Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДКЕВР се отказа да вдига тока до промени в закона

Елица Мартинова 28 май 2013 в 11:40 2466 1

Евгения Харитонова
Евгения Харитонова

Новият регулаторен период за цените на електроенергията няма да е от 1 юли, а от по-късна дата. Това обяви днес председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова преди заседанието на комисията.

Тя коментира, че не може да се ангажира с конкретна дата за новия период. Харитонова обаче бе категорична, че цената на тока няма да бъде променяна, докато не бъдат приети законови промени, позволяващи да се въведе нов модел на ценообразуване.

„На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в Закона за енергетиката“, предположи Харитонова.

Намеренията на ДКЕВР отговарят и на амбициите на кандидат-премиера на социалистите Пламен Орешарски.

При представянето на кабинета си в понеделник Орешарски обясни, че първоначално е възнамерявал да раздели Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в три отделни ведомства. Впоследствие обаче кандидат-премиерът е решил да не разделя енергетиката от икономиката, защото това би отнело много време, а секторът се нуждае от спешни законодателни промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews