След намеса на премиера: До часове ще има договор между Bulsatcom и bTV

23 януари 2013 в 13:32 2672 4

Ивайло Московски Снимка: БГНЕС
Ивайло Московски Снимка: БГНЕС

В близките часове ще бъдат подписани новите договори между "Булсатком", bTV и TV7, обеща след заседанието на Министерския съвет министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. 

Процесът по преговорите е в почти крайна фаза и се надява до днес на обяд спорът да е решен и излъчването на телевизиите чрез „Булсатком“ да бъде възстановено, каза министърът и допълни, че разговорите през последните дни между bTV и Bulsatcom били проведени под егидата на министерството и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) след изричното настояване на премиера Борисов. В негово интервю стана ясно, че той също е потърпевш от спора, тъй като е абонат на "Булсатком".

В разговорите и трите страни са настояли да се вземат мерки срещу сивия сектор в кабелното излъчване. Ще се разработят мерки, за да се реши този проблем, обеща Московски. Предстои Министерството на транспорта да разработи механизъм за коректно отчитане на абонатите на т.нар. платформени оператори. Вече е сформирана работна група, която разглежда нормативната уредба и има за цел да предложи промени в посока излизане от сивия сектор на оператори, които не декларират голяма или никаква част от абонатите си.

"Булсатком" и bTV не сключиха договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите.

Снощи изпълнителният директор на "Булсатком" Пламен Генчев каза в интервю за телевизия Bulgaria On Air, че преговорите текат непрекъснато, но все още споразумение няма. Според него bTV засега не е приела предложението да раздели основни си канал от сегашния пакет с 6 програми, защото това би означавало и предоговаряне с другите оператори.

В момента "Булсатком" изгражда своята мрежа за мобилни услуги и тя е готова на около 29%, стана ясно още от думите на Генчев. Преди дни стана ясно,ч е компанията получава лиценз от държавата за GSM оператор. Тъй като пазарът на гласови услуги у нас е пренаситен на 147%, компанията смята да заложи на 4G технологиите и преноса на данни (интернет доставка). Очаква се услугите за клиенти да стартират през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови