Как El Helicoide, гордостта на модерна Венецуела, се превърна в политзатвор

Бивши обитатели на килиите в някогашния търговски център го описват като "ад на земята"

OFFNews 19 септември 2017 в 11:08 42988 0

На върха на хълма в столицата Каракас се издига като гигантска спирала Eli Helicoide (Хеликс) - архитектурният символ на Венецуела, който през 50-те бе приеман за символ на възхода на модерната нация. Сградата на грандиозно замисления търговски център тогава навява гордост и респект. Личности като Салвадор Дали и Пабло Неруда възхваляват проекта, който и до днес се вижда от целия град.

Съдбата на тази чуден проект е винаги да бъде метафора на съвремието. Първоначално - на мечтата за просперитет, модерен и луксозен живот. А после?

Неговите 300 бутика никога не заработват. Блянът потъва и вместо луксозни стоки, в помещенията се настаняват бездомници. По-късно идва седалището на полицията. Сега черупката на хеликса е низ от килии с политзатворници, а успелите да си тръгнат живи от там го описват като "ада на земята".

Как се стигна дотук?

El Helicoide получава името си заради геометричната си форма. Извива се като спирала, дълга над три километра. Всеки от бутиците в модерния търговски център е бил проектиран със собствен паркинг. В сградата имало място още за хотел и галерии. Но тя никога не е завършена.

Няколко поредни правителства се опитват да запазят построеното и да го превърнат в културен център или музей. Всички усилия пропадат. По ирония на съдбата, без никога да е официално откриван, днес Хеликс е по-пренаселен от когато и да било. Пълни се със задържани от продължилите с месеци улични протести срещу правителството на президента Николас Мадуро. Народното недоволство избухна заради оскъдицата и редовно недостигащите храни и лекарства, хиперинфлацията и нестихващото насилие.

Президентът смята, че проблемите на страната му се дължат на саботаж от чужбина, макар че Венецуела има завидни петролни запаси. Протестиращите опозиционери биват арестувани и поставяни в черни списъци, после съдени извънредно. Често пътят им приключва в El Helicoide.

14 президенти

Трансформацията на Спиралата от емблема на прогреса в символ на провала е дълъг и сложен процес, съвпадащ с процесите в страната. Започва с преврат и минава през диктаторско управление, демокрация и 14 президенти.

Когато проектът е анонсиран през 1955 г., Неруда го възхвалява, а Дали предлага да декорира интериора. В края на 50-те обаче идва превратът срещу Маркос Перес Хименес, който помита освен всичко друго и проекта за огромния търговски център.

El Helicoide всъщност е частна инвестиция, макар че заради грандиозния архитектурен размах на Хименес много венецуелци по онова време смятат и Спиралата за "държавна". След преврата срещу диктатора страната се опитва да се отърси от остатъците от неговото брутално управление, в това число и от El Helicoide. Останал без финансиране и подкрепа, проектът запада. Преди преврата сградата е почти завършена, а след него остава празна с години.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови