Край на тв войната - Bulsatcom пуска bTV и TV7 (обновена)

Последна промяна на 23 януари 2013 в 19:52 6066 15

Медийни войни
Медийни войни

21-дневното отсъствие на bTV и ТV7 oт пакета на най-големия доставчик на телевизия Bulsatcom приключи тази вечер.

Около 21:30 ч тази вечер bTV и пиар агенцията на Bulsatcom изстреляха дългоочакваната вест за нов договор с bTV. Около 19 ч тази вечер, още преди официалния край на дългите преговори, Bulsatcom пусна сигнала на най-гледаната телевизия - bTV. В същото време TV7 oбяви официално, че е сключила договор със сателитния оператор.

От съобщението, разпространено от bTV и Bulsatcom, става ясно, че ще бъдат възстановени освен bTV и другите канали от медийната група - bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, bTV Lady, РИНГ. Връщането им в пакета на сателитния оператор ще става поетапно в следващите часове. Казва се още, че двете компании направили взаимни отстъпки в интерес на милионите зрители и без да се вдигат цените за абонатите.

TV7 oт своя страна информира за постигнато споразумение по условията за бъдещото си сътрудничество с Bulsatcom. Не се съобщават подробности за финансовите параметри. Връщането на сигнала в пакета ще отнеме известно време, се казва още в съобщението.

Mедията цитира Максим Заяков, съсобственик на „Булсатком”, който коментира: „Преговорите бяха трудни и за двете страни. Много се радвам, че постигнахме споразумение, което ни позволява и занапред да предлагаме на нашите клиенти разнообразно съдържание на балансирани цени.”

Изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков пък добавя, че: „TV7 работи само и единствено в интерес на зрителите и ще предприеме действия за връщане на сигнала към сателитния оператор, защото в следващите 11 месеца предстои TV7 да реализира вълнуваща и изключително рейтингова програмна схема с много риалити формати, български сериали и др.”

Двете страни поднасят извиненията си към тяхната огромна и лоялна аудитория за временно причинените неудобства. По технически причини е въпрос на време пускането на програмата в мрежата на сателитния оператор „Булсатком”.

Кризата между bTV, TV7 и Bulsatcom започна на 21 декември, когато внезапно bTV и каналите от bTV Меdia Group изчезнаха от телевизорите на абонатите на Bulsatcom. Причината бе изтекъл договор за разпространението им и несъгласието на страните по параметрите на новия контракт за 2013 година. След като заради остри реакции от зрители сигналът бе възстановен по коледните и новогодишните празници, той бе окончателно спрян на 2-ри януари 2013 г. Програмите на bTV Media Group изчезнаха и при още няколко по-малки регионални кабелни оператори.

В последвалата неколкоседмична медийна война се размениха много остри реплики и обвинения в укриване на абонати, неиздължени суми по стари договори, искане за отпадане на пакетното предлагане на bTV каналите. Двете страни се обърнаха и към Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, заканиха се да стигнат и до Комисията за защита на конкуренцията.

На 9 януари полиция нахлу в редакцията на TV+ - телевизията, която се излъчва в мрежата на Bulsatcom. Официално повод за това бе сигнал от служител за раздавани на ръка заплати. Малко по-късно стана ясно, че TV+ губи правата си да излъчва мачовете от "А" група на българското футболно първенство и те отиват при TV7.

На 14 януари стана ясно, че bTV e изпратила нова и възможно най-добра оферта на доставчика. Оттам първоначално я приеха скептично, но казаха, че ще я разгледат и ще отговорят в рамките на поставения от телевизията краен срок - 21 януари. На 21-ти договор нямаше, но пък стана ясно, че дори премиерът Бойко Борисов е взел присърце отсъствието на bTV от екрана, защото като абонат на Bulsatcom не можел да гледа "Шоуто на Слави". В същото време стана ясно и че Bulsatcom печели държавен лиценз за нов GSM оператор, а и кандидатства за седмия мултиплекс за разпространение на цифрова телевизия.

Днес (23 януари) след заседанието на кабинета самият министър на транспорта прогнозира, че го часове ще има разрешение на казуса bTV-TV7-Bulsatcom.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2013 в 19:13

напълно съм съгласен с мнението на обществото! Няма как при пазарна икономка в 21 в., да се допускат такива неща. Навсякъде по света, клиента си търси правата от крайния доставчик на услуги. Спора, който и да е прав, да си го разрешат между тях. бтв е национална телевизия, най-гледаната такава, и е срамота да се прекъсне за 3 седмици. Булсат нямаха право да спират телевизията. По този начин показват, че не мислят за клиентите си!!!

25.01 2013 в 03:27

Аз се възхищавам на БТВ. В днешно време все по-малко са компаниите, склонни на отстъпки и компромиси в името на дадена цел. Те искаха да възвърнат абонатите си и го направиха...без значение каква цена са платили. Способността да отстъпиш е добродетел, която за жалост е забравена от съвременниците ни

25.01 2013 в 03:11

То беше ясно, че ще се реши спорът, но не знам защо Булсатком чакаха толкова дълго и изгубиха доверието на толкова много абонати.... компанията претърпя огромни загуби, заради алчното си поведение...

24.01 2013 в 22:11

EЕЕЕ на време пуснаха БТВ! Ще си гледаме мачовете като бели хора!

24.01 2013 в 21:49

Хайде да спират порно каналите и да пускат БТВто тия от Булсат!

24.01 2013 в 17:47

Колко ли чинии ще останат ръждясали след тази глупост на Булсатком

24.01 2013 в 17:27

Евала на бтв за търпанието, което проявиха към Булсат. Бтв първи подадоха ръка и направиха компромиси и отстъпки за Булсатком, а Булсата цял месец разиграваха хората... Радвам се, че спорът приключи! Честито и дано Булсат изчистят името си, което вече свързвам само със сивия сектор при операторите

24.01 2013 в 17:08

Мисля, че Булсат малко прекалиха с отлагането на подписването, защото беше неизбежно така и така.. Но много се радвам, че мога да си гледам БТв без антени...

24.01 2013 в 14:08

Радвам се за постигнатото споразумение. Но в мен остава едно чувство на разочарование и неправда, защото Булсатком игра изключително нечестно, беше готово да вдигне таксите, но не и да намали печалбата си незначително. Поне се надявам това да постави едно ново, по-справедливо и честно начало!

24.01 2013 в 13:39

Булсат може и да пуснаха БТВ, но истината е,че много абонати вече ги напуснаха и надали ще се върнат някога. Загубеното доверие досто трудно се печели отново и в този ред на мисли честно казане не виждам светло бъдеще за Булсат нито като сателитен нито като мобилен оператор. Просто народа стана свидетел на грозните им сцени и доверието към тях се изпари много бързо!