Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС (из досието на агент Стойновски, част II)

Последна промяна на 14 ноември 2013 в 11:33 15489 24

Вчера OFFNews публикува първата част от досието на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Агент Стойновски се прочу със записа на разговора му със студентите, в който ги призовава да емигрират, но да не му пречат и ги заплашва, че ще ги заключи в окупираната аудитория.

Днес ви предлагаме втората част от досието на агент Стойновски.

Четири месеца преди падането на комунистическия режим в България към Държавна сигурност изтича информация за основаването на дисидентски клуб, инициирано от Чавдар Кюранов, Николай Генчев и Желю Желев.

Информацията - непредпазливо споделена в присъствието на Стати Статев, който е вербуван за агент на ДС на 20 февруари 1989 г. Статев или агент Стойновски бърза да издаде наученото с оперативния работник, който го е вербувал О. Бохоров.

Срещата им е на 13 юли 1989 г.

"Стойновски ме информира за участието си в заседанията на International Sociological Assosiation (ISA), проведени във Варна от 26.06. до 03.07.1989 г.... След завръщането си в София "Стойновски" е посетил Института по марксизъм-ленинизъм, където се е срещнал със своя колежка......., участвувала също в заседанията на ISA. В присъствието на проф...... - директор на института тя е споделила, че по време на заседанията на ISA група български учени са основали дисидентски клуб, наречен "Алтернативи на социализма". Инициатори за създаването му са проф. Чавдар Кюранов, Николай Генчев и други. Решението е взето на една от вечерите, като за целта групата се е събрала на плажа и на тази сбирка са обсъждани въпроси с явна антисоциалистическа насоченост", пише капитан О. Бохоров на 18 юли 1989 г. в справката си с гриф "Строго секретно" за Първо главно управление на Държавна сигурност.

Капитанът предлага информацията относно клуба да бъде предоставена на VI-то управление на Държавна сигурност. Този текст е отбелязан и в полето отстрани е написана резолюция "Да!" от началника на отдела в Първо главно подп. П. Костадинов.

Какви са пълните последствия за дисидентите няма как да стане ясно само от досието на Статев. В делото му обаче е включено едно писмо с гриф "Строго секретно" от 24 юли от първия зам.-началник на Първо главно до зам.-началника на VI-то управление, другарят Цв. Цветков. 

"По данни на наш секретен сътрудник, по време на Международната варненска школа по социология, проведена на 27-29.06.1989 год. е бил учреден дисидентски клуб наречен "Алтернативи на социализма". Решение за създаването на клуба е взето на 30.06.1989 год.  (петък) вечерта.

...

В основата на инициативния комитет е бил проф. Чавдар Кюранов. Посочени са също така и имената на Желю Желев и Николай Генчев", пише началникът от Първо главно до зам.-началника на VI-о управление.

 

Проф. Чавдар Кюранов (1921-2004) е български социолог и политик, член на БСП. Завършва право в Софийския университет. Работи в БАН, чете лекции в СУ. Член е на БКП от 1948 г. През 1988 г. е изключен, но членството му е възстановено следващата година. Член е на Висшия съвет на БСП (1990-1998) и зам.-председател на БСП през 1990-1991. Кюранов е един от основателите на дисидентския Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Депутат е в 7-ото Велико Народно събрание, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. Кандидат е за президент от БСП на първите избори за държавен глава през 1990 г.

Желю Желев е първият демократично избран президент на България. Той е държавен глава от 1990 до 1997 г. Той е председател (президент) на Републиката от 1990 до 1992 г., избран е за президент през 1992 г. Заради дисидентската си дейност е изключен от БКП през 1965 г.  (член е на партията от 1960 г.) като антимарксист и антиматериалист, който няма нищо общо с идеологията на партията. По-късно е уволнен от Софийския университет и „по етапен ред“ изгонен от София, а дисертацията не е допусната до защита. Отнето му е временно софийското жителство.

Историкът проф. Николай Генчев (1931-2000) е декан на Историческия факултет (от 1976) и ректор на Софийския университет (1991-1993), председател на Съюза на университетските преподаватели. Той е основател и председател на Националния демократичен съюз, на движението Български конституционен форум. Проф. Генчев е носител на Международна Хердерова награда за принос в европейската наука.

 

Следва продължение.

 

Из досието на агент Стойновски – част I: Стати Статев: Мой дълг е да стна агент на ДС

Из досието на агент Стойновски – част II: Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС

Из досието на агент Стойновски - част III: Доносите на Стати Статев за “окупирания” от студентите Румен Гечев

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 18:19

ректорът на УНСС, който е избран свободно от свободен университет, не е достатъчно морален, за да има собствено мнение и да не допуска политическа намеса в работата на университета.


Та кой е този свободен университет УНСС, като НБУ или ПУТКА, или може би бургаският ?
УНСС все още е държавен, а че комунягите си ги подариха , и се "избират" за длъжности според йерархията в компартията а не по научни изследвания и знания.
Такива плазмодии не трябва дори за пазачи да бъдат наемани.
ЛУСТАРЦИЯ --висшето образование в България в момента е напълно излишно (с малки изключения), навсякъде гъмжи от комунистически гниди, които няма на какво да научат студентите.
Съкращаване на 90% на държавната издръжка за безбройните "университети", превърнало се в място за получаване на едно виШе без никакво приложение, пренасочване на средствата към средното училище (то и те дали вече стават за нещо), за да могат бъдещите студенти да бъдат приети в западни училища, а комунягите да си раздават тук дипломи на корем.

14.11 2013 в 18:03

Аз съм студент от Медицинска Академия. Как гласувахме ли? Гласувахме на референдум "за окупация в МУ ли сте?". Ами окупация няма как да има, тъй като трябва да окупираме болници с наши сънародници. Но дали подкрепяме СУ и сме против правителството? - ДА! Чисто морална постъпка на колегите на този "референдум" с неправилно поставен въпрос!

14.11 2013 в 17:59

Ахъ, ахъ, има човек има проблем, иначе ПАРТИЯТА е права дори когато греши, идеята се създава и реализира от извънземни, пардон човеци. Комунизъм, фашизъм, ционизъм, социализъм, дошло с висше.
Коментирайки само комунизма, Социалистическият Интернационал, КПСС, и всички БКП-та по всички земни кълбета имат устав и доста ясно казват какви са идеите на престъпните организации, член се става не насилствено и с много молене и доказване на желание за престъпни намерения.
Добрият комунист е мъртвият комунист, защото дали активно или пасивно са участници в престъпления и геноцид срещу човечеството.
Горните другари са доброволно приели да бъдат престъпници (в България не е необходимо да се вади досието на никога за да се знае че е комунист, професор не се става чрез научни трудове а го назначава ПАРТИЯТА, а писането и на 10 реда в публичното пространство се проверяваше от 10 идеологически добре подковани другари )

п.п ГУЛАГ (Главное управление лагерей -Главно управление на наказателните лагери към НКВД — държавен орган в Съветския съюз), дали съм го написал с Г или К, който има разум го разбира, докато правилно подкован идеологически комуняга търси технически или правописни грешки за да омаловажи казаното, но правилно са мислил другарите, доносите и докладите срещу не споделящите кретенските идеи трябва бъдат писани на граматически издържано, предполагам че и към руската граматика е имало подобни изисквания.

14.11 2013 в 17:53

E*ати мръсника

14.11 2013 в 16:56

Отговорът е само един- ИСКАТ ДА УЧАТ, другото е купон в Студенски град и в Ректората в момента.

14.11 2013 в 16:10

Статев драги, Статев - вие може би за някой друг Стратев си мислите. Поне името му на човека да беше запомнил. Със същия успех можеш да препишеш поста си за Ушев примерно.

14.11 2013 в 16:01

Гнусен плондер! Оставка, боклук!

14.11 2013 в 15:40

+++

14.11 2013 в 15:39

Да приемеш през 1989 г. да станеш доносник с каквото и да е вълнение означава, че си подла и долна твар, родена да слухти и клюкарства. По-горе ясно е написано, че е донасял именно на Първо главно, а те са разпределяли доносите по предназначение - в случая са го предали на шесто. Колкото до свободните и демократични избори на когото и да било - ХА ХА ХА................

14.11 2013 в 15:25

+++++
И кастрация ! :)