Протестиращите на Орлов мост са "Човек на годината"

Последна промяна на 10 декември 2012 в 14:53 3136 5

Всички наградени от Българския хелзинкски комитет. Снимка: БХК
Всички наградени от Българския хелзинкски комитет. Снимка: БХК

Протестиращите на Орлов мост спечелиха годишната награда "Човек на годината" за 2012 г. на Българския хелзинкски комитет.

На церемонията днес награди получиха и Асоциацията на европейските журналисти - България, Тома Белев, Росен Босев, Радослав Стоянов, Спас Спасов и сайтът "Биволъ". Наградите се връчват за принос към правата на човека и правозащитността. Днешната дата е избрана за церемонията, защото днес се отбелязва Международният ден на правата на човека.

"Протестиращият на Орлов мост" бе номиниран от Вера Гоцева.

Ето как тя мотивира предложението:

"На 13 юни над 2000 хиляди граждани излязоха на улицата, за да се противопоставят на промените в Закона за горите. Те протестираха срещу това, че нормативните поправки, приети в непрозрачни интереси, позволяват разграбване на един от последните обществени ресурси – природните територии, че лобисткият закон цели несъразмерно улесняване на бизнеса на зимния туризъм, в ущърб на най-важното ни общо благо – живата природа. Това бе масивна гражданска мобилизация за корекция на превратното упражняване на законодателна власт, не в обществен, а в частен интерес; по същество, конституционен протест за спазване на обществения договор. След тридневния юнски флашмоб на Орлов мост президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите, защото бил приет в "условията на дефицит на диалог с обществото". Но гражданите не спряха дотам. Те продължиха да се самоорганизират и не отстъпиха пред институциите, като излизаха на улицата отново и отново, и настояваха да се преразгледат и договорките със злоупотребяващия концесионер "Витоша ски" АД. Гражданите върнаха порочните „правила” в пленарната зала и принудиха изкривилия се парламент да ги поправи, с което ни напомниха, че ние сме държавата.

"Протестиращите на Орлов мост" не са анонимен Х и не са "еколози" – етикет, залепен им от продажни медии с цел да се омаловажи истината. Те са граждани с лица – студенти, журналисти, дизайнери, писатели, адвокати, скиори, преводачи, лекари, архитекти, майки, бащи, деца, ветеринари, хетеросексуални, хомосексуални, фенове на операта… твои приятели, мои приятели, хора с морал, човеци. "Протестиращите на Орлов мост" сме ние самите и промяната идва от нас."

 При обявяване на наградата директорът на правната програма на хелизнкския комитет заяви:

"Протестиращият на Орлов мост е Човекът на тази година. Този човек се мобилизира срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от нас, народа, чрез парламента ни, закони.

"Протестиращият на Орлов мост показа на това нечестно управление, че законът не е негова играчка – инструмент за търгуване с богатите, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага от страна на малцинство институционално и финансово овластени играчи, лишени от морално уважение към правопорядъка – за сметка на всички нас. Протестиращият на Орлов мост припомни на самозабравилите се, предполагащи се безнаказани временни обитатели на нашите институции, че властта произтича от нас." 

Бяха връчени и две подгласни, и три специални награди.

Двете втори награди отидоха при Асоциацията на европейските журналисти в България и Тома Белев - ръководител на Природен парк Витоша до февруари 2012 г.

Трите специални награди са за Росен Босев от в. "Капитал" - за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Той бе отличен заради големия масив изключителни негови текстове, посветени на проблемите на правосъдието, правовата държава и човешките права в една демокрация, се казва в прессъобщение на БХК.

Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест. Спасов e кореспондент на "Дневник" и "Капитал" във Варна. Тази година той изпрати сигнал до главния прокурор на Република България заради расисткото вербално насилие в статията "Боклуци" на Кеворк Кеворкян, като заяви, че "мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно… и че рано или късно това мълчание ще ни затрупа". Спасов е и журналистът, публикувал последователни критични материали за"Алея Първа", за което получи преки заплахи към личността си от страна на засегнатата групировка ТИМ.

Радослав Стоянов беше обявен за "Активист на годината".

Наградата на публиката взе сайтът разследваща журналистика"Биволъ". Сайтът бе номиниран "заради усилията на неговите автори по утвърждаване на екзотичния за държавата ни принцип за върховенство на закона, борбата с корупцията и активна промоция на независимата гражданска позиция". За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2012 в 00:05

П.П. Малко със закъснение си коригирам грешката: "Зелени Балкани" не извършва мониторинга, а изграждането на мрежата от защитени зони Натура 2000 в България :-/

