ГЕРБ обърна гръб на майките

Елица Мартинова 05 декември 2012 в 14:50 4537 11

Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС

С 80 гласа „за“, 31 „против“ и трима „въздържал се“ депутатите решиха да попарят надеждите на майките за увеличаване на обезщетението за гледане на малки деца.

При гласуването на Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване мнозинството бетонира до 240 лв. месечно обезщетението на майките, които отглеждат дете между една и две години.

Темата предизвика разгорещени дебати в парламента. От опозицията предложиха обезщетенията на майките да бъдат увеличени до размера на минималната работна заплата – 310 лв.

„За четвърта поредна година обричате майките на месечен доход от 240 лв. Това е мярка, която ще струва на бюджета по-малко от 30 млн. лв., а промяната ще засегне над 32 000 майки. Тук не създаваме професия „майка“, а създаваме социална справедливост“, обясни червеният депутат и бивш социален министър Емилия Масларова.

Сходна бе позицията и на парламентарната група на ДПС.

„До момента майките се ощетяват с около 50 лв. месечно. Това значи, че през следващата година ще обречете 33 000 майки да получават доходи, които са под прага на бедноста. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е най-важният въпрос”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Въпреки единната и категорична позиция на ДПС и БСП на дебатите, по време на гласуването в залата от общо 75-имата  депутати на двете парламентарни групи в залата присъстваха само 31 народни представители, които да изразят мнението на опозицията.

На дебатите присъстваше и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той остана верен на досегашната си позиция и посочи, че бюджетът не позволява увеличение на детските надбавки.

За пореден път министърът изтъкна, че майките са приоритет за ГЕРБ и управляващите се опитват да балансират между помощи и социални услуги.

„Последните 3,5 години сме дали 32 милиона лева за услуги за деца и техните родители, ще дадем и още пари за изграждането на детски градини и ясли. Работодателите вече могат да кандидатстват по програми за изграждането на детски центрове на работните места, където да се гледат децата, докато майките им работят“, обясни Младенов.

„От началото на мандата от 200 приемните семейства, вече са станали 2200, това е изключително важно. По всички тези програми за децата и майките, ние ще отдели над 1 млрд. лева през следващата година. Какво по-ясно доказателство, че майките са приоритет“, допълни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!