Край на тв войната - Bulsatcom пуска bTV и TV7 (обновена)

Мая Младенова 23 януари 2013 в 19:52 7141 15

Медийни войни
Медийни войни

21-дневното отсъствие на bTV и ТV7 oт пакета на най-големия доставчик на телевизия Bulsatcom приключи тази вечер.

Около 21:30 ч тази вечер bTV и пиар агенцията на Bulsatcom изстреляха дългоочакваната вест за нов договор с bTV. Около 19 ч тази вечер, още преди официалния край на дългите преговори, Bulsatcom пусна сигнала на най-гледаната телевизия - bTV. В същото време TV7 oбяви официално, че е сключила договор със сателитния оператор.

От съобщението, разпространено от bTV и Bulsatcom, става ясно, че ще бъдат възстановени освен bTV и другите канали от медийната група - bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, bTV Lady, РИНГ. Връщането им в пакета на сателитния оператор ще става поетапно в следващите часове. Казва се още, че двете компании направили взаимни отстъпки в интерес на милионите зрители и без да се вдигат цените за абонатите.

TV7 oт своя страна информира за постигнато споразумение по условията за бъдещото си сътрудничество с Bulsatcom. Не се съобщават подробности за финансовите параметри. Връщането на сигнала в пакета ще отнеме известно време, се казва още в съобщението.

Mедията цитира Максим Заяков, съсобственик на „Булсатком”, който коментира: „Преговорите бяха трудни и за двете страни. Много се радвам, че постигнахме споразумение, което ни позволява и занапред да предлагаме на нашите клиенти разнообразно съдържание на балансирани цени.”

Изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков пък добавя, че: „TV7 работи само и единствено в интерес на зрителите и ще предприеме действия за връщане на сигнала към сателитния оператор, защото в следващите 11 месеца предстои TV7 да реализира вълнуваща и изключително рейтингова програмна схема с много риалити формати, български сериали и др.”

Двете страни поднасят извиненията си към тяхната огромна и лоялна аудитория за временно причинените неудобства. По технически причини е въпрос на време пускането на програмата в мрежата на сателитния оператор „Булсатком”.

Кризата между bTV, TV7 и Bulsatcom започна на 21 декември, когато внезапно bTV и каналите от bTV Меdia Group изчезнаха от телевизорите на абонатите на Bulsatcom. Причината бе изтекъл договор за разпространението им и несъгласието на страните по параметрите на новия контракт за 2013 година. След като заради остри реакции от зрители сигналът бе възстановен по коледните и новогодишните празници, той бе окончателно спрян на 2-ри януари 2013 г. Програмите на bTV Media Group изчезнаха и при още няколко по-малки регионални кабелни оператори.

В последвалата неколкоседмична медийна война се размениха много остри реплики и обвинения в укриване на абонати, неиздължени суми по стари договори, искане за отпадане на пакетното предлагане на bTV каналите. Двете страни се обърнаха и към Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, заканиха се да стигнат и до Комисията за защита на конкуренцията.

На 9 януари полиция нахлу в редакцията на TV+ - телевизията, която се излъчва в мрежата на Bulsatcom. Официално повод за това бе сигнал от служител за раздавани на ръка заплати. Малко по-късно стана ясно, че TV+ губи правата си да излъчва мачовете от "А" група на българското футболно първенство и те отиват при TV7.

На 14 януари стана ясно, че bTV e изпратила нова и възможно най-добра оферта на доставчика. Оттам първоначално я приеха скептично, но казаха, че ще я разгледат и ще отговорят в рамките на поставения от телевизията краен срок - 21 януари. На 21-ти договор нямаше, но пък стана ясно, че дори премиерът Бойко Борисов е взел присърце отсъствието на bTV от екрана, защото като абонат на Bulsatcom не можел да гледа "Шоуто на Слави". В същото време стана ясно и че Bulsatcom печели държавен лиценз за нов GSM оператор, а и кандидатства за седмия мултиплекс за разпространение на цифрова телевизия.

Днес (23 януари) след заседанието на кабинета самият министър на транспорта прогнозира, че го часове ще има разрешение на казуса bTV-TV7-Bulsatcom.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!