Агроминистерството с пореден нереден подарък към „Витоша ски“

Милен Енчев 12 декември 2012 в 15:46 4708 35

Симеоновският лифт на Витоша
Симеоновският лифт на Витоша

Агенцията по горите (ИАГ) към земеделското министерство е трансформирала редица терени, в това число каменни реки (морени), в ски писти, в услуга на фирма „Витоша ски“, собственик на лифтовете в планината. Това стана ясно днес на среща между екоактивисти от групата „За да остане природа“, премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

По искане на агенцията по горите общинската поземлена комисия в София е променила „начина на трайно ползване“ на въпросните терени и от ливади и пасища ги е превърнала в ски писти. Става дума както за терените за ски писти в ски център „Алеко“, така и за парцели, които досега не са се използвали за писти. Според еколозите, случаят е пореден опит на фирмата да реализира по „втория начин“ част от проекта си за по-мащабна ски зона над София. Тя вече опита преди няколко години да прокара Специализиран подробен устройствен план (СПУП) за нов, по-голям курорт, но през 2010 г. екоминистърът го спря заради некачествена екооценка.

Найденов е разпоредил с повторна промяна в картата на възстановената собственост да се възстанови статутът на земите, съобщи днес след срещата Александър Дунчев от екоорганизацията WWF (Световен фонд за дивата природа). Министърът е обявил също, че заради нередността е бил уволнен шефът на отдел "Инвентаризация и промени в горските територии" в агенцията по горите Георги Котарев. По информация на екоорганизациите, Котарев е подал оставка преди 2 дни „по лични причини“.

Промяната в статута е била направена незаконно, защото Законът за биологичното разнообразие (Витоша освен природен парк по Закона за защитените територии е и защитена зона от мрежата „Натура 2000“ по ЗБР) изисква промяната на трайното ползване да става след екооценка. Такава не е била направена, посочи Дунчев. Това е второто закононарушение на агроведомството в услуга на „Витоша ски“. Първото беше миналата година, когато министерството внесе за гласуване искани персонално от фирмата поправки в Закона за горите в нередно кратък срок. Законопроектът бе пуснат за обществено обсъждане само за 9 дни, с което бе нарушен Законът за нормативните актове.

Промяната на начина на трайно ползване на терените бе поискана от „Витоша ски“. Фирмата чрез няколко приватизационни сделки в последните години придоби всички лифтове в планината над София. Тя е с офшорен собственик, регистриран на британските Вирджински острови и е протежирана от шефа на българската федерация по ски и акционер в Първа инвестицонна банка Цеко Минев. След като не получи исканите от нея поправки в Закона за горите и не пусна лифтовете почти цяла година с мотив „обективна законова невъзможност“, фирмата отново заяви, че не може да работи. Обяснението й беше, че за да наеме терените за писти от държавата (практиката е фирмите на Витоша да ги вземат за ползване година за година), те трябва поне по начин на трайно ползване да се водят писти, а не пасища, както досега.

Така освен, че изиска угодните й промени в статута на земята около х. Алеко, „Витоша ски“ е създала проблем на конкурентните й ски и сноуборд школи. За това алармира вчера сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“ в отворено писмо до премиера, Найденов, президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Те все още не могат да наемат терените, които ползват всяка година за писти, защото не им е променен статутът. В отговор на жалбата днес Найденов обяви, че още от събота пистите в планината ще работят, очевидно без да им се променя статутът.

Тази година „Витоша ски“ ще вземе под наем всички писти в ски център „Алеко“, научи OFFNews от природозащитните организации. Конкурентни ски училища също са кандидатствали за наем на част от тези терени, но от агенцията по горите са отказали, с обяснението, че „Витоша ски“ вече ги е заявила. По този начин се елиминира конкуренцията в ски центъра и се затвърждава монопола на фирмата, коментираха екоактивистите.

Днес Найденов ще се срещне и с ръководството на „Витоша ски“, за да обсъдят спора с малките ски фирми. "Малки ски-училища трябва да има", заяви министърът пред журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!