Офшорното банкиране обяснено като за 5-годишно дете

OFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 15:25 26387 11

Публикуването на "Досиетата от Панама" разкри мръсния свят на офшорното банкиране. Но как то може да бъде обяснено по разбираем начин? И как да се обясни, че понякога има и разумни причини, за да бъде използвано то? Потребителят на Reddit DanGliesack предава по чудесен начин сложната материя така, че дори 5-годишно дете да може да я разбере.

Когато имаш джобни пари, ги слагаш в касичка прасенце, пише DanGliesack към въображаемия си 5-годишен слушател. Касичката е на рафта в гардероба ти. Майка ти знае това и проверява прасенцето от време на време, за да знае кога добавяш още пари или пък си ги похарчил.

Един ден ти може да решиш: "Не искам мама да гледа колко пари имам". И така отиваш в дома на Джони с още допълнителна касичка прасенце, която оставяш в неговата стая. Пишеш името си отгоре и я слагаш в гардероба му. Майката на Джони винаги е твърде заета и никога не проверява неговата касичка прасенце. Така че ти държиш твоята там и тя остава тайна.

Всички деца в квартала си мислят, че това е добра идея и отиват в дома на Джони с допълнителни касички прасенца. Сега гардеробът на Джони е пълен с касички прасенца от децата от квартала.

Все пак един ден майката на Джони поглежда в гардероба и вижда всички касички прасенца. Тя се ядосва много и вика всички родители, за да им каже.

Не всеки е скрил парите с лош мотив.

Например по-големият брат на Ерик винаги е крадял от неговата касичка прасенце и Ерик просто е искал да намери по-добро скривалище.

Тами е искал да спести пари, за да купи на майка си подарък за рождения й ден, без тя да знае.

Азим просто го е направил, защото си е мислил, че ще бъде забавно.

Но много деца са направили същото с лоши мотиви.

Елизабет е крадяла парите за обяд на други деца и не е искала родителите й да разберат. Рийс е взимала пари от портмонето на майка си. А родителите на Боби са го поставили на диета, той не е искал те да разбират, че той си купува тайно сладкиши.

В истинския живот много важни хора току-що са били хванати да крият касичките си прасенца в къщата на Джони в Панама. Днес техните майки са открили. Много скоро ще знаем много повече за това какво са правили тези важни хора и дали са направили това с лоши мотиви или с добри мотиви. Но в момента почти всички са загазили.

Това е чудесна аналогия.

Това, което е полезно, е последната точка, че не всеки има лоша причина да крие парите си по този начин. Основателни причини за това биха могли да бъдат:

Да запазите търговски тайни, за да се предпазите от шпионажа на конкуренцията, която не искате да разбере, че инвестирате в материали за производството на нови продукти.

За да не се чувствате ограбени - доставчици на услуги като хотели или кетъринг биха могли да опитат да начислят допълнителна премия, ако знаят, че имат работа с "голяма клечка", с важна компания или знаменитост.

За да предпазите себе си - ако осигурявате услуги като превод за чужди военни или дипломати в зона на военен конфликт, е препоръчително да си осигурите непроследимост.

Някои други причини биха могли да са:

Може да има недеклариран конфликт на интереси, какъвто е случаят с министър-председателя на Исландия.

Когато компанията, която сте регистрирали, е в страна, изправена пред военна заплаха.

Когато, както министър-председателят на Великобритания каза публично, избягването на данъчно облагане е "неморално", но се оказва, че вашето семейство е ръководило офшорен фонд, който ви е позволил никога да не плащате данъци във Великобритания.

Когато изглежда, че компанията ви може да е била използвана от диктатори, за да купуват оръжие.

Не сме сигурни как точно да обясним всички тези неща на 5-годишно дете. В този случай може би е добре просто да се придържаме към примера с касичката прасенце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2016 в 10:47

На Банева да и конфискуват дрънкулките,които изглеждат да са от сергия.Но, едва ли са!!!И понеже няма законови основания за това,а те срещу всичко друго са имунизирани,то нека им кажем в очите:Колкото и офшорки да имате,претенции-също,и двамата изглеждате като пазаруващи в китайски магазин,от кварталните.

10.04 2016 в 10:40

Елементарно бай х, австралиец е заработил едни пари и е платил данък за това. Но ! Ако тия пари стоят в австралийска или германска сметка, шанса да дължи още данък след време е реален. Да кажем, че може би на въпросния остров или където и да е офф шор тия дължими суми да са по-малки или инвестирайки в компании там данък печалба да е по-нисък. Е аджеба, що да си държа и въртя излишните за момента средства там, където ще ми съдерат още една кожа ? Да, може би е неморално, защото въпросния австралиец все пак ползва услуги и имфраструктура в Австралия или Германия, но той вече е платил колкото и ние сме платили за това. Просто е изкарал повечко пари и не е длъжен цял живот да плаща за това..

Разбира се има и такива, които го правят с лоши помисли....

06.04 2016 в 18:22

Ей, този социализъм/комунизъм е неизкореним! Като чета постовете, с малки изключения , като че ли сте внуци на Ленин, Сталин и Г.Димитров - само изедници и експлоататори са ви в устата!

06.04 2016 в 11:34

Не ни мислете, че сме 5 годишни хлапаци! Спрете да ни крадете, защото ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ НОСА! Ще Ви "караме" по списък!

06.04 2016 в 09:41

Значи, милиони долари и евра в офшорка и касичка прасенце било едно и също? Разработвам нов продук и за да не разбере конкуренцията решавам да укривам данъци и да не си декларирам доходите както е по закон? И това е нормално и не с лоша умисъл? Не открих връзката, банкова тайна както виждаме за пореден път може да бъде нарушена и в Европа и офф-шор.
Иванке, как точно се получава, на австралиец работещ в Германия да му е неудобно сметките му да са в Австралия или Германия, а ТОЧНО на АйлЪфМен където той нито живее, нито работи, дори вероятно и на почивка не е бил?!?!

06.04 2016 в 09:34

Иванке, нечие удобство въобще не ме интересува. На мен пък ми е удобно да няма данъци. Дайте да ги махнем изцяло.

05.04 2016 в 21:29

Има и хора с безкористност по офшорки. За удобство. Обикновено експати на големи длъжности ( заплата+ год. бонус, които са декларирани и с платен данък по местоживеене). Преди кризата имаше хубави лихви. 5%. После тая работа умря. Например, австралийски гражданин на работа в Европа/ Азия/другаде и офшорна сметка в Айл оф Ман. Напълно нормално. Ганьовците и цървулите да млъкнат. Не всички са маскари. Важното е ОТКЪДЕ са парите в парите в прасенцата, а не че са там и колко са. Гошко ги е крал от на баба си портмонето, пестил от закуски, преджобил другарче или са му били подарък за рождения ден.

05.04 2016 в 20:43

Накратко:
Джони не иска мама да му рови по джобните.
Ерик, срещу скромно заплащане предлага съответната услуга.
Майката на Ерик прецаква далаверата.
Ерик ще яде много бой.

05.04 2016 в 20:28

сега върви една хубава реклама: защо мама и тати стават толкова късно??? защото са :
1.се взстановявали от вчерашната работа.
2.са планирали днешния работен ден.
3.се е.......

05.04 2016 в 18:36

офшорките съществуват само и единствено с една цел - да спестяват или скриват неща нормално изискуеми от законодателството на дадена държава. айде спрете като тъпи папагали да повтаряте как не били незаконни. Ако не използвате офшорките за целта за която са създадени (злоупотреба чрез укриване на информация) тогава защо въобще ви е да минавате през процеса на създаване на такава???