Райков: Свръхпроизводството е основният проблем в енергетиката (видео)

Елица Мартинова 22 май 2013 в 12:57 3473 4

Служебният премиер Марин Райков Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков Снимка: БГНЕС

"Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката”. Това заяви от парламентарната трибуна служебният премиер Марин Райков. Той бе извикан в Народното събрание за изслушване по проблемите на енергетиката.

За да отчетат работата си в последните месеци пред новия парламент, бяха повикани и председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, енергийният министър Асен Василев и изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Пред новите депутати Райков обясни, че служебният кабинет е заварил в енергийния сектор проблеми, трупани две десетилетия. По думите му основният проблем в енергетиката е свръхпроизводството на мощностите.

"Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление, заедно с износа, е около 5000. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут заради неправилно ценообразуване”, обясни служебният премиер.

Райков предупреди още, че служебното правителство е заварило огромен дълг на НЕК, свързан със строежа на АЕЦ "Белене".

"Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева. Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност", посочи служебният премиер.

Енергийният министър Асен Василев също изтъкна, че състоянието на енергетиката е тежко. Той бе категоричен, че ресорното му министерство е положило всички усилия да анализира проблемите, за да ги реши. По думите му обаче секторът би могъл да се стабилизира единствено чрез законодателни промени.

"При сегашната нормативна база всяка година има стотици милиони левове, които не достигат в сектор енергетика. Част от тях трябва да излязат от ВЕИ сектора, част от тях трябва да дойдат чрез нормативни промени", каза Василев.

Същата теза изказа и шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя обяви, че докато депутатите не приемат промени в Закона за енергетиката, комисията е с вързани ръце и не може да бъде ефективен регулатор.

"Експертите на ДКЕВР започнаха работа по определяне на цените по сега действащия закон и наредбите и разработиха доклад. Излиза, че средната продажна цена на електроенергията трябва да бъде увеличена с 16%”, предупреди Харитонова и допълни: Започнахме разговори с МИЕТ за промяна на целия финансов модел за образуване на цените, но този модел изисква промяна в законодателството. Увеличението с 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии. От друга страна, дялът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нарасна.

За тревожното положение на НЕК предупреди и изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. По думите му НЕК е приключила 2012 г. с 99 млн. лева загуба, а Електроенергийният системен оператор, който е дъщерно дружество на НЕК, е приключил с 39 млн. лева загуба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!