Кой ще яхне зеления кон

Владимир Йончев 13 юли 2012 в 18:00 4769 7

Протестът на Орлов мост, Снимка: Сергей Антонов
Протестът на Орлов мост, Снимка: Сергей Антонов

Сигурен съм, че точно така политиците си представят хората, които направиха протестите на Орлов мост. Като един зелен кон, който само да го яхнат и ще ги отведе в небесата на политическите им амбиции. Даже си представям как като в онова детско филмче си повтарят "Искам на Маруся, искам на Маруся" и при всяко повтаряне по един процент се прибавя във виртуалния им рейтинг.

Сигурно ще е много фрустриращо за тях, но ще трябва да се разочароват. Този зелен кон не става за яхане. И даже не е кон, и изобщо не е зелен.

Обяснението какво точно се случи на Орлов мост е малко сложно. Особено пък за политици, които смятат, че който не е с нас, е с Октопода, мафията или просто с вражеската партия. Но е добре да го разберат, за да не се окажат в историята, още преди Сергей Игнатов да е отпечатал правилните учебници.

Хайде първо да се разберем какво НЕ е протестът на Орлов мост.

1. Той не е партиен. Тези интелигентни и гневни млади хора, които излязоха да протестират, пет пари не дават за никоя партия. За тях ГЕРБ, БСП, СДС, ДСБ, НДСВ не просто са едни и същи маскари. Те не се интересуват от тях, защото са мъртви абревиатури на структури, които нямат нищо общо с техния живот.

2. Протестът не е анти-ГЕРБ. Не защото протестиращите обичат управляващата партия, а защото ГЕРБ е нещо съвсем незначително и мимолетно в сравнение с техните искания. Едно дребно недоразумение, което изглежда незначително на фона на проблемите, които те поставят.

3, Протестът не е "екологичен". Да, преди 2 седмици беше за Витоша и срещу промените в закона за горите. Но толкова ли бързо забравихме, че само преди 4 месеца имаше идентични протести, вдигнати от същите тези интелигентни и гневни млади хора и те бяха срещу ACTA. Преди 9 месеца бяха вълненията за Катуница. Преди година бяха шествията след смъртта на Яна.

След толкова НЕ-та, какво са тогава тези протести? Толкова е просто, а уж предвидливите ни политици толкова се изненадаха. Тези протести са раждането на гражданското общество, което след 22 години вече бяхме забравили да чакаме. Прекалено дълго политиците вземаха решения зад гърба на народа. Приемаха лобистки закони. Сключваха тайни сделки. Назначаваха олигарси и делкаха с тях заграбеното. Отглеждаха услужливи медии. Съсипваха образованието и насаждаха чалга, за да няма среда, в която да виреят умните. Прогонваха младите в чужбина и избиваха старите с безконечната здравна реформа.

И когато се стигна до живота (Яна и Катуница), свободата (АСТА) и природата (Витоша), младите излязоха на улицата. Но за разлика от синдикалните митинги те не просто искат гласът им да бъде чут - искат да бутнат системата, в която решенията се вземат зад гърба им. Искат оттук нататък всеки политик с власт да може да обясни публично защо е подписал АСТА. Защо е подарил планините на един олигарх, мините на втори, а горите на трети? Защо цената на тока и парното е такава?

Ще кажете - шепа хлапета, пък толкова много работи искат! Ето, това е грешката, която политиците ще направят, ако не разберат протеста. Тези 3-5 хиляди, които блокираха Орлов мост, вече са легион. Те са елитът на нацията, който срути магията, че нищо не може да се промени. Те са oppinion maker-ът на майки, баби, стринки и учинайки, които изхабиха своя живот в безконечния преход и сега се надяват на децата и внуците си да направят нещо по-добро. Как точно - те не знаят. Не познават начините им на комуникация, не си обясняват как за половин ден могат да се съберат и да налягат на Орлов мост, не си обясняват защо им е да хукнат да гасят гората. Знаят само, че се опитват да променят това, което те не са успели. И ще вървят след тях, защото няма как да тръгнат срещу децата си.

Само за ден тези сърдити млади хора срутиха старателно изграждания медиен комфорт на властта. Изтикаха напред нови медии и принудиха старите да ги показват, ако не искат да загубят зрителите си. Не са решили, не са срутили банка. Нямат проблем да уволнят министър или цялото правителство. Но имат по-важни задачи за правене - спасяват природата и от тези, които сега управляват, и от предишните, и от следващите.

Хайде сега на този фон пак да си говорим за яхане на зелени коне. Да започнем от най-близкото до акъла - че някоя от многото зелени партии и движения ще се опита да обсеби протеста. Първо, видяхме, че никоя не се и опитва. Въпреки че в разгара на протестите шефката на европейските зелени бе в София и се срещаше с протестиращи, за да реши коя от зелените партии да подкрепи. А вместо да се натегнат, зелените лидери казваха: не съм аз организаторът, не съм аз лидерът, не съм упълномощен да преговарям. Да кажат друго е самоубийство. Ама съвсем буквално, защото протестиращите биха изгонили с камъни всеки самозванец. Както биха изгонили и всеки политик, който се пробва да се присламчи към тях. А има и още една подробност. Малцина от протестиращите различават различните зелени и екоорганизации. Знаят имена на хора, на които вярват, като стане дума за екология. Но представа си нямат кой от хората, които следват във фейсбука и туитъра, от коя партия е.

Вариантът тези сърдити млади хора да се присламчат до вече съществуваща партия е смехотворен. Как си представяте един дългокос растафарианец на партиен конгрес редом до Цецка Цачева, Румен Овчаров или Слави Бинев?

Малко по-вероятно е сами да си направят партия. Но дори някой самовлюбен натегач да опита, защо трябва да мислим, че всички са идиоти. Кой би сменил силата да контролира всички партии едновременно с досадната и непривична задача да се занимава с партийно строителство.

Всички тези лесни хипотези са малко вероятни. Ще се случи нещо съвсем друго. Хората на протеста ще стават все повече и повече. Ще изградят още по-добре своята мрежа, ще развият своите канали за комуникация и оповестяване. Ще наложат свои медии, свои автори и свои лидери. Тях вече ги има. Поне 50% от хората на протеста си нямат и бегла представа кои са Бареков, Цветанка Ризова и Люба Кулезич, само Диана Найденова научиха покрай You Tube. За сметка на това всяко мнение на Тома Белев, Антоанета Цонева, Комитата се цитира и споделя хилядократно.

Добре е и властта да превключи малко от ТВ на интернет. Ако се окаже, че никой не е чул посланието, онези 3000 сърдити млади хора, които блокираха Орлов мост, ще избягат в чужбина, оставяйки опустошената си родина на олигарсите и тяхното стадо от телевизионни зрители.

*** Текстът е публикуван във в. "Преса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!