Нови Искър: нещо не се връзва…

Скептичното мнение на "Наука и критично мислене"

Последна промяна на 06 януари 2018 в 19:01 103317 21

От точно 3 дни (02.01.2018 г.) цялото българско население наблюдава сцена от криминален трилър, но този път случката е реална…

Случилото се в Нови Искър е толкова брутално, че не знаем как да реагираме, защото подобни неща сме виждали само по телевизията. МВР естествено реагира светкавично… Прекалено светкавично.

Но някак си всички оставаме с това неприятно чувство, че за пореден път МВР и прокуратурата симулират дейност. Те симулираха дейност, когато апетитни имоти в центъра на Пловдив бяха подпалени, а изведнъж откриха и “виновника” в лицето на клошар, който бе набързо осъден. Сценарият с внезапно появилия се престъпник ни е до болка известен. Но нека сме честни. Всеки знае, че МВР е далеч от най-ефективните институции, а разкриваемостта на престъпленията не е задоволителна (според статистиката). Затова всички сме изненадани от внезапното “разкриване” на случая от Нови Искър.

Но сякаш нещо не се връзва…

Това чувство може да е породено поради две причини:

1) “Натъкмяване на доказателствата”, за да паснат най-добре на избрания извършител.

2) Прибързано разкриване на детайли от разследването с цел да се покаже, че се работи ефективно, макар същите тези детайли минути по-късно да се опровергават от новите данни. Целта – лъскане на имиджа пред Европа.

Кои са твърденията, които будят съмнение

Всички новинарски емисии разпространиха информацията, която бе споделена от МВР. Цитирам:

“За връзката му с Кети е знаела само майка ѝ, която също е убита.”

Тук си задаваме логичния въпрос, ако за въпросната връзка е знаел само 1 човек, а той е бил убит, как МВР са се сдобили с тази ценна информация?

Буди недоумение и още едно интересно твърдение. Дори МВР признава, че не знае откъде се познават Кети и Росен Ангелов, но се твърди, че е харесвал всяка нейна снимка във Facebook, на която е сама, а според тях това е сигурен знак за наличие на любовни чувства. Сякаш потвърждават неписаното правило, че ако ти е харесал снимките повече от веднъж, значи те обича. А дали цялата любовна теза не се дължи само на фейсбук?

Съмнителен ДНК анализ

Всички медии съобщават, че извършителят на убийството е доказан с ДНК анализ, но никой не споделя информация за този анализ. А въпросите, които възникват са много.

За да бъде извършен ДНК анализ, е нужно да има биологичен материал върху жертвите от убиеца (или в тяхната къща) и референтен, сравнителен материал от самия убиец, който доказано е негов. Дали и КАК МВР се е сдобил с подобни материали не е ясно. И макар в CSI: New York да могат да извършват подобно нещо на базата на открит косъм за 5 минути, то в реалния живот подобно нещо е невъзможно.

Космите и косата (по земята и четките) като цяло не са добър източник на генетичен материал. Космите не носят ДНК, а евентуално, ако косъмът не е пречупен и с непокътнат корен, който носи клетки. Може да са открили друг биологичен материал – кръв, тъкан, семенна течност, но с течение на времето качеството се влошава, шансът ДНК да се фрагментира нараства, а с това се редуцира качеството на анализа. Просто не е ясно дали въобще са открили биологичен материал от убиеца, а и ако са открили, то най-вероятно е трябвало да се изследват десетки проби.

Но не е ясно с какво са сравнили открития материал. Кой е референтният, този от убиеца. Откъде са го взели, ако 8 години убиецът се издирва от властите и никой не знае къде е? Поредната мистерия.

И още нещо: НАЛИЧИЕ НА ДНК НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА УБИЙСТВО.

Но проблемите не стигат до тук. Чисто хронологино нищо не се връзва. Анализът на ДНК е изключително прецизен и изксва много време, което не корелира с реалността в CSI. Капацитетът на централната лаборатория на МВР не е голям, защото според годишните документи за профилактика, те разполагат с един PCR апарат и два секвенатора, които почти не се ползват, защото липсват скъпи консумативи. Или с други думи МВР би обработила прекалено бавно множество проби. Капацитетът не е голям.

Самият анализ отнема много време. Нужни са минимум 2 дни, а при положение, че днес (05.01) се огласяват резултатите от анализа, а вчера (04.01) стана ясно за съществуването на Ангелов, не е ясно кога са били взети пробите… Хронологично цялата ситуация е съмнителна.

Извършването на ДНК анализ преминава през 3 фази. Първо се извършват изследвания, за да се установи какъв е биологичният материал (кръв, тъкан или друг флуид/материал). След това е нужно да се извърши екстракция на ДНК. Клетките се разрушават, протеините утаяват, пробата се пречиства, ДНК се концентрира. Всичко това се извършва чрез хидролиа с протеолитични ензими, която може да протече и над 6 часа в зависимост от материала. После следва серия от центрофугирания, утавяния и третирания с органични разтворители (хлороформ, фенол, изоамилов алкохол, етанол), които могат да продължат и една нощ. На следващия ден вече се определя количеството на събраната ДНК, дали е чиста, дали количеството е задоволително за анализ и за какъв точно анализ от огромната палитра. Ако МВР реши да секвенира изолирания геном, то ще са му нужни поне още 24 часа, защото това е бавен процес, но получената информация е прецизна и точна.

Всичко това е с условието, че пробите ДНК се пречистени от бактериална и друга ДНК. Все пак пробата не е стерилна и има източници за замърсители… Ами ако в космите има и такива от куче?

Обновената криминалистична лаборатория за ДНК анализ на Александровска болница предлага идентични услуги с тези на МВР, а резултатите са с еднаква тежест, но продължителността на аналитичната дейност продължава до 20 дни.

Или отново с други думи – чисто хронологично представеното от МВР и медиите няма логическа връзка и последователност. На 02.01 МВР смята, че бащата е удушил всички, на 03.01 се появи версията, че са убити заради измами с ДДС, на 04.01 се появи Росен Ангелов, а на 05.01 вече му е направен ДНК профил по необясним начин.

Уви, това са възможностите на МВР, а видимо от умствения багаж на министри, прокурори и главни секретари на МВР, те не са големи. За всички е ясно, че сакралната цел НЕ Е да се разкрие едно престъпление, а да се симулира дейност и разкриваемост на престъпленията, защото цяла Европа гледа България. Трябва да сме стабилни за европредседателството!

Б. ред. - Авторът Йордан Стефанов е доктор по микробиология. Поддържа един от най-популярните сайтове за наука у нас "Наука и критично мислене". Статията му препечатваме с негово разрешение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14731

21

spirit оригиналът

09.01 2018 в 20:20

09:21:07 Аз предлагам убиецът на бизнесмена да е бивш военен, първи братовчед на мъжа на любовницата му. Мъжът е останал без нищо след развода и се е оклошарил. Братовчед му също, защото имали общ бизнес с банички в едно училище. Мъжът е умрял преди седмици от мъка и цироза и братовчедът е искал да отмъсти за тез съсипани съдби. Платено му е с шише „Пещерска“ мастика, литър мляко от жена му /на убития/ и 50 лв., които ще намерят окървавени и напоени с ДНК-та на всички участници в драмата, в джоба на панталона, когато намерят клошаря-братовчед другата неделя, когато ще вали сняг.Замръзнал в подлеза на Плиска, а до него, в знак на протест, изяден наполвина нотариален акт от въпросното жилище и смачкан, изтекъл договор за наем на лавка…. Пистолетът му ще намерят в найлонов плик от БИЛА, заедно с празно то шише от мастика, увит в стари партенки, спомен от войската.

1128

20

Minddestruction

08.01 2018 в 04:44

Може да не специалисти по ДНК анализ, ама това че го самоубиха на петия ден няма как да се скрие от всеки грамотен.
Как знаеха че е той е убиеца още на 3-тия ден (а пък само майка й знаела за него)? А пък в пресата има и че ходил да види работодателя си в нЕкъкъв сервиз и пили по бира ама нищо не споделил (?!). Абе аз ще утрепя 6 човека и 12ч по-късно ще изглеждам нормално, при това след 20км преход (ходел пеш до работата си, 20 км).
И колко още неща не се връзват (1.как ще гръмнеш сам 6 човека с по 3-4 патрона - от къде такова оръжие, това не става с обикновен пистолет. 2. Тефтерчето. 3. Френския легион пък стои и чака да го хванат в същото село. 4. Като имат материал за ДНК защо едно куче не го е открило? Как така не го търсят 8 години?)
Намирисва че МВР си поддържа база престъпници в случай, който и потрябват за такава цел да ги (само)убие.

9612

18

Новак

07.01 2018 в 19:55

А днес вероятният убиец удобно се самоуби. Сякаш още една точка в полза на твърденията в статията.

977

17

МБ

07.01 2018 в 13:54

Не съм адвокат на МВР, каквито са всичките институции в милата ни татковина, такова е и то, особено в годините на соца, когато с як бой можеха да принудят невинен човечец да се признае за виновен, за да прикрият истинският виновник, ако той е да кажем синът на секретаря на градският комитет на Партията.

977

16

МБ

07.01 2018 в 13:42

" На 02.01 МВР смята, че бащата е удушил всички..."

Не "СМЯТА" така МВР, това не е тяхна грешка. След огледа са установили как е станало, не могат да объркат удушване с разстрел, но по свои съображения не са искали да оповестят как е станало.

977

15

МБ

07.01 2018 в 13:37

Защо е Росен Ангелов:
Защото се укрива. Има основание да се крие заради стари прегрешения, но би могъл да се обади, че не е той, да търси справедлив процес, адвокат и пр. Защото в леговището му откриха стрелбище където е тренирал, възможно е да са намерили връзка между куршумите с тези на местопрестъплението. Кети е убита при други обстоятелства, не като другите и следата води към нея, а тя е връзката с Р.А. Ако беше заради мъжът й (укриване на ДДС?), щяха да застрелят само него, и не в къщи, такава е практиката при разчистване на сметки при такъв ортаклък. Най-важното – Р.А. се крие се 7-8 години от хора и власт, живее с чувството на подгонено животно, мрази е всички хора, превърнал се е в абсолютен мизантроп, за което говори жестокото деяние. Не трябва да си голям профайлър за да стигнеш до заключението кой е най-вероятният убиец.

-53

14

theprofet

07.01 2018 в 12:50

Какъв морал бе, ти ги хващаш в издънка, те се оправдават с полиграф въпреки, че полиграфа по закон не се приема за доказателсво.
Какво да коментираме, само ако се направи една справка колко от служителите са с криминални регистрации и осъждани ще се хвамен за главата.
Това е най-наглата, некадърна и престъпна институция в България! Защо ли? Защото бившите им шефове направиха преврата и оттогава управляват България.

551

13

reKontra

07.01 2018 в 11:08

Добре мотивирана статия.

1246

12

kokoten

07.01 2018 в 10:39

Никой не оспорва съвременните достижения и възможности на науката,но вероятността за това МВР да се възползва от тях е практически равна на нула(те не могат да създадат елементарна схема за опазване на алкохолните проби(40% от обвинените се отървават в съда),та камо ли да открият изземат и опишат доказателства по някой случай....Тъжна работа...,но българска....