Фидосова получила 150 000 лева от "Титан" по договор за заем

Последна промяна на 08 април 2013 в 14:08 16440 42

Искра Фидосова на рождения ден на премиера Бойко Борисов, когато му поднесе торта във формата на магистрала. Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова на рождения ден на премиера Бойко Борисов, когато му поднесе торта във формата на магистрала. Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова е получила 150 000 лева от собственика на ЦСКА "Титан-АС".

Трансферът е станал на 15.12.2007 г. в 14:22 часа. 

Това става ясно от документ, донесен в редакцията на OFFNews от Григор Здравков, председател на Българска легия "Антимафия".

Информацията за плащането на тази сума от сметопочистващата фирма към депутатката от Монтана бе огласена още през януари 2011 година от депутата Яне Янев.

Той обаче показа само платежно нареждане, в което пишеше, че сумата е преведена "по договор за наем".

Тогава Фидосова категорично отрече и заяви, че това  е поредната хвърлена бомба срещу нея от "българското подобие на Франкенщайн".

OFFNews се сдоби с документа за самия банков трансфер.

В него има една съществена разлика от показания от Янев документ. Трансферът е "по договор за заем", а не за наем, както пишеше в платежното нареждане, показано от Янев.

От документа не става ясно кой на кого е дал заем. Вариантите са 2: "Титан" спонсорира Фидосова, която по това време е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Или Фидосова е спонсор на "Титан-АС", които на 15 декември 2007 година си връщат борча към нея.  

Сумата е преведена от Теодора Стойнова Ваклева от сметка BG86 BPBI 7942 1087 8418 01 към сметката на Фидосова BG14 BUIB 7890 1095 6322 00 в СИБ-Враца.

Документът е издаден от Юробанк И Еф Джи България АД, ФЦ Дондуков - София. Трансферът е станал чрез системата RINGS за плащане в реално време и е с бордеро BORD04845521.

 

Редакцията отправи няколко уточняващи въпроси към Григор Здравков, който донесе документа.

 

- Г-н Здравков, как да сме сигурни, че този документ е верен?

- Този документ ви го нося аз, а не човек с каскет. Той е част от архива на частното ГДБОП, с който разполагаме ние, Цветан Цветанов и Бойко Борисов. В този архив има над 10 подобни документа за различни високопоставени функционери на ГЕРБ, с които Цветанов ги държи "на каишка".

- Но през януари 2011 г. Фидосова категорично отрече да има финансови взимоотношения с "Титан".

- Това е неистина. Документът е красноречив и подлежи на проверка в банката, която го е издала. ГДБОП разполагат с него от 2 години.

- Защо този документ се различава по съдържание от показаното от Яне Янев през януари 2011 г. платежно нареждане?

- Моят добър приятел Яне Янев е показал манипулиран документ. Но в случая Яне е бил подведен. Фидосова е получила 150 000 лева от "Титан" за заем, а не по договор за наем. За мен е недопустимо политик да се финансира от голяма частна фирма. Подобни практики в ЕС имат едно единствено обяснение: "Корупция по високите етажи на властта", а разговорно се нарича "мафия". Очаквам политическото решение на Цветан Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ по 2 въпроса. Първо казусът "Искра Фидосова" - трябва ли тя повече да бъде член на ГЕРБ. И второ -  докога ще мълчи за частното ГДБОП и през подчинения си Станимир Флоров и отдел "Контратерор"  ще оказва натиск върху нашия говорител Петър Якимов.

- Какъв натиск?

- Подали сме жалба в прокуратурата и чакаме нейната реакция. Оказва се, че до миналия четвъртък никой не е работил по сигнала и липсват приложения към предишни сигнали, подавани от нас, което е престъпление по служба.

 

Документът от "Юробанк И Еф Джи България" АД, предоставен на OFFNews от Григор Здравков:

 

 

Платежното нареждане, което Яне Янев показа на 21 януари 2011 г.:

OFFNews търси за коментар страните по аферата - г-жа Искра Фидосова и управляващите на фирма "Титан АС" ЕООД, а така също и лидера на РЗС Яне Янев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2013 в 08:57

Има си банкови документи м/у банките (всичко друго е лесно за фалшифициране)
просто журналистите трябва да попитат с открито писмо и банките.
По таз и таз сметка има ли такъв трансфер на тази дата.

И да се наслаждаваме на реакцията

14.04 2013 в 17:55

Не е така,баче.Тя е чела оня виц за тоалетната хартия и си е търкала много по гъза с нея

14.04 2013 в 17:49

Тъп сайт , Николай Хайтов е казал "Да си разбойник се иска дупе , но не тричаво като моето и твоето" . Искра Фидосова е една куха лейка , щом се е съгласила за такава нищожна сума да я подлагат на рекет . Да вземе пример от Даниел Вълчев , който открадна 1 милион лева от МОН за предизборната кампания на НДСВ през 2009 година . Източи ги чрез Книгоиздателска къща "Труд" за популяризиране красотите на България чрез сайт , дето аз , която съм на 106 години , ще го направя за една седмица .

12.04 2013 в 14:12

не, че очакваме нещо друго от ГЕРБ. ГЕРБ се готвят за масови фалшификации и подмяна на вота oт голям страх да не си изгубят имунитета, имуществото и всичко останало, а госпожата е сред основните играчи

11.04 2013 в 16:59

Не е толкова просто. Справка могат да получат само 2-те посочени страни по транзакцията в съответната банка. От там насетне, проверяващите трябва да имат назначена ревизия и в зависимост от характера и, могат да поискат такъв документ. За визираната по-горе прокуратура трябва да има надлежно заведен сигнал и по него да има насрочена т.нар. "проверка" на обстоятелствата. Та питам аз КОЙ? Кой ще е този дето ще тръгне да проверява мадам Котуошу в този момент? И моля ви, не зовете този кратуноподобен празноглавец, "туй дето говори на онуй". Tzv Tzv изпружи цялата си рода да "докаже, че бил "честен"?! Някой все още вярва ли на "туй"?! У него няма нито принципи, нито морал! Не го зовете, Няма смисъл.

11.04 2013 в 16:44

Ех-х-ххх бабачко-о-ооо що не си ми по-близо до дясната ръка да ти покажа аз на теб как се реве. Има-няма докъде изборите ще подсмърчаш! Как ти го роди това кратуната празна?! Че и копелета, че и "щи ривети"... мръсна уста имаш! А аз съжалявам само за едно - че нямам толкова патрони, колкото цели съм набелязал!

10.04 2013 в 07:51

Да ама в Сливенския женски затвор ще трябва да направат специлана пристройка за нея - нещо като едромащабна кочина!

10.04 2013 в 07:48

Тези технически грешки много лесно се установяват и ако беше такава да е корегирана още веднага на място . Всеки който е попълвал поне няколко пъти в живота си банкови бордера го знае много добре .

09.04 2013 в 19:25

само 1 нещо да ви кажа: важно е какво пише на ръкописното платежно, то се попълва от клиента!!!! и ако там пише НАЕМ, а после операторката на банката като го е преписвала в РИНГС системата е написала ЗАЕМ, кое според вас е правилно??????

09.04 2013 в 12:26

Владо, вземете малко почистете, заприличахте на другите....
Малоумниците и платените драскачи няма да свършат.

Ще загубите коментарите на Форума.