Тома Белев: Днешните преговори бяха успешни

Елица Мартинова 18 юни 2012 в 13:52 2512 0

Тома Белев. Снимка: БГНЕС
Тома Белев. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху гласуваните промени в Закона за горите, заяви в интервю за OFFNews.bg Тома Белев.

До днешните преговори се стигна, след като няколко дни в края на миналата седмица стотици демонстранти протестираха срещу приетите в четвъртък промени в Закона за горите.

Бившият директор на природен парк "Витоша" окачестви контрапротестите в Банско и Разлог като "странни". По думите му Законът за горите не касае тези общини, защото там се намира националният парк "Пирин", където действа Законът за защитените територии, а не този за горите. Според него някой е поощрил демонстрантите.

Г-н Белев, как ще окачествите днешните преговори между еколозите и управляващите, как протече срещата?

Ние отидохме да представим тезите си, които сме ги представяли през последните шест месеца и които ги представихме пред всички парламентарни групи януари месец. Тогава изпратихме и предложенията си, които ще разрешат проблемите и няма да застрашават горите. Те даже бяха вкарани между първо и второ четене някои от тях. Отидохме да обясним каква е логиката.

По-скоро търсихме съгласие върху философията на нещата, а не върху точните текстове, макар че ние им предложихме и точни текстове. По отношение на четирите групи спорни проблеми ние им предложихме текстове, те се съгласиха с тях. И те предложиха текстове, но общо-взето се съгласиха с нас.

В закона беше прието, че държавните гори ще могат да се ползват до 80% над прираста на гори. Разбира се, ние протестирахме, защото е нелесовъдско да намаляваш запаса на горите. Това не се е случвало от 1955 г. в България. Сега постигнахме съгласие, че тази алинея ще отпадне като цяло. Те предложиха текст, който не решаваше нищо за никого и в крайна сметка се разбрахме този текст да отпадне.

Как окачествявате днешните преговори?

За нас срещата е добра, защото това, което ние защитаваме, се прие. Най-важното е, че имаме съгласие по най-конфликтните точки, които предизвикаха гражданското неодобрение, а именно - промяната в предназначението. Съгласихме се по няколко елементарни принципа: ние запазваме и увеличаваме горите, нашите дейности водят до запазване на държавната собственост в горите.

Оттук нататък е въпрос на изчистване на текстове. Ще се променя предназначението, т. е. няма да се подкрепя бизнеса по начин, който не е прозрачен. Ако искат да подкрепят бизнеса, да си променят наредбата за оценка на горите, Закона за насърчаване на инвестициите. Не е мястото в Закона за горите да има подобни текстове. Голямата новина беше, че г-н Борисов и партия ГЕРБ ще подкрепят ветото на президента, защото напоследък плъзнаха слухове.

Оттук нататък предстои една дълга поредица от срещи, чисто професионални, лесовъдски и юридически, за изчистване на текстовете, за да може да се постигнат тези две цели, а именно: запазване и увеличаване на площта на горите и запазване на държавната собственост на горите.

Какво смятате за контрапротестите, организирани в някои общини?

За мен са малко странни протестите в Разлог и в Банско, поради простата причина, че този Закон за горите тях не ги касае. Там е националният парк „Пирин“, където действа Законът за защитените територии, а не този за горите.

Аз разбрах, че във вторник щяло да има протест в 11 ч. Мога да кажа, че общо-взето в един протест в работно време могат да дойдат или безработни, или служители на фирми, където работодателят ги е поощрил да дойдат. Те затова протестите в София се случват след края на работното време, защото тогава хората са свободни. Като чуя протест в работно време в работен ден, така леко винаги подхождам съмнително, защото кой идва в работно време? Още повече от провинцията с организирани автобуси.

Този начин вече го видяхме. Имаше един подобен протест с едни плакатчета. Дойдоха едни хора да протестират, които нямаха представа за какво става въпрос. Говоря за протеста от март на коалиция „Природа за хората и за регионите“.

Аз лично не мога да разбера какъв е проблемът на инвеститорите. Даже предложихме на г-н Филип Цанов, като представител на инвеститорите, да ги събере всичките на една маса, за да кажат какъв им е проблемът. Но не да казват, че било скъпо.

Какво означава промяната в предназначението да е скъпа? Държавната такса за промяната в предназначението на имото е 30%. За един декар, който струва 200 лв., държавната такса е 60 лв. Е, сега, извинявайте, но това е четири пъти под минималната работна заплата. Не може да инвестираш в един километър 3 млн. евро, за да сложиш лифт, а да не можеш да платиш 3 хил. лв. за промяна на предназначението. Не мога да разбера къде е проблемът и никой не може да разбере къде е проблемът със съществуващото положение, за да се настоява чак толкова да се промени.

Няма нито един защитник, който да каже, аз искам да инвестирам, ама това ми е скъпо. За да видим тогава наистина ли е толкова скъпо, къде е скъпо, кое. В момента администрацията казва, че на хората им е скъпо. Ами, дайте да ги видим тия хора, на които им е скъпо. В малките общини цената на имотите е много евтина. Един декар гора в селските общини в момента се продава за 100-150 лв. 30% са 50 лв. Колко скъпо е това? Ти не може отгоре да построиш строителство за 2 млн. или 3 млн. евро, а отдолу 50-те лева да са ти скъпи. Мисля, че има някакво неразбиране и ние се опитваме да достигнем до по-сериозна информация къде е проблемът.

Нали, те казват, че осем години никой не е депозирал искане в промяна на предназначението на селски писти. Но осем години цените бяха много ниски, те затова се правиха тези фантастични заменки. Един декар на морето струваше хиляда лева за застрояване на горите, имаше и по 200 лв. и по 80 лв. оценки на първа линия на морето. Ако затова им се вижда скъпо и не са пожелали да инвестират в ски писти, има някакво неразбиране. Те затова се направиха и такива заменки, защото оценките бяха много ниски. Сега вече оценките са на пазарен принцип. Но даже и на пазарен принцип цената на земята и на горите е много евтина. Аз не виждам къде е проблемът, който се опитват да разрешат с тази схема за държавна помощ. Защото това е схема за държавна помощ, която трябва да си мине по съответния ред, както изисква договорът за функциониране на ЕС.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови