Филип Цанов: Правим панаири за 0,0005% от територията на горите

Елица Мартинова 19 юни 2012 в 16:53 3676 2

Филип Цанов. Снимка: Йорданин Цветанов/Livesport.bg
Филип Цанов. Снимка: Йорданин Цветанов/Livesport.bg

Срещата, проведена в понеделник между еколозите и Филип Цанов в Министерски съвет, безспорно бе темата на деня. Не стана съвсем ясно обаче успешна ли бе тя и за кого.

За отговор и за информация около предстоящия контрапротест в столицата OFFNews.bg потърси г-н Филип Цанов. Той е бизнесмен и председател на коалиция "Природа за хората и регионите", която организира контрадемонстрациите в подкрепа на промените в Закона за горите, които промени пък от своя страна предизвикаха продължаващите вече цяла седмица протести на Орлов мост.

Г-н Цанов, как оценявате вчерашната среща в Министерски съвет и има ли диалог между Вас и еколозите?

В контекста на противоречията, които имаме в последните години, вчерашната среща ми се стори една огромна стъпка напред. И то без да има някакво давление, защото още в самото начало, когато разглеждахме текстовете, свързани най-вече със сечта до 80% на прираста на горите, имахме там консенсус. Постигнахме го. Почнахме да си говорим с г-н Тома Белев, който е представител на протестиращите, и след това постигнахме консенсус и по други две точки.

И на фона на цялото противопоставяне това е една голяма стъпка напред. Разбира се, „препъни камък“ в цялата история е промяната в статута на земята. Нашата позиция е, че тук много с тях ни се разминава. Виждам, че те си я промениха много в последните дни.

Досега земята в България така е структурирана, че почти 90% от горските територии са общински и държавни. Така че това е един ресурс на цялото общество, който е необходимо да се използва. Ето тук е нашето противоречие между тях и между нас. Ние смятаме, че това е ресурс, който да се използва за благото на хората, които живеят на тези територии, а те смятат, че природата е най-важна и че трябва да има консервация на природата, на околната среда.

В последствие виждам още от вчера и тази сутрин, че има още по-сериозна промяна в тяхната позиция. Започна да се говори по-интензивно и да се дават съгласия от тяхна страна в различни изказвания, че може да се извърши частична промяна на предназначение на горите, горските територии, които да си останат публична държавна собственост. Слагат срок от 30 години, променя се, след това се възстановява. И тук се разминаваме в тази теза.

Екологичните организации заявиха на пресконференция днес, че са Ви поканили да доведете представители на инвеститорите, с които да се обсъдят възраженията на бизнеса. Имате ли готовност да проведете такава среща?

Аз ще предложа, защото ние сме представители на общините. Ще предложа на днешната среща в 14 ч. при министър Найденов Министерство на земеделието. И тъй като всички проекти, които са, аз не ги знам всички проекти, знам няколко, които минават и са в агенцията по горите, пак са депозирани инвестиционни намерения и в общините, да поканят тези инвеститори. Всеки да си представи тук „за“ и „против“, разбира се. Всеки да си представи проекта и да му се публикува, да му се даде широка общественост.

Да се говори с точни цифри, точни размери, защото това, което ние имаме като информация, виждам, че и на сайта на „За да остане природа в България“ е упоменато, че всички бъдещи проекти, които ще се реализират в областта на ски спорта, са за около 20 хил. дка. Сметнах го това 20 хил. дка на фона на 41 млн. дка горски територии и, и вие предполагам, че ще го сметнете, прави 0,0005%*. Това е от техния сайт.

И да правим такива панаири за 0,0005% от територията на страната, а пък другите да си останат за консервация, за разходки, за всичко друго, което се сетите, мисля, че е малко учудващо и не би трябвало да има проблем.

Искам нещо друго да допълня относно това за промяната в предназначението за срок от 30 години. В края на краищата така е структуриран зимният туризъм, че тези територии се използват едва, както г-н Тома Белев го каза, за около два до три месеца.

И да променяш статута на земята, че една ливада... Примерно, на Витоша Меча поляна през лятото си е Меча поляна и хората седят на нея, и правят пикници. През зимата на тази Меча поляна пада сняг и става снежно поле, и се карат ски отгоре. Но като се разтопи снегът след два месеца, тя пак си е Меча поляна.

Така че да се променя статутът на тези територии, мисля, не е нужно. Отделно от това. Чух го, че той казва „което е писта, да е писта, което е гора, да е гора“. Но в закона е заложено и в естествената среда е така - горските територии не са само плътно дървета, плътни гори, наредени една до друга, дърво до дърво. Като в тайгата хиляди километра само гора.

Тука това включва ливади, пасища, поляни, горски пътища, морени, скални образувания и пр. Те също се включват в горските територии, без да са гори. Така че за два месеца да променяш предназначението на земята, аз мисля, че е пълна нередница. И предполагам, че те ще го осъзнаят и ще можем да достигнем до консенсус.

Защото в края на краищата, аз започнах с това за ресурса. Това е ресурс, който трябва да се управлява. И тъй като е държавна собственост, е необходимо да се управлява от държавата. А ние неправителствените организации, които даваме разрешение на някой инвеститор. Тука ще направя едно отклонение.

Едно инвестиционно намерение, освен, че трябва да отговаря на 23 закона в България, като почнете за биоразнообразие, за защитени територии, пък за натури, пък за водите, пък за биоразнообразие и т.н., 23 са.

За всичките съоръжения, които ще се издават в тази зона, се прави оценка за въздействие върху околната среда или екологична оценка на целия проект. Отделно, на всяко едно съоръжение – лифт или влек, или начална станция, или помощна постройка, също се прави екологична оценка. Всичките тези неща са или в РИОС-а по места, или по-големите проекти са в МОСВ. Това е цялата процедура.

След като се даде разрешение за това инвестиционно намерение, всяка една неправителствена организация, като нашите и като техните, срещу 10 лв., ако не е съгласна с тази екологична оценка, завежда дело във Върховния административен съд. Срещу десет лева. Води се дело, година и половина са горе-долу. И най-накрая се доизвлича с решение. Ето ви го контролът.

Още повече, че в това съвременно общество, където хората се събират за десет минути да протестират на площада, всичките тези изгражданици на съоръженията в ски-зоните и то ще се гледа онлайн. И тук е ролята на нашите неправителствени организации. Когато даваме разрешение да се отсекат 500 дървета, ние да следим да се засадят, съгласно плана за култивация, да се засадят 5 хил. И когато се засадят 4900, тогава да се глоби инвеститорът и да му се налагат санкции.

Или пък ако е описано, че трябва 500 дървета да отсече, а той отсече 501, да има тежки глоби за неспазване на проекта. Това е ролята на екологичната организация. И това, което се прави в момента. Когато на дадено място се казва „това е хубава гора, могат да се карат ски", но има местообитание на някаква животинка, на някакво там растение, да се премести на друго място.

Ей така, ще ви дам един пример. В Бразилия, на река Парана, като се са се правили най-големите язовири в света, е имало страхотни брожения, еколози. Най-накрая са стигнали до консенсус и еколозите са изкарали от там 30 хил. животни. Но пък са решили проблем на Бразилия с напояване, с много проблеми.

Ски спортът не е панацея, зимният туризъм не е панацея. Той не може да оправи държавата, но специално в тези райони там Сепарева баня, Костенец, Трявна, Троян и т.н. Тези малките градчета надолу като Гоце Делчев, Сатовча и т.н. Може да се осмисли съществуването и на спа хотелите, и на селските къщи с по една малка ски зона, с една пистичка, с едно влекче.

Да има действително съвременен туризъм. Сега, хубаво, има къща за гости. Отиваш в една къща за гости и какво правиш? Една седмица седиш, ядеш и пиеш. Ми ти да не си торта с два стомаха? Не може само да ядеш, седиш и да пиеш. Хубаво, ще направиш една-две разходки. Нали трябва да се забавляваш, децата ти да се забавляват. Това простички неща, които... навсякъде е направено.

От Югославия нататък, от Сърбия нататък всичко това е направено. И е гордост за всяко населено място, където има малка планина, хълм, да сложат един лифт с един влек. Е, това ли е грандиозният проблем на еколозите в България? Това ли е грандиозният проблем за Европа? Нула цяло, нула, нула, нула, забравих колко нули, и пет процента от територията и ще се изтрепем и те, и ние. Е, защо да не постигнем консенсус?

И другото, което искам да отбележа, е, че ние в случая се получаваме ощетени - и те, и ние. Аз, мисля, те са против тия щети – и природозащитниците, и ние като граждански общини и хората от регионите.

Защото ни се вменяват задължения, които ние ги нямаме. Да изготвяме текстове от закон. Откъде накъде ще изготвям тесктове за закон? Аз мога да кажа каква е логиката, какви са настроенията, аз не съм законотворец, не съм законодател. Има си избори всяка година, гласува се, печелят се...

Значи работа на изпълнител е да иска законодателна власт. Ние ще се опитаме, разбира се, да се намери консенсуса, но това не е наша работа. Нещо друго?

Вашата коалиция „Природа за хората и регионите“ планира протест в София в сряда. Кажете ни нещо повече! Кой ще участва, планирате ли да блокирате кръстовището пред ректората?

Имаме официално разрешение от Столична община със съгласувателно писмо от вчера, даже то разрешението е от 15.06, съгласувателното писмо ни е от вчера. И ни се дава право да проведем митинг от 12 ч.

Първо провеждаме шествие от 12 до 13 ч. по маршрут пл. „Народно събрание“, бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“, той е до МС и обратно до пл. „Народно събрание“, където от 13 до 14 ч. ще проведем митинг. Така че около два часа ще бъдем в центъра на София. Разбрали сме се със, то си е описано с протокола, с КАТ по едното платно на „Цар Освободител“ булеварда.

Ще участват общините като почнете от Югозападна България – Банско, Добринище, Разлог, Гоце Делчев, Сатовча, Дупница, Сепарева баня, Самоков, Смолян, Берковица се обадиха, Костенец, Троян, Трявна, доста места са, аз и да ги изреждам, даже и аз не мога да хвана точно какви хора откъде ще дойдат.

Автобусите пристигат на пл. „Народно събрание“. Длъжен съм да кажа, защото виждам, че има по сайтове насам-натам, се пише кой плаща автобусите. Разбират се по места с местни автобусни фирми. Един автобус от коя ще да е точка на България до София е 200 лв. Така че ние автобуси не плащаме.

Има си, отделя ски клуб „Витоша“ да докара два трака, да ги сложат от нас и от другата страна на „Цар Освободител“. Пак сме се договорили с общината, да ги докарат два и ще използваме траците за трибуна. Не плащаме. Не плащаме.

Предполагам, че ще пуснат там разни провокатори, ще ходят напред-назад и ще питат „колко пари получавате, какво давате“. Ще докараме достатъчно минерална вода, за която ще похарча 200 лв. за минерална вода.

Т.е. участниците сами поемат разходите си по пътуването, така ли да Ви разбирам?

Да, договорили са се с местни фирми. Те им дават по един автобус откъде щат, по два-три, колкото са, нали ви казвам.

Записът от интервюто с Филип Цанов можете да чуете тук.

 

* Изчисленията на OFFNews.bg, базирани върху данните на г-н Цанов, показаха, че става въпрос за около 0,05% от горските територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови