Губим по 2 милиона на ден от енергийния батак

28 май 2013 в 17:36 6480 9

Асен Василев и Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС
Асен Василев и Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Излишъкът от енергийни мощности в България е толкова голям, че свръхпроизводство на енергия при настоящия капацитет ще има и през 2030 г., когато потреблението ще е по-голямо. Такъв извод са направили експертите на Световната банка, които заедно с екип на Еврокомисията бяха поканени да направят преглед на енергийната система на страната.

Констатациите и препоръките в докладите на двата екипа бяха представени днес от служебния вицепремиер Екатерина Захариева и министъра на икономиката Асен Василев.

Заради нерешените проблеми в енергетиката - задължението на държавата за изкупуване на скъпа енергия, огромния дял скъпа възобновяема енергия, непрозрачното и несправедливо ценообразуване във ВЕИ-сектора и останалите енергийни сфери и др., държавата ще губи между 800 милиона и 1.1 милиарда лева всяка година до 2030 г. Това прогнозират експертите. Както досега, така и за в бъдеще, ежегодните разходи в енергетиката надхвърлят приходите. "Всеки ден отлагане на реформите струва 2 милиона лева", изчисли Асен Василев.

Годишният разход за запълване на финансовата дупка в енергетиката възлиза на около 1.16% от БВП на страната - пари, които държавата ще трябва да вади от бюджета, за да не вдига цените и за да не реформира сектора.

Двамата министри набелязаха серия от реформи, част от които трябва да бъдат осъществени "буквално в следващите седмици", по думите на Василев.

"Не е случайно, че хората излязоха на улицата", коментира икономическият министър. Докладите на Световната банка и ЕК са потвърдили отдавна известния факт, че участниците в цялата енергийна система нямат никакво обществено доверие. "Има усещане за голяма и дълбока корупция, за непрозрачност на държавните дружества", както и за безсилие на регулатора да определя и контролира ценообразуването адекватно, обобщи той. България е на предпоследно място в цяла Европа по доверие на потребителите в справедливостта на цените. На последно е Малта.

БЕХ трябва да се закрие

Сред най-неотложните мерки, препоръчани от външните експерти, е закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на 8-те големи държавни енергийни компании (НЕК, диспечерът ЕСО - Електроенергиен системен оператор, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и др.). Енергийният холдинг е излишна структура, която прави ценообразуването и разходите в държавните компании непрозрачни, с кръстосаното субсидиране между тях. Освен това тази корпоративна структура скрива дефицитите на различните дружества в нея, подчерта министър Василев. Само НЕК до момента е натрупала над 2.1 милиарда лева нетни задължения, припомни той.

Необходимо е да се разкрият в максимална степен конфликтите на интереси в сектора и други нездравословни  обвързаности на всички държавни служители в сектора, на всички нива. Световната банка препоръчва България да въведе ефективни санкции за онези, които се окажат в конфликт - като дългосрочната забрана за работа в този сектор.

Нужно е да се осигури и финансова независимост на енергийния регулатор (ДКЕВР). Със сегашния си бюджет и експертен състав ДКЕВР няма капацитет да дава адекватни решения за ценообразуването в сектора, посочи Василев.

61% от населението живее в енергийна бедност

По-голямата част от населението на страната -  61% е енергийно бедно, констатират от Еврокомисията. В тази група са хората, които харчат на 9 процента от доходите си за отопление. В същото време едва 12% от тях получават енергийни помощи от държавата, посочват експертите.

Сегашните помощи са тройно по-ниски спрямо сумите, отпускани от държавата за отопление преди 10 години. При това през 2003 г. помощите са обхващали 542 хил. души, а сега – едва 255 хил. души. “Това означава, че в период на вдигане на цените ние сме изоставили бедните“, коментира Василев. Според него енергийното подпомагане трябва да е съчетано с "агресивни мерки за увеличаване на енергийната ефективност на жилищата", защото това е начинът да се намалят сметките за ток, който в България, за разлика от повечето евространи, се използва за отопление.

От Световната банка препоръчват помощите незабавно да се повишат поне до нивото от 2003 г. По думите на Василев, вече се работи в тази посока със социалното министерство, което отпуска ежегодно помощите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!