Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС (из досието на агент Стойновски, част II)

Александра Маркарян Последна промяна на 14 ноември 2013 в 11:33 17388 24

Корицата на делото на секретен сътрудник Стойновски, по лична карта Стати Василев Статев, на длъжност ректор на УНСС.
Корицата на делото на секретен сътрудник Стойновски, по лична карта Стати Василев Статев, на длъжност ректор на УНСС.

Вчера OFFNews публикува първата част от досието на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Агент Стойновски се прочу със записа на разговора му със студентите, в който ги призовава да емигрират, но да не му пречат и ги заплашва, че ще ги заключи в окупираната аудитория.

Днес ви предлагаме втората част от досието на агент Стойновски.

Четири месеца преди падането на комунистическия режим в България към Държавна сигурност изтича информация за основаването на дисидентски клуб, инициирано от Чавдар Кюранов, Николай Генчев и Желю Желев.

Информацията - непредпазливо споделена в присъствието на Стати Статев, който е вербуван за агент на ДС на 20 февруари 1989 г. Статев или агент Стойновски бърза да издаде наученото с оперативния работник, който го е вербувал О. Бохоров.

Срещата им е на 13 юли 1989 г.

"Стойновски ме информира за участието си в заседанията на International Sociological Assosiation (ISA), проведени във Варна от 26.06. до 03.07.1989 г.... След завръщането си в София "Стойновски" е посетил Института по марксизъм-ленинизъм, където се е срещнал със своя колежка......., участвувала също в заседанията на ISA. В присъствието на проф...... - директор на института тя е споделила, че по време на заседанията на ISA група български учени са основали дисидентски клуб, наречен "Алтернативи на социализма". Инициатори за създаването му са проф. Чавдар Кюранов, Николай Генчев и други. Решението е взето на една от вечерите, като за целта групата се е събрала на плажа и на тази сбирка са обсъждани въпроси с явна антисоциалистическа насоченост", пише капитан О. Бохоров на 18 юли 1989 г. в справката си с гриф "Строго секретно" за Първо главно управление на Държавна сигурност.

Капитанът предлага информацията относно клуба да бъде предоставена на VI-то управление на Държавна сигурност. Този текст е отбелязан и в полето отстрани е написана резолюция "Да!" от началника на отдела в Първо главно подп. П. Костадинов.

Какви са пълните последствия за дисидентите няма как да стане ясно само от досието на Статев. В делото му обаче е включено едно писмо с гриф "Строго секретно" от 24 юли от първия зам.-началник на Първо главно до зам.-началника на VI-то управление, другарят Цв. Цветков. 

"По данни на наш секретен сътрудник, по време на Международната варненска школа по социология, проведена на 27-29.06.1989 год. е бил учреден дисидентски клуб наречен "Алтернативи на социализма". Решение за създаването на клуба е взето на 30.06.1989 год.  (петък) вечерта.

...

В основата на инициативния комитет е бил проф. Чавдар Кюранов. Посочени са също така и имената на Желю Желев и Николай Генчев", пише началникът от Първо главно до зам.-началника на VI-о управление.

 

Проф. Чавдар Кюранов (1921-2004) е български социолог и политик, член на БСП. Завършва право в Софийския университет. Работи в БАН, чете лекции в СУ. Член е на БКП от 1948 г. През 1988 г. е изключен, но членството му е възстановено следващата година. Член е на Висшия съвет на БСП (1990-1998) и зам.-председател на БСП през 1990-1991. Кюранов е един от основателите на дисидентския Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Депутат е в 7-ото Велико Народно събрание, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. Кандидат е за президент от БСП на първите избори за държавен глава през 1990 г.

Желю Желев е първият демократично избран президент на България. Той е държавен глава от 1990 до 1997 г. Той е председател (президент) на Републиката от 1990 до 1992 г., избран е за президент през 1992 г. Заради дисидентската си дейност е изключен от БКП през 1965 г.  (член е на партията от 1960 г.) като антимарксист и антиматериалист, който няма нищо общо с идеологията на партията. По-късно е уволнен от Софийския университет и „по етапен ред“ изгонен от София, а дисертацията не е допусната до защита. Отнето му е временно софийското жителство.

Историкът проф. Николай Генчев (1931-2000) е декан на Историческия факултет (от 1976) и ректор на Софийския университет (1991-1993), председател на Съюза на университетските преподаватели. Той е основател и председател на Националния демократичен съюз, на движението Български конституционен форум. Проф. Генчев е носител на Международна Хердерова награда за принос в европейската наука.

 

Следва продължение.

 

Из досието на агент Стойновски – част I: Стати Статев: Мой дълг е да стна агент на ДС

Из досието на агент Стойновски – част II: Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС

Из досието на агент Стойновски - част III: Доносите на Стати Статев за “окупирания” от студентите Румен Гечев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 18:19

ректорът на УНСС, който е избран свободно от свободен университет, не е достатъчно морален, за да има собствено мнение и да не допуска политическа намеса в работата на университета.


Та кой е този свободен университет УНСС, като НБУ или ПУТКА, или може би бургаският ?
УНСС все още е държавен, а че комунягите си ги подариха , и се "избират" за длъжности според йерархията в компартията а не по научни изследвания и знания.
Такива плазмодии не трябва дори за пазачи да бъдат наемани.
ЛУСТАРЦИЯ --висшето образование в България в момента е напълно излишно (с малки изключения), навсякъде гъмжи от комунистически гниди, които няма на какво да научат студентите.
Съкращаване на 90% на държавната издръжка за безбройните "университети", превърнало се в място за получаване на едно виШе без никакво приложение, пренасочване на средствата към средното училище (то и те дали вече стават за нещо), за да могат бъдещите студенти да бъдат приети в западни училища, а комунягите да си раздават тук дипломи на корем.

14.11 2013 в 18:03

Аз съм студент от Медицинска Академия. Как гласувахме ли? Гласувахме на референдум "за окупация в МУ ли сте?". Ами окупация няма как да има, тъй като трябва да окупираме болници с наши сънародници. Но дали подкрепяме СУ и сме против правителството? - ДА! Чисто морална постъпка на колегите на този "референдум" с неправилно поставен въпрос!

14.11 2013 в 17:59

Ахъ, ахъ, има човек има проблем, иначе ПАРТИЯТА е права дори когато греши, идеята се създава и реализира от извънземни, пардон човеци. Комунизъм, фашизъм, ционизъм, социализъм, дошло с висше.
Коментирайки само комунизма, Социалистическият Интернационал, КПСС, и всички БКП-та по всички земни кълбета имат устав и доста ясно казват какви са идеите на престъпните организации, член се става не насилствено и с много молене и доказване на желание за престъпни намерения.
Добрият комунист е мъртвият комунист, защото дали активно или пасивно са участници в престъпления и геноцид срещу човечеството.
Горните другари са доброволно приели да бъдат престъпници (в България не е необходимо да се вади досието на никога за да се знае че е комунист, професор не се става чрез научни трудове а го назначава ПАРТИЯТА, а писането и на 10 реда в публичното пространство се проверяваше от 10 идеологически добре подковани другари )

п.п ГУЛАГ (Главное управление лагерей -Главно управление на наказателните лагери към НКВД — държавен орган в Съветския съюз), дали съм го написал с Г или К, който има разум го разбира, докато правилно подкован идеологически комуняга търси технически или правописни грешки за да омаловажи казаното, но правилно са мислил другарите, доносите и докладите срещу не споделящите кретенските идеи трябва бъдат писани на граматически издържано, предполагам че и към руската граматика е имало подобни изисквания.

14.11 2013 в 17:53

E*ати мръсника

14.11 2013 в 16:56

Отговорът е само един- ИСКАТ ДА УЧАТ, другото е купон в Студенски град и в Ректората в момента.

14.11 2013 в 16:10

Статев драги, Статев - вие може би за някой друг Стратев си мислите. Поне името му на човека да беше запомнил. Със същия успех можеш да препишеш поста си за Ушев примерно.

14.11 2013 в 16:01

Гнусен плондер! Оставка, боклук!

14.11 2013 в 15:40

+++

14.11 2013 в 15:39

Да приемеш през 1989 г. да станеш доносник с каквото и да е вълнение означава, че си подла и долна твар, родена да слухти и клюкарства. По-горе ясно е написано, че е донасял именно на Първо главно, а те са разпределяли доносите по предназначение - в случая са го предали на шесто. Колкото до свободните и демократични избори на когото и да било - ХА ХА ХА................

14.11 2013 в 15:25

+++++
И кастрация ! :)