Агроминистерството с пореден нереден подарък към „Витоша ски“

Последна промяна на 12 декември 2012 в 15:46 3932 35

Симеоновският лифт на Витоша

Агенцията по горите (ИАГ) към земеделското министерство е трансформирала редица терени, в това число каменни реки (морени), в ски писти, в услуга на фирма „Витоша ски“, собственик на лифтовете в планината. Това стана ясно днес на среща между екоактивисти от групата „За да остане природа“, премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

По искане на агенцията по горите общинската поземлена комисия в София е променила „начина на трайно ползване“ на въпросните терени и от ливади и пасища ги е превърнала в ски писти. Става дума както за терените за ски писти в ски център „Алеко“, така и за парцели, които досега не са се използвали за писти. Според еколозите, случаят е пореден опит на фирмата да реализира по „втория начин“ част от проекта си за по-мащабна ски зона над София. Тя вече опита преди няколко години да прокара Специализиран подробен устройствен план (СПУП) за нов, по-голям курорт, но през 2010 г. екоминистърът го спря заради некачествена екооценка.

Найденов е разпоредил с повторна промяна в картата на възстановената собственост да се възстанови статутът на земите, съобщи днес след срещата Александър Дунчев от екоорганизацията WWF (Световен фонд за дивата природа). Министърът е обявил също, че заради нередността е бил уволнен шефът на отдел "Инвентаризация и промени в горските територии" в агенцията по горите Георги Котарев. По информация на екоорганизациите, Котарев е подал оставка преди 2 дни „по лични причини“.

Промяната в статута е била направена незаконно, защото Законът за биологичното разнообразие (Витоша освен природен парк по Закона за защитените територии е и защитена зона от мрежата „Натура 2000“ по ЗБР) изисква промяната на трайното ползване да става след екооценка. Такава не е била направена, посочи Дунчев. Това е второто закононарушение на агроведомството в услуга на „Витоша ски“. Първото беше миналата година, когато министерството внесе за гласуване искани персонално от фирмата поправки в Закона за горите в нередно кратък срок. Законопроектът бе пуснат за обществено обсъждане само за 9 дни, с което бе нарушен Законът за нормативните актове.

Промяната на начина на трайно ползване на терените бе поискана от „Витоша ски“. Фирмата чрез няколко приватизационни сделки в последните години придоби всички лифтове в планината над София. Тя е с офшорен собственик, регистриран на британските Вирджински острови и е протежирана от шефа на българската федерация по ски и акционер в Първа инвестицонна банка Цеко Минев. След като не получи исканите от нея поправки в Закона за горите и не пусна лифтовете почти цяла година с мотив „обективна законова невъзможност“, фирмата отново заяви, че не може да работи. Обяснението й беше, че за да наеме терените за писти от държавата (практиката е фирмите на Витоша да ги вземат за ползване година за година), те трябва поне по начин на трайно ползване да се водят писти, а не пасища, както досега.

Така освен, че изиска угодните й промени в статута на земята около х. Алеко, „Витоша ски“ е създала проблем на конкурентните й ски и сноуборд школи. За това алармира вчера сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“ в отворено писмо до премиера, Найденов, президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Те все още не могат да наемат терените, които ползват всяка година за писти, защото не им е променен статутът. В отговор на жалбата днес Найденов обяви, че още от събота пистите в планината ще работят, очевидно без да им се променя статутът.

Тази година „Витоша ски“ ще вземе под наем всички писти в ски център „Алеко“, научи OFFNews от природозащитните организации. Конкурентни ски училища също са кандидатствали за наем на част от тези терени, но от агенцията по горите са отказали, с обяснението, че „Витоша ски“ вече ги е заявила. По този начин се елиминира конкуренцията в ски центъра и се затвърждава монопола на фирмата, коментираха екоактивистите.

Днес Найденов ще се срещне и с ръководството на „Витоша ски“, за да обсъдят спора с малките ски фирми. "Малки ски-училища трябва да има", заяви министърът пред журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2012 в 15:43

Намерих една статия в екомедия.бг, посветена на Натура 2000 и публикувана в Брой 041/Юли 2011.
Не знам какъв е процентът на достовореност в нея, но ако всичко е вярно, то най-вероятно не съм съвсем грешала за мониторинга, извършван от "Зелени Балкани":
Ето няколко цитата:
"Европейската екологична мрежа е създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа. Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. Впоследствие те са приети от съответните правителства и официализирани в защитени зони по "Натура 2000". За Австрия са 9%, за Германия – 8%, за Франция – 9%, за Полша – 14%, и т.н.

В България против всякакви правила и европейски директиви този процес е възложен на частното екосдружение „Зелени Балкани" с председател Тома Белев.

За целта чрез Министерството на околната среда и водите са осигурени 3 млн. евро финансиране от датското правителство и са заделени 3 млн. лева от ПУУДОС за предприятия към същото министерство. Не са поканени да участват нито Българската академия на науките, нито Софийският университет „Св. Климент Охридски" или други специализирани институции или държавни органи."

"Включени са съвсем целенасочено всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм, създаване на ветрогенераторни и соларни паркове и места за изграждане на индустриални мощности.
Обхватът на тези зони достига 35% от територията на страната - най-голям показател за Европейския съюз. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно 8 млн. лева са определени за мониторинг върху зоните за „Натура". Тези пари отново се получават от „Зелени Балкани".... Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла. Или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари и тяхната целесъобразност..."

Т.е. Ако е вярно написаното, то мониторингът се извършва не единствено и само от отдел “Биологично разнообразие и защитени територии” в Министерството на околната среда и водите, но "Зелени Балкани" също извършват дейности, свързани с контрола/наблюдението върху зоните от Натура 2000.
В същата статия се споманава, че в продължение на 2 години е искана оставката на Белев заради нарушаване на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси... т.е. заради това, за което писах и аз със съвместяването на двете длъжности от него - на държавната и частната.

Единствените информационни сайтове, които чета всеки ден са тези на Икономедиа, Дир.бг и отскоро и OffNews. Екорепортерът на Оффнюз доскоро беше такъв и в Икономедиа, но аз лично вече съм скептична, че в някое от изданията на Икономедиа или тук, в Оффнюз скоро време ще научим каква всъщност е истината за Натура 2000...

П.П. Г-н Милен Енчев, вие сте млад журналист. Знам, че сте на около 30 години и вече около 6 години се занимавате с екотемите. Виждам, че с интервюта, анализи и репортажи рядко се занимавате, а пък с разследвания хич. Основно с това - кой какво бил казал в министерствата, ръководени от Нора Караджова и Мирослав Найденов, или с публикувани статистики и т.н - ок, очевидно не искате да се затормозявате, искате да ви е по-леко, по-лесно в работата - разбира се, доколко това зависи от вас, а не от вашите шефове, но аз като читател искам да знам истината, свързана с екологията в България, а от кой друг да разбера за нея, ако не от журналистите, занимаващи се с екотемите?!

=====

П.П.П.

@galio,

Пропуснах да спомена, че и в дискусията под статията за шистовия газ, и тук, под тази статия, фактите са основно в моите коментари!

20.12 2012 в 15:40

Отново говорим на различни езици.... Не виждам смисъл да продължаваме спора :-/

19.12 2012 в 21:36

Е, и аз това имах предвид - как от проучване ще отидете на дебат за добив... :) - това е толкоз просто и логично, а подбудите ви от прозрачни, по-прозрачни.

И тъй като съм все пак малко или много познавач (по професия) какво се случва в земните пластове, когато биват разбивани, а в тях вкарвани химикали, мисля, че няма да е зле да се запознаеш по-подробно с това какво точно представлява фракинга и какво е конвенционален добив на газ, нефт, въглища, руди и т.н, за да не говориш глупости. И не на последно място какво се случва с подземните води от районите, в които е добивано чрез фракинг, както и какви точно излизат на повърхността теи води. Всъщност чрез подобие на фракинг е добиван уран в БГ и ви съветвам да се поинтересувате къде точно, че и да видите какви са последиците от този вид добив. Тогава може и да проумеете за какво ви се говори. Изглежда докато чвек не се сблъска очи в очи с апокалипсиса от съсипването на природата, не вярва на никого. Иначе лесно се философства, когато знанията стигат "до коленете", а пък от практиката и хал хабер няма.

19.12 2012 в 18:19

@galio,
Имам един единствен акаунт - Мариела, това е и истинското ми име!
И нито аз плащам на някого, нито на мен ми плащат!
И да, случва се да се повтарям се - заради читатели, които не четат, но коментират! И не аз пренесох темата за шистовия газ тук, под тази статия!
Много елементарно с тези твърдения за няколкото акаунта и за плащането, galio, много!

19.12 2012 в 14:21

а дебатът пак ли така да се води - едни хора да посочват факти, а други хора да си въртят една и същя плоча, докато разберат на кого да платят?

в предната тема ползваше няколко акаунта, тук се опитваш да заставаш с име. има еволюция, браво.

19.12 2012 в 14:03

Вън! Вън Вън!

16.12 2012 в 14:53

Малко допълнение, което пропуснах:
Пропуснах да спомена и че в няколко щата на САЩ също има мораториум - във Върмонт, Ню Джърси (с една годишна забрана), Ню Йорк... А във Франция забраната беше въведена през 2011 г., но след като в продължение на няколко години е имало проучвания за наличие или не на този газ.
Забраната за добив не обезсмисля възможността за проучвания. Забраната за проучвания може да бъде отменена, а след като се разбере с какво разполагаме, да се проведе дебат как да се продължи по-нататък - дали да се вдигне и самата забрана за добив или да остане, а ако се вдигне кога точно да започнат сондажите и т.н.
Наистина това е всичко (дано не съм пропуснала отново нещо), Поля - изписах всичко това заради "почти идиотската ми позиция", "идиот", "подкупен", "менталната ви здравост" т.н.... ;-)

16.12 2012 в 08:48

Долу Цеко от Алеко

14.12 2012 в 19:41

Поля,
1. Аз нямам самочувствието, че разбирам от всичко - а и не искам да разбирам от всичко, затова не съм категорично нито "за", нито "против" самия добив; позволих си да изразя позиция само "за" самото проучване, защото поне тук не съм се натъкнала на такива крайни сблъсъци на мнения. Освен това, както отбелязах и в дискусията за шистовия газ, от самото установяване на наличие на шистов газ до започването на добива минава доста време - то не става в рамките на месеци, а на няколко години. Колкото до фракинга, ами той се използва за добив не само на шистов газ, а също на нефт, газ, вода, въглища, като сондажите са вертикални и хоризонтални - за добив на шистов газ се използва хоризонтален: за всеки кладенец - при проучване за наличие на такъв газ, в който след вертикален сондаж се докаже наличие на шисти, потенциално съдържащи газ, се преминава към проектиране и изпълнение на хоризонтален сондаж и тестово пропукване. Самото проучването се извършва и с геоложки карти, снимка на подземните пластове...
2. Цитат от вашия коментар: "А защо казвам идиоти без да се извинявам? Ами само човек, който и на немците не вярва за това какви са последиците от фракинга, значи или е идиот, или е купен. Вие отрекохте второто, значи е първото."
Защо давате пример с немците? В Германия, от информацията, която прочетох в интернет, разбрах, че временна забрана има само в провинция Северен Рейн-Вестфалия, и то само докато назначената експертиза не установи рисковете и последствията за околната среда. Временна забрана има и в една провинция в Канада - Квебек. Временна забрана има и в Нов Южен Уелс в Австралия. Вчера се разбра, че Великобритания е отменила временния мораториум за проучванията, наложен преди около година и половина.
Пълна забрана за проучване и добив на шистов газ има само в България и Франция, докато в България няма фиксиран период за тази забрана, а във Франция, доколкото разбирам от публикации в интернет, има такъв период. Временните забрани ги изброих по-горе, което означава, че във всички останали страни в Европа, а и в света няма забрана за проучване и добив на този газ. Освен това, преди няколко дни Европейският парламент отхвърли искането да въведе мораториум за страните от ЕС, оставяйки всяка една страна сама да реши дали да налага такъв. Най-големи залежи на този газ има в САЩ, Аржентина и Китай, а от европейските страни - в Полша, но там няма наложена забрана. Та, кой е идиот или подкупен, според вас?!
3. Въпросът за Тома Белев го зададох в два аспекта: първият - за съвместяването на двете длъжност по отношение на мониторинга, го посочих в коментара си от 12 декември 2012 в 17:49, но читателят ''chernobyl'' ми отговори, че греша за мониторинга. Вторият аспект само го споменах в самия край на същия ми коментар, но по-подробно го развих в коментара ми от 13 декември 2012 в 10:25 + този от 13 декември 2012 в 10:17! На него ''chernobyl'' не ми отговори.

Това е от мен!
Спирам с дискусията тук. Това все пак е форум, при това непрофесионален, и аз като споделям мнение не го правя със самочувствието, че съм непременно права, случва се да греша при някои мои твърдения, и то само защото нещо съм си втълпила и не съм се сетила да го проверя в интернет!

14.12 2012 в 17:01

Ами да, смешно си е, особено когато за фракинга се говори като за фъкинга... Но пък в България всеки от всичко разбира, особено от второто и често бърка всички останали дейности с него.