Протестиращите на Орлов мост са "Човек на годината"

Александра Маркарян 10 декември 2012 в 14:53 3769 5

Всички наградени от Българския хелзинкски комитет. Снимка: БХК
Всички наградени от Българския хелзинкски комитет. Снимка: БХК

Протестиращите на Орлов мост спечелиха годишната награда "Човек на годината" за 2012 г. на Българския хелзинкски комитет.

На церемонията днес награди получиха и Асоциацията на европейските журналисти - България, Тома Белев, Росен Босев, Радослав Стоянов, Спас Спасов и сайтът "Биволъ". Наградите се връчват за принос към правата на човека и правозащитността. Днешната дата е избрана за церемонията, защото днес се отбелязва Международният ден на правата на човека.

"Протестиращият на Орлов мост" бе номиниран от Вера Гоцева.

Ето как тя мотивира предложението:

"На 13 юни над 2000 хиляди граждани излязоха на улицата, за да се противопоставят на промените в Закона за горите. Те протестираха срещу това, че нормативните поправки, приети в непрозрачни интереси, позволяват разграбване на един от последните обществени ресурси – природните територии, че лобисткият закон цели несъразмерно улесняване на бизнеса на зимния туризъм, в ущърб на най-важното ни общо благо – живата природа. Това бе масивна гражданска мобилизация за корекция на превратното упражняване на законодателна власт, не в обществен, а в частен интерес; по същество, конституционен протест за спазване на обществения договор. След тридневния юнски флашмоб на Орлов мост президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите, защото бил приет в "условията на дефицит на диалог с обществото". Но гражданите не спряха дотам. Те продължиха да се самоорганизират и не отстъпиха пред институциите, като излизаха на улицата отново и отново, и настояваха да се преразгледат и договорките със злоупотребяващия концесионер "Витоша ски" АД. Гражданите върнаха порочните „правила” в пленарната зала и принудиха изкривилия се парламент да ги поправи, с което ни напомниха, че ние сме държавата.

"Протестиращите на Орлов мост" не са анонимен Х и не са "еколози" – етикет, залепен им от продажни медии с цел да се омаловажи истината. Те са граждани с лица – студенти, журналисти, дизайнери, писатели, адвокати, скиори, преводачи, лекари, архитекти, майки, бащи, деца, ветеринари, хетеросексуални, хомосексуални, фенове на операта… твои приятели, мои приятели, хора с морал, човеци. "Протестиращите на Орлов мост" сме ние самите и промяната идва от нас."

 При обявяване на наградата директорът на правната програма на хелизнкския комитет заяви:

"Протестиращият на Орлов мост е Човекът на тази година. Този човек се мобилизира срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от нас, народа, чрез парламента ни, закони.

"Протестиращият на Орлов мост показа на това нечестно управление, че законът не е негова играчка – инструмент за търгуване с богатите, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага от страна на малцинство институционално и финансово овластени играчи, лишени от морално уважение към правопорядъка – за сметка на всички нас. Протестиращият на Орлов мост припомни на самозабравилите се, предполагащи се безнаказани временни обитатели на нашите институции, че властта произтича от нас." 

Бяха връчени и две подгласни, и три специални награди.

Двете втори награди отидоха при Асоциацията на европейските журналисти в България и Тома Белев - ръководител на Природен парк Витоша до февруари 2012 г.

Трите специални награди са за Росен Босев от в. "Капитал" - за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Той бе отличен заради големия масив изключителни негови текстове, посветени на проблемите на правосъдието, правовата държава и човешките права в една демокрация, се казва в прессъобщение на БХК.

Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест. Спасов e кореспондент на "Дневник" и "Капитал" във Варна. Тази година той изпрати сигнал до главния прокурор на Република България заради расисткото вербално насилие в статията "Боклуци" на Кеворк Кеворкян, като заяви, че "мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно… и че рано или късно това мълчание ще ни затрупа". Спасов е и журналистът, публикувал последователни критични материали за"Алея Първа", за което получи преки заплахи към личността си от страна на засегнатата групировка ТИМ.

Радослав Стоянов беше обявен за "Активист на годината".

Наградата на публиката взе сайтът разследваща журналистика"Биволъ". Сайтът бе номиниран "заради усилията на неговите автори по утвърждаване на екзотичния за държавата ни принцип за върховенство на закона, борбата с корупцията и активна промоция на независимата гражданска позиция". За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews