Докладът на ЕК: Независимостта на българския съд е под въпрос

Елица Мартинова 18 юли 2012 в 14:33 2340 1

Говорителят на ЕК Марк Грей, Снимка: http://www.euinside.eu
Говорителят на ЕК Марк Грей, Снимка: http://www.euinside.eu

На 18 юли Европейската комисия оповести официалния вариант на доклада за напредъка на България и Румъния.

Той беше прочетен от говорителя на ЕК Марк Грей.

Документът е част от Механизма за сътрудничество и оценка, който е в сила за двете страни от приемането им в Европейския съюз през 2007 г.

Този доклад е различен, защото не разглежда само шест месеца или една година, а петте години. Така че тук става въпрос за по-аналитичен процес, който да посочи какво се е случило, какво не е проработило добре. В него са нашите заключения, каза във вторник Грей.

Справедливи оценки

Докладът разглежда развитието на България и Румъния в областите „Правосъдие“ и „Вътрешен ред“.

„Преди да започна, искам да спомена, че докладите са разгледали и общественото мнение в двете страни, което дава интересна гледна точка. 78% от българите и 72% от румънците подкрепят Механизма за сътрудничество и оценка“, заяви в началото на презентацията си Марк Грей.

Той настоя, че докладите са обективни, задълбочени и справедливи.

Грей бе категоричен, че решението за приема на двете държави през 2007 г. е било правилно.

България

Има осъществен прогрес и в двете страни, но реформата все още не е необратима. Трябва да има подобрения в ключови празноти и в двете страни. Механизмът за сътрудничество и оценка ще продължи да действа, докато не са постигнати всички приоритетни точки.

Заключението на ЕК за България е, че към момента в страната е сформирана само законова рамка, в която тепърва трябва да бъдат запълнени стратегически празнини и да се приложат на практика подобренията.

„Въпреки усилията, те все още не са довели до значителни подобрения в съдебната отчетност и ефективност. Има съдебни производства, които продължават твърде дълго. Съдебните назначения, оценки и срещи все още не са прозрачни и не отговарят на критериите за обективност. Независимостта на съда е под въпрос“, гласи оценката на доклада.

ЕК съветва България да ангажира още по-усилено гражданското общество и професионалните сдружения при осъществяването на съдебната реформа.

"В борбата срещу корупцията липсва достатъчно добра координация между различните държавни звена", посочи Грей.

"Комисията е категорична, че ще продължи тясното си сътрудничество с България и ще следи действията за борба срещу организираната престъпност и корупцията", допълни още той.

Следващият евродоклад се очаква в края на 2013 г. Дотогава ЕК ще следи отблизо напредъка на страната. 

Марк Грей подчерта, че отчетният период за България ще бъде удължен, защото основната законова рамка вече е сформирана. Пред страната предстои задачата да наложи тази рамка на практика. 

Той посочи още, че ЕК ще очаква от България убедителни положителни резултати и в края на следващата година ще оцени дали страната е изпълнила това условие.

"Комисията ще даде на България повече време, за да постигне необходимите резултати. Но ЕК не променя подхода си към тази страна. Позицията на ЕК е много ясна, както личи и от самите доклади. Ние не искаме да се намесваме в партийния и политически живот, а да извършваме систематични анализи. Препоръките нямат политическа окраска, а се опират на фактите", заяви говорителят на ЕК.

Според Грей няма пряка връзка между Механизма за сътрудничество и оценка и приема на двете страни в Шенген. 

В този смисъл удължаването на периода за наблюдение в България и Румъния не би трябвало да се тълкува като препоръка към ЕС да не приеме двете страни в Шенген.

Грей не се ангажира с прогноза докога ще продължи наблюдението в България. Той подчерта, че това зависи изцяло от резултатите, които страната покаже в бъдеще. 

Румъния

Ако трябва да обобщя 5-годишния период за Румъния, ще посоча, че страната е поела по правилния път. Румъния въведа реформи в съдебната си система и започва да показва напредък в борбата срещу корупцията и престъпността, посочи Грей.

Въпреки постиженията, все още няма практическа реализация на реформите в Румъния, допълни още той.

Според говорителя на ЕК Механизмът за сътрудничество и оценка ще продължи да бъде в сила и за Румъния. Следващият доклад за северната ни съседка обаче ще бъде оповестен в края на 2012 г.

Грей подчерта, че ЕК внимателно ще следи дали Румъния ще изпълни 11-те точки, с които премиерът Виктор Понта се ангажира на 13 юли.

"Ще бъде подготвен доклад за Румъния още в края на годината с оглед на събитията, настъпили в последните три седмици. Не се ангажираме с конкретна дата за по-следващия доклад, защото не знаем какво ще се случи през идните месеци", бе отговорът на Грей на въпроса защо отчетните периоди за страните са различни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews