътрешните работи да представят на 5 февруари доклади по разследването на атентата, "за да може да се намери отговор на много въпроси, които поставя този негативен акт на насилие". На 5 февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на което ще бъде отчетена свършената до момента работа по разследването от българска страна и събраната от службите информация.

Както вече OFFNews писа делото по атентата в Бургас, при който на 18 юли загинаха седем души, ще бъде гледано в Международния съд на ООН в Хага. Основната причина за изнасянето на делото от страната е, че българските власти скоро ще представят доказателства, които сочат за автор на атентата „Хизбула“. Това означава, че ливанската партия автоматично ще бъде обявена от ЕС за терористична организация. По този начин атаката в Сарафово ще се разглежда като удар на Иран срещу Израел, тъй като „Хизбула“, макар че е базирана в Ливан, е създадена и финансирана именно от управляващия режим в Иран.

Политиците да са повече по обектите, а не по трибуните.

Това препоръча президентът на политиците за изборната 2013 година. Президентът посочи, че очаква парламентарните избори през настоящата година да представляват едно силно противопоставяне и тежки политически битки. По думите му – парламентарните избори не трябва да се превръщат в шок за икономиката на страната, защото именно тя, а не политиците, допринасят за благосъстоянието на хората. "Призовавам партиите да се договорят за правилата и да ги спазват непрекъснато. Да не обещават всичко на народа, а да изляза с реални предизборни кампании и поети ангажименти", отбеляза президентът.

Той посочи, че кандидатите за властта трябва да помнят, когато решават да водят негативни кампании, че доброто име на България се гради много време, но може да се развали за отрицателно. Приемствеността трябва да бъде заложена в кампаниите на всяка една политическа партия. Приемственост и надграждане, а не един партизански подход, коментира още Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови