Ски сезонът над София отново затъна в претенции

11 декември 2012 в 22:06 3420 4

Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС
Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС

Новият ски сезон за софиянци отново се бави заради искания на фирма "Витоша ски" - собственика на лифтовете над София.

За това предупреди днес сдружението „Витошки ски и сноуборд училища” в отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

За разлика от предишните години трасетата за писти все още не отдадени под наем на фирмите, които ги ползват. Причината е искането на собственика на лифтовете в планината – фирма „Витоша ски”, държавата да й отдаде под наем терените, едва след като им промени начина на трайно ползване - това стана ясно от писмото на конкурентните й ски училища.

„Но по-сериозното препятствие е, че процедурата, която тече в момента за отдаване на пистите, ще затвърди монопола на собственика на съоръженията „Витоша ски“, се казва в писмото, подписано от председателя на сдружението Аспарух Мачирски.

Настоящият проблем има дълга предистория. Миналата година ски сезон на Витоша нямаше, тъй като „Витоша ски” не пожела да пусне лифтовете, мотивирайки се с „обективна законова невъзможност”, заложена в Закона за горите. Фирмата поиска от държавата спешни законови поправки и даде ултиматум, че няма да пусне съоръженията преди поправките да станат факт.

И ги получи – в незаконно кратък срок земеделското министерство внесе промените за гласуване, а те гласяха, че ски писти и съоръжения ще се строят в горите, без да се променя предназначението на терените (т.е. те ще останат формално гора).

Такава промяна, освен премахването на „обективната законова невъзможност” пред работата на „Витоша ски”, би дала възможност на фирмата да строи и нови съоръжения над София, въпреки настоящите забрани за такова строителство в природен парк „Витоша”.

С гласовете на управляващото мнозинство парламентът прие „поправката Витоша ски” през лятото.

Същият ден обаче хиляди граждани излязоха на протест в София срещу поправката.

В крайна сметка президентът върна закона за преразглеждане и по настояване на екоактивисти и протестиращи граждани бе премахната.

Месец по-късно „Витоша ски” смени тактиката и обяви, че ски сезонът отново ще бъде провален заради юридически спънки спрямо нея, но даде друг аргумент.

Новият мотив за „невъзможността” да работи бе, че пистите на Витоша откакто съществуват са де юре ливади. Което, заяви фирмата, пречи да се категоризират официално като писти, т.е. да се предоставя туристическата услуга върху тях, следователно да ги наеме от държавата за зимния сезон - каквато бе практиката досега. А без работещи писти, работата на лифтовете към тях се обезсмисля.

След това поредно „извиване на ръце” кметът на София втвърди тона към фирмата и я заплаши със съд заради неработещите лифтове. Последваха преговори и фирмата се съгласи да ги пусне.

Проблемът с пистите обаче още стои. По искане на фирмата, протежирана от президента на българската ски федерация и съсобственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, земеделското министерство е пристъпило към друга „услужлива” за нея формула.

То се е заело да промени „начина на трайно ползване” на терените в планината (т.е. по предназначение те си остават горска територия, не се урбанизират, но в същото време се приемат за ски инфраструктура). Така заради процедурите по промяна на трайното ползване на терените в момента ежегодното отдаване под наем на земята за пистите е блокирано. Тъкмо това е проблемът пред работата на витошките ски и сноуборд училища. Заради процедурата, поискана от „Витоша ски”, те също не могат да наемат терените си.

„През всичките тези години ние коректно сме заплащали около 100 декара площи, на които сме провеждали обучение по ски и сноуборд, без да се е налагало промяна на начина на трайно ползване. Очакваме това да се случи и тази година. Витоша не е ничия фирмена собственост”, се казва в писмото на сдружението, в което членуват 8 училища.

„В България, както и в останалите европейски страни, действа Закон за защита на конкуренцията, който има за цел да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност. Надяваме се, че не е погазен заради нечии монополни интереси. Затова се обръщаме към Вас и молим за съдействието Ви за спешна среща, на която по конструктивен начин да се намери решение в интерес на любителите на зимните спортове, които обичат да ги практикуват на Витоша. А интересът на всички е защитен тогава, когато има конкуренция на услуги”, апелираха от ски школите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!