"Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт джърнал" чакат да посочим Хизбула за атентата

Мая Младенова 05 февруари 2013 в 09:42 2062 3

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Два от най-авторитетните американски вестника "Уолстрийт джърнал" и "Ню Йорк таймс" излизат днес с публикации, че се очаква България да посочи вината на бунтовническата групировка Хизбула за атентата на летище Сарафово. Темата за очакваното заседание на българския Консултативен съвет по национална сигурност присъства в още няколко американски и израелски медии.

Ако Хизбула бъде посочена за организатор на атентата, в който загинаха петима израелски туристи, групировката ще бъде включена в списъка с терористични организации на Европейския съюз.

"Европейците очакват доклада за взрива в автобуса в България" е заглавието на "Ню Йорк таймс". "Среща на хора на най-високо държавно ниво и на отговорните по сигурността на тази малка балканска държава може да има широки последици за нелесното разведряване на Европа с ливанската военна групировка Хизбула. Очакванията са, че българските власти ще потвърдят връзката между Хизбула и самоубийствения бомбен атентат през юли 2012 г., който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса и рани десетки други", пише вестникът.

В "Уолстрийт джърнал" авторите на новината Джей Соломон и Гордън Феърклоу съобщават: "Очаква се българското правителство тази седмица да изнесе доклада от разследването, обвиняващ ливанската военна групировка Хизбула и съюзника й Иран в терористичен бомбен атентат, обявиха представители на САЩ и на Близкия Изток, които са били брифирани за резултатите от разследването."

През януари, в рамките на 20 дни, българският външен министър Николай Младенов пътува до Израел, а после и до САЩ, но отрече да е носил доклад, уличаващ Хизбула като отговорна за трагедията на летище Сарафово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!