10.12 2012 в 19:16

Аз не бих си позволила да изпадам в такива крайности и да слагам всички протестиращи на Орлов мост под един знаменател; от всичко, което чух и прочетох по време на протестите, си направих извода, че на Орлов мост е имало хора с най-различни мотиви да са там, като е трудно да се твърди с категоричност кои са били болшинство - имаше и такива, запознати добре с поправките, и такива изобщо не наясно с тях, други от чиста загриженост за природата по принцип, някои пък само защото са против ГЕРБ, имаше и разни "Позитано" активисти - вкл. журналисти, други са били заради купона или пък за да се похвалят във Фейсбук, че и те са били там... За да искаш категоричната отмяна на поправките в един закон, то трябва да си наясно с тях, да си наясно каква е практиката в другите страни в ЕС и да предлагаш промени, които да са по-добри от тези, които искаш да се отменят или ако не си наясно с всичко това, то да имаш аргументирано доверие на организаторите на този протест. Аз лично не останах убедена в пълната правота на този протест, бях против това да се блокира едно от най-възловите места в София, и то в най-натоварените часове - това за мен не беше демократична проява, защото целта не може да оправдава средствата. Това, което ме отблъсна в този протест, бе, че не малко от протестиращите обвиниха контрапротеста от около 1500 човека, дошли от Разлог, Банско и др. в едва ли не платен и че хората, участвали в него, са отишли под строй и не съвсем по своя воля, т.е. протестиращи на Орлов мост си присвоиха правото само техният протест да е единствено правилен, безкористен и проява на гражданска съвест; освен това протестиращите трябваше да искат преговорите за поправките в закона да се публични и с участието на всички заинтересовани лица, вкл. и на различни експерти, от различни области, които имат отношение към тези поправки - това не се случи, преговорите бяха при закрити врати и най-вече между екологични организации и управляващи - доколкото си спомням от пубикуваните стенограми на тези срещи е имало и един представител на Сдружението на общините...
В този ред на мисли съм съгласна с читателя преди мен, че тази награда за протестиращите на Орлов мост е незаслужена, тя е незаслужена и заради факта, че е беше спорадична, единична така, като се има предвид, че това управление е толкова уродливо, а те протестираха само срещу едни поправки в Закона за горите, с които повечето от тях самите не бяха наясно... Но това е само мое лично мнение!

За наградата на Тома Белев съм раздвоена - отношението ми към този човек не е напълно еднозначно. Аз продължавам да не разбирам как беше възможно този човек едновременно да бъде и шеф на Природен парк "Витоша", което си е държавна служба, и шеф на Управителния съвет на "Зелени Балкани", което е частно сдружение, извършващо, доколкото знам, мониторинг на "Натура 2000", която вече покрива около една трета от територията на страната. Очевидно, че не е било незаконно, но беше ли етично съвместяването на тези две шефски места - едно държавно и едно частно?!

При всичките ми резерви към "Биволь" и надценената им роля, все пак оценявам факта, че ги има във времето и страната, в които живеем.

Росен Босев и Спас Спасов - напълно заслужават награда за тяхната работа. Журналисти като тях са все по-голяма рядкост! Росен Босев е толкова млад - няма и 30 г., а е изключително добър журналист, според мен!

Сещам се, че миналата година - "Човек на годината" за 2011 г. стана Съюзът на съдиите в България. Все още не разбирам защо, при все че председател на този съюз допреди седмици беше Мирослава Тодорова:
"През лятото на 2011 г. инспекторатът на ВСС провери наказателното отделение на Софийския градски съд. Четирима съдии бяха предложени за дисциплинарно наказание за забавяне на дела – председателката на съда Владимира Янева (43 дела), Мирослава Тодорова (59 дела), Владимир Астарджиев (31 дела) и Иван Коев (32 дела). Последните двама вече получиха наказания - намаляване на заплатата с 10 % за шест месеца за Астарджиев и забележка - за Коев. Съдия Тодорова е забавила написването на мотивите на 18 дела с над година, има две с над три години."
През август тази година ВАС отмени дисциплинарното наказание на М. Тодорова "намаляване на заплатата с 15 % за две години", а преди това беше уволнена по един демонстративен начин с очевадно недопустима политическа намеса от страна на Цветан Цветанов.

Сещам се и за друго: някакво лайф стайл списание всяка година прави много бляскава церемония по връчване на наградата "Жена на годината", като номинираните са по незнайно какви критерии и заслуги, но електронните медии им отдават голямо значение, вкл. и БНТ. Та, днес се разбра, че тази година за "Жена на годината" е избрана журналистката Даниела Тренчева от Нова ТВ. Докато се занимаваше с разследваща журналистика уважавах тази журналистка, но как да уважаваш журналист, който работи в момента и в предаването на Кеворкян, и въобще по никакъв начин не показа, че е възмутена от статията на водещия "Боклуци" и от факта, че в самото предаване нарече тези момчета "Кретени" - и тази журналистка е "Жена на годината"!

За мен това са измислени, ненужни награди!

Честито на наградените!!!

10.12 2012 в 18:56

Хайде по-полека! Носителят на Нобеловата награда за мир тази година да не би да е човек?

Протестиращите не бяха тъпаци. Вие, ако не сте ходили, откъде знаете какви са били? Аз видях нормални младежи.

И я да чуем вашите предложения за достойни хора? Една общност от хора не може ли да е достойна?

10.12 2012 в 15:49

Вече за пореден път се убедих, че всичко в България е платено. Няма толкова нагоден конкурс – протестиращите щели да бъдат Човек??? Вие изобщо видяхте ли ги там какви са тъпаци. Да не говорим, че изобщо не знаеха какво правят там, че повечето бяха отишли да пият и да крещят. Ако са били против правителството, защо сега не протестират. Или просто това беше една платена изява на някои хора. Страшно ми е обидно, защото имаше много, много по-достойни хора. Уви, живеем в мизерна държава и победителите ни са мизерни. Наградата има толкова стойност, колкото стойност ще има и наградата на Тризначките или Кака Стойка от Биг Брадър – пълна порнография.

10.12 2012 в 15:44

Браво! Браво! Браво!!!

Много ви се радваме, подкрепяме и обичаме! :) :) :)