Майки излязоха на протест пред Шейново

Последна промяна на 25 ноември 2012 в 13:06 1350 1

АГ болница
АГ болница "Шейново" Снимка: БГНЕС

Майки на малки деца се събраха днес пред столичната АГ болница "Шейново" на символичен протест с призив за по-добро отношение към родилките в българските болници.

Шествието бе по повод международния ден за превенция на насилието над жени.

 Майките настояха за по-хуманно отношение към бременните и родилките от страна на лекари и акушери. Част от дошлите на събитието споделиха, че са станали жертва на вид насилие в родилните домове в страната и че им е нанесена физическа и психическа травма. Те апелираха медицинския персонал в АГ отделенията да спрат да прилагат интервенции, доказали според протестиращите вредата си над майките и новородените. Едно от конкретните искания бе да се даде възможност за първи контакт не майката с бебето веднага след раждането.

Кампанията ще продължи със снимки на майки от цялата страна, които ще носят плакат с думата „прощавам”. Те ще бъдат качени във Фейсбук страницата на инициативата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2012 в 13:32

Достойна кауза!

Отношението към родилките в държавните болници наистина не е на ниво, макар че, без да се успокояваме, в развити страни като Великобритания също има много какво да се желае в тази насока...

То е знайно, че и там, и тук здравната система има нужда от здрави реформи! Съвсем не само в този сектор...

Чест прави на майките, че се борят за правата си!