Бебета чакат 45 мин. в студа да ги пуснат в парламента (обновена+снимки)

Борислава Бибиновска 06 декември 2012 в 11:49 3068 1

Протест на майки с деца пред парламента при приемането на бюджет 2013. Снимка: Сергей Антонов
Протест на майки с деца пред парламента при приемането на бюджет 2013. Снимка: Сергей Антонов

Десетина майки с бебета и малки деца чакаха 45 минути на студа пред входа на парламента да бъдат допуснати в сградата, за да изслушат дебатите по Бюджет 2013.

В крайна сметка, докато ги охраната ги мотаеше между входове, пропуски и проверки за сигурност, депутатите в залата гласуваха в тяхно отсъствие касаещите ги поправки в държавното обществено осигуряване. Вотът по размера на майчинството и детските надбавки бе приключил, когато най-накрая майките бяха допуснати в сградата. Исканите от тях промени не бяха приети.

Майките се събраха пред Народното събрание, за да протестират мълчаливо срещу липсата на промяна в размера на майчинството и детските надбавки. Охраната им издаде пропуски, но все още не ги пуска в сградата, предаде наш репортер. Протестиращите са с бебета и колички и искат да бъдат допуснати до балконите на пленарната зала заедно с децата.

По-големите деца бяха с тениски с надпис "За мен бюджет няма - да му мисли мама".

"ГЕРБ се сещат за нас само когато идват избори", каза една от протестиращите. Други жени подчертаха, че са писали до управляващата партия, до социалния министър и до президента, но не са получили отговор. Подкрепа им обещали от БСП и СДС.

Майките настояват държавата да отпусне поне 310 лева за отглеждане на дете между първата и втората година от майчинството. В момента то е 240 лева.

След 45 минути, в които децата започнаха за заспиват, а майките се почудиха с колко одеялца да ги завият, на страничния вход се показа червеният депутат Ангел Найденов и им съобщи, че ще ги приемат от друг вход, а народните представители ги чакали за разговор в стаята на парламентарната група на Коалиция за България.

Малко по-късно се появи лично председателят на НС Цецка Цачева, която покани майките да влязат. За срещата с тях в Клуба на народния представител (парламентарното кафене) дойде зам.-председателят на социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова, където се заформи шумен скандал.

По време на разговора майките заявиха, беше, че са силно разочаровани, защото са ги поканили едва след приемането на бюджета на ДОО, който засяга техните социални права. В отговор Светлана Ангелова каза: "Нека да не бъдем нападателни и БСП да не си прави евтин пиар". Тази реплика изчерпа търпението на майките и те я прекъснаха с думите "Престанете с тези глупости".

"Срещнах се със Сдружението на майките, а фактът, че идвате днес, говори, че сте подтикнати от БСП", продължи депутатката Ангелова. Тя цитира, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата. Майките я репликираха, че и за МВР са толкова парите.

Майките попитаха Светлана Ангелова как една майка да живее с 240 лв. на месец. "Държавата може да подпомага, но не и да носи цялата отговорност" - бе отговорът на народната избраничка от ГЕРБ.

В същото време пред храм-паметника "Александър Невски" се събраха стотина пенсионери, които също протестираха срещу социалната политика на кабинета. Дошлите на протеста се зарекоха да се събират на същото място всеки четвъртък.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови