Протестите през погледа на Държавна сигурност

Владимир Йончев 09 декември 2013 в 22:30 26837 51

Бойци на тихия фронт
Бойци на тихия фронт

Държавна сигурност ни най-малко не се е променила за 23 години. Опорните точки на ДС от 1990 г. и сегашните на МВР и БСП си приличат като 2 капки вода.

Това разкриват разсекретени документи на Държавна сигурност от периода на студентските стачки през 1990 година.

Протестиращите са "платени". Преки доказателства за това няма, но "една жена е забелязана да брои голяма сума долари".

Сега ги плаща Сорос, но тъй като той не е бил достатъчно известен тогава, за спонсор е обявено американското посолство. Доказателствата и тогава не са били силната страна на ДС. Враговете на народа са били прекалено дискретни и среши с американски дипломати не са установени, но двама души от протеста са се качили в джип, паркиран пред американското посолство.

По оперативни данни и тогава Реформаторският блок под името СДС е ръководел протестите, но доказателства не са намерени, защото въпреки способната агентура на ДС, някак си все е успявал да остане на заден план.

Лично Ивет Добромирова, тогава под името Емил Кошлуков е давала инструкции на стачния комитет. Целта е да се предизвика криза като в Украйна (сега)?Чехословакия (тогава).

Най-подло преподавателите в СУ са измислили заобиколен начин да подкрепят студентите.

За сметка на това и тогава, както и сега по заповед на Държавна сигурност и партията, ректорите са направили всичко възможно да спрат стачката. Мотивът е бил същия като сега - че протестиращите не представляват всички студенти и им пречат да учат.

София не е България, а провинцията е срещу столицата. "Така например в Хасково с възмущение се посрещат демонстрациите на СДС в София. Тюркоезичните българи се страхуват..."

Протестиращите са пияници - на концерт на Васко Кръпката много от тях "са забелязани с бира в ръка, закупена от съседния павилион".

Действията на протестиращите не постигат целта си. Те преповтарят единствено"ОСТАВКА" (сега)/"обвиненията за манипулации от БСП в изборния ден" (тогава).

Встрани от опорните точки остават няколко обстоятелства, които ДС споменава като част от пейзажа, но не коментира, вероятно защото ги смята за естествени - бензин няма и се вият дълги опашки. За сметка на това има режим на тока. А сведенията си Държавна сигурност пише, не за да брани Родината от шпиони, а за да обслужи управляващите от БСП и да разгроми опозицията.

Докумените бяха представени за пръв път от Момчил Методиев по време на дискусията в аудитория 272 в окупирания Софийски университет на 6 ноември. Записът от нея можете да видите в края на статията.

Факсимилета от досиетата са качени в галерията.

Ето и някои цитати от тях като илюстрация към опорните точки:

1. Протестиращите са платени, а интелектуалците, които ги подкрепят - най-вече:

Според оперативните данни, предшестваната от Града на истината студентска стачка е била изцяло финансирана от КТ "Подкрепа". На жителите на Града (на истината) от служителка на клупа на СДС на ул. "Гаврил Генов" са изплащани по 7 лв. дневни и им е осигурявана храна. На Йосиф Сърчаджиев лично тя е изплатила 700 лева.

По-долу в същия документ:

Касиерката на Града на истината е забелязана да брои в палатката си голяма сума щатски долари. Показателна е и споделената в тесен кръг реплика на д-р Тренчев, че "градът му струва 20 хиляди лева".

2. Американците плащат:

Дискретност и стремеж за прикриването на контакта си с американски дипломати, са проявили Йордан Петров - Дуньо и Спартак Константинов, които няколко дни преди погрома (на Партийния дом) провели срещи в джип, паркиран пред посолството на САЩ в София и в кафенето пред входа на стадион "В. Левски".

3. Реформаторският блок/СДС организира протестите:

По данни на оперативни източници, част от указанията за протестните акции на участниците в Града на истината са "идвали отвън" чрез Йосиф Сърчаджиев. Други данни сочат, че чрез емисарите си в Града на истината - Собаджиев, Тренчев, Елка Константинова и др. СДС е успявало да ръководи акциите на лагеруващите и същевременно да остава на втори план с обясненията, че посещенията на тези политически лидери в Града на истината били по тяхна лична инициатива.

4. Ивет/Емил прави "нежна революция":

Установено е, че ръководителите на стачния комитет а получавали непрекъснато инструкции от Емил Кошлуков, който е целял чрез организирането на стачки в цялата страна да предизвика кризисна ситуация и се реалицира "нежна революция" по примера на чехословашките студенти.

5. Преподавателите в СУ задкулисно подкрепят студентите:

Получен е сигнал, че с цел да се породи недоволство към правителството, преподавателите в СУ възнамерявали да проведат стачка за увеличаване на заплатите им. Съвпадането на стачката с кандидат-студентската кампания се счита за преднамерено.

6. Ректорите от Държавна сигурност:

Успешно е предотвратен от ректорите на ВИНС "Д. Благоев" и ВМИ-Варна опит за провеждане на окупационна стачка по примера на СУ "Кл. Охридски". Мотивът за отказ е вземането на мнение от всички останали студенти за изпитната сесия, съгласие за това инициаторите не са получили от състудентите си.

Опашка за бензин през погледа на ДС:

На 08.10.1990 г.  в 8:50 ч в СДВР се обадил гражданина Георгиев, който заявил, че ако до 9:30 ч не се достави бензин, шофьорите на леки коли наредили се на опашка от петък (05.10.) ще блокират кръстовището.

На място е бил заведен зам.-генералния директор на "Петрол", който обяснил, че липсва суровина за получаване на бензин, но (въпреки това) кръстовището било блокирано...

Концерт на Кръпката през поглед на ДС:

Рок-концерта е бил открит от Виктор Костов, който е заявил, че комунизмът си отива, но това става много бавно. 

По време на изпълнението на "Подуене блус бенд" е спрял електрическия ток  /в целия квартал, съгласно режима/, което предизвикало недоволство, съпроводено с освиркване и викове "комунистите спряха тока".

След намесата на... електрическото захранване е било възстановено.

За периода на тези 15 минути /когато тока е бил спрял/ от лека кола "Москвич", регистрационен номер Р 5374 Л неустановен младеж с мегафон отправил обиди и закани към комунистите, които още веднъж са доказали своята жестока природа.

Концерта завършил в 20 ч с изпълнение на "Подуене блус бенд" и Вили Кавалджиев, като В. Костов заявил, че присъстващите  трябва да изкажат своята благодарност на служителите на МВР за тяхното присъствие и принос за възстановяване на електрическия ток.

Присъстващите са били около 500 души, на възраст между 15 и 20 години. В ръцете на голяма част от тях е имало бутилки бира, закупена от близкия павилион.

Тези няколко сведения са микроскопична част от хилядите документи, които свидетелстват за безценните занимания в полза на Родината и националната сигурност, която Държавна сигурност е провеждала в угода на партията с парите от нашите данъци.

В тях можете да прочетете още как протестиращите издирват психично болни, за да им възложат най-дръзките акции, как и тогава, както и сега, оператор на МВР е снимал лицата на протестиращите, както и възмущението на ДС, че те са се опитали да му вземат камерата.

ДС вече се казва ДАНС. След няколко години, в които се лъжехме, че ченгетата ще се занимават с контрашпионаж, докато те всъщност се занимаваха с преливане на парите ни на запад и връщането им у нас като "чуждестранни инвестиции", Сергей Станишев възстанови нещата с истинските им имена. По време на Тройната коалиция той възкреси ДС под името ДАНС, която бе поверена на (нали не броим формалния шеф Петко Сертов) Алексей Петров.

Заради опита да бъде назначен Делян Пеевски за шеф на ДАНС, на 14 юни избухнаха протестите.

А обясненията и опорните точки на  Държавна сигурност за протестите са същите като преди 23 г.

 

Още по темата

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II