ГЕРБ обърна гръб на майките

Последна промяна на 05 декември 2012 в 14:50 3628 11

Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Социалният министър Тотю Младенов Снимка: БГНЕС

С 80 гласа „за“, 31 „против“ и трима „въздържал се“ депутатите решиха да попарят надеждите на майките за увеличаване на обезщетението за гледане на малки деца.

При гласуването на Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване мнозинството бетонира до 240 лв. месечно обезщетението на майките, които отглеждат дете между една и две години.

Темата предизвика разгорещени дебати в парламента. От опозицията предложиха обезщетенията на майките да бъдат увеличени до размера на минималната работна заплата – 310 лв.

„За четвърта поредна година обричате майките на месечен доход от 240 лв. Това е мярка, която ще струва на бюджета по-малко от 30 млн. лв., а промяната ще засегне над 32 000 майки. Тук не създаваме професия „майка“, а създаваме социална справедливост“, обясни червеният депутат и бивш социален министър Емилия Масларова.

Сходна бе позицията и на парламентарната група на ДПС.

„До момента майките се ощетяват с около 50 лв. месечно. Това значи, че през следващата година ще обречете 33 000 майки да получават доходи, които са под прага на бедноста. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е най-важният въпрос”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Въпреки единната и категорична позиция на ДПС и БСП на дебатите, по време на гласуването в залата от общо 75-имата  депутати на двете парламентарни групи в залата присъстваха само 31 народни представители, които да изразят мнението на опозицията.

На дебатите присъстваше и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той остана верен на досегашната си позиция и посочи, че бюджетът не позволява увеличение на детските надбавки.

За пореден път министърът изтъкна, че майките са приоритет за ГЕРБ и управляващите се опитват да балансират между помощи и социални услуги.

„Последните 3,5 години сме дали 32 милиона лева за услуги за деца и техните родители, ще дадем и още пари за изграждането на детски градини и ясли. Работодателите вече могат да кандидатстват по програми за изграждането на детски центрове на работните места, където да се гледат децата, докато майките им работят“, обясни Младенов.

„От началото на мандата от 200 приемните семейства, вече са станали 2200, това е изключително важно. По всички тези програми за децата и майките, ние ще отдели над 1 млрд. лева през следващата година. Какво по-ясно доказателство, че майките са приоритет“, допълни още той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2012 в 16:17

Защо Т. Младенов не каже колко са дали индиректно в подкрепа на бизнеса, като и строежа на градини е също подкрепа- държавни поръчки. ГЕРБ е партия на корупцията и капитала и след няколко месеца като видят средния пръст на изборите като оценка за социалната си политика, ще го играят на обидени и неоценени ........

06.12 2012 в 11:03

МНОГО е дразнещ езика на Гербаджии - "дадохме" пари за това и онова. Те не дават, те разпределят което ние сме дали. Изключително досадни гадини с нарочно манипулативен мачовски PR език.

05.12 2012 в 20:51

Да така е в САЩ, но там работещите родители могат с доходите си да плащат на детегледачка!

05.12 2012 в 20:16

Да, може би - то в САЩи много други неща не са като в България / ЕС
Ама и няма заплати от по $ 200-250 на МЕСЕЦ , не на ден
В момента съм в UK и като кажа колко ми е заплатата в Б-я ме глееедат.
Във всякя дъргава има система със свойте принципи и правила.

05.12 2012 в 18:12

По федерален закон майчинската отпуска е 12 седмици, няма изискване да е платена. Индивидуални щати обаче имат закони които задължават фирмите да изплащат поне част от заплатата. Това естествено не пречи на същите десни които се противопоставят на поправки в закона които биха вкарали САЩ в 21и век като другите развити държави да държат лекции в Конгреса, църкви, и предизборни кампании за рушащите се "семейни ценности". Не мисля че БГ трябва да гони дъното, и без това има сериозен проблем с демографията.

05.12 2012 в 17:57

Кой знае какви ръкопляскания е имало след като е минало гласуването ( шляп,шляп,шляп и уурааааааааааааа ) прецакахме пак майките които получават майчинство , дотук добре , добре е само за партия ГЕРБ понеже те сега се чудят как да закърпят бюджета-СИ изхарчиха сребърния фонд и какволи не още , но отдруга страна се отлакват че раждаемота е паднала и то драстично, е как няма, първо като няма стимол за това , и второ увеличиха всичко като се оправдаха че в ЕС е така и нямало друг начин , а защо заплатите не са поне на половината на ЕС нито здравеопазването нито социалната политика е такава на нивото на половината от ЕС.

05.12 2012 в 17:08

В САЩ няма и един ден платено майчинство / една от най-богатите страни в света / пазят работното място на майката само три седмици и то без заплащане....Който има дете се справя сам с отглеждането му...Нямат и такива евтини детски градини като нашите- 2 лева на ден- какво точно плащаш с тези 2 лева-храната ли, топлината ли, обучението ли....малко ни разглезиха комунистите....

05.12 2012 в 16:58

Затова коментирайте, споделяйте, агитирайте и на изборите през 2013 да изразим категорична позиция!

05.12 2012 в 16:13

Социалните ви услуги, няма да купят храна, дрехи, обувки, играчки и книжки на децата ни. Тези детски градини, които ще построите, в тях няма да има кой да влезе след няколко години, с тази политика, която провеждате. Раждаемостта спада с по 5000 годишно, тоест вече с 15000 за тези три години през които Вие управлявате. Платените гледачи ще станат и повече, щото на тях им плащате три пъти повече от тези 240лв, които едвам Ви се дават за родните родители. Това ли е социалната услуга, с която се гордеете най- много? - давате пари на хора, които до вчера не са работили и внасяли осигуровки, за да гледат чужди деца, вместо да стимулирате родните семейства, за да не ги изоставят и да се налага тази мярка. Ще взема да си изоставя детето, като навърши 1година, за да отпуснете за него повече пари при чуждите родители....определението абсурдистан вече е слаба ракия- тази ваша политика е геноцид спрямо българските деца и бъдещото поколение на тази държава.

05.12 2012 в 15:50

До тогава ще са си натоварили каруцата и за потомците си от 9-то коляно, та им е през... средна гора какво се случва и ще се случи с нацията ни.