Найденов: Ски сезон на Витоша ще има

Последна промяна на 07 ноември 2012 в 17:40 1758 8

Симеоновският лифт на Витоша
Симеоновският лифт на Витоша

Ски сезон на Витоша тази зима ще има и вече е договорено наемането на пистите от собственика на лифтовете -  фирма „Витоша ски“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той направи този коментар по изказването на премиера Бойко Борисов, че софиянци ще останат за втори път без ски сезон заради екопротестите на Орлов мост, довели до отпадането на поправката „Витоша ски“.

Също като началника си, Найденов не пропусна поредно обвинение към екоактивистите за отпадането на спорната поправка от приетите през лятото промени в Закона за горите.

Според него „софиянци няма да получат това, което заслужават – обновени и модернизирани ски писти и съоръжения” и добави „това е един от примерите, когато едно малцинство от 1000 – 2000 души може да наложи мнението си на 1,5 млн. столичани“.

Поправката „Витоша ски“ бе кръстена така, след като в началото на миналата зима собствениците на витошките лифтове еднолично поискаха промяна в закона с ултиматум, че в противен случай няма да работят. Фирмата се мотивира с „обективната законова невъзможност“ да работи.

От „Витоша ски“ изтъкнаха няколко законови проблема, които според нея не позволяват лифтовете да работят. Алтернативните решения, които предложиха, освен че биха решили нейния проблем, щяха да ù позволят също да строи нови лифтове и влекове в природен парк „Витоша“, заобикаляйки сегашните строителни ограничения в защитената територия. И министерството на Найденов охотно откликна на инвеститорското желание, вкарвайки исканата поправка в закона.

Миналата зима лифтовете на Витоша не работиха, а след като протестите в София осуетиха приемането на поправката, от фирмата излязоха с нови аргументи за „обективната законова невъзможност“ да работят. „Витоша ски“ се опита да убеди институциите, че не е законно да взема под наем витошките писти, както винаги досега го е правила, понеже те формално не са писти, а поляни.

След нова серия преговори и втвърдяване на тона от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова фирмата все пак склони да пусне съоръженията. Така въпреки че съществени промени в закона не бяха допуснати, след едногодишна пауза на Витоша отново ще има ски сезон.

Милен Енчев

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2012 в 15:17

"В момента няма никаква пречка да се сменят всички съоръжения на Витоша, тъй като по силата на Чл. 54. ал. 1, т. 6 от ЗГ за подмяна на съоръжения не се изисква промяна на предназначението на горските територии."
http://bg-bg.facebook.com/notes/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0/%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BC%D0%B 8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE %D1%88%D0%B0/482866975069626

08.11 2012 в 16:13

ТА! Черното е бяло само при определено осветление. Никъде, никакво противоречие няма, освен в нежеланието на Витоша Ски да кара по общия ред. За всичко това си има административни процедури. Лифтове има (и са поддържани) и много от преди Витоша Ски. Появиха се тези хора от нищото, купиха съоръженията - и изведнъж правилата и еколозите почнаха да им пречат.

Интересно е и за какво тревно покритие става дума по черните пътища край лифтовете.

08.11 2012 в 15:37

Като чия да се читират закони без да се познават лошо ми става. Айде поне научете законодателството на тази държава и готава го цитирайте. Не моге да се позоваваш на нещо без да го разбираш. За да съм ясно - Витоша ски не могат да подновят лифтовете в сегашната обстановка, защото... проблемът е в това, че съществуващото законодателство не предвижда как да стане това: Законът за горите не дава указания как да се подменят съоръженията, а Планът за управление на ПП Витоша, от една страна, препоръчва подмяната на лифтовете, а от друга изисква да не се нарушава тревното покритие - две противоречия!. Законът за горите не съдържа нито една точка, която да обяснява как да се осъществи подмяната на съоръженията – а подмяната на лифтовете по същество е дейност, която според нормативната уредба се нарича строителство. ТА! Стана ли ясно на тези, които се правят на ударени или не?!? Именно чрез протестите разни екологчета не допусната модернизацията на планината. А сега ще трябва да се возим на раздрънкани и най-вече много, много опасни лифтове! Заради тях и най-вече заради Тома Белев.

08.11 2012 в 14:39

Хората не са против подмяната на лифтовете.
Това е отговора на За Витоша до опитите да се манипулира общественото мнение. и още в края сам слойила линк в който точно се казва какво разрешава и какво не спорния закон.

Поради множеството спекулации и непознаване на Закона за горите, публикуваме разпоредбата на чл. 54, ал.1, т. 6:
"Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изгражд
ане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20години."

Надяваме се управниците ни да могат да четат и да престанат с лъжите!

Защото истината е, че собственикът на съоръженията не желае да ги подмени!
Впрочем това беше потвърдено и от Министъра на земеделието, които в отчаян опит да замаже думите на шефа си, без да иска потвърждава именно това: „липса на каквито и да е било инвестиции в реновиране и ремонт“
Ето защо се обръщаме към властимащите с молба да вземат да посвършат някаква работа и да използват лостовете на приватизационните договори, така че собственикът да изпълни задълженията си и да подмени съоръженията.


http://www.youtube.com/watch?v=c0J9xM94YqA

07.11 2012 в 18:56

Абсолютно вярно! А всяко появяване на минитър Найденов е все по жалка и компрометираща него! Отдалеч си личи колко е корумпиран! Не случайно прякора му е Миро Мазното

07.11 2012 в 18:32

Хората не са против модернизирането на ски-съоръженията. Ама за това няма никакви пречки в момента. Хората са против безконтролното строителство под благовидния предлог "ски-съоръжения". Така, както Цековци си бяха нагласили закона, щяха да направят не ски-съоръжения, а затворени жилищни комплекси, подобни на тези в София. При това, без никакви формалности към ЗУТ.

То е ясно, че ще бъде инвестиционен балон, ама докато се пукне, ще са изляли там годишната продукция на циментовия завод.

07.11 2012 в 18:22

Не мога да разбера защо хората не искат пистите и лифтовете да се модернизират. Къде точно е проблемът? Това, че ще се подменят лифтове, които вече са на по 100 години като Бай Кръстьо ли? Защо не помислим за ползите от това. На Витоша има много, много място и за туризъм и за скиори. Трябва да се потърси компромис. Но не и само да се слушах хората от улицата, повечето от които не са наясно какво точно искат и срещу какво протестират.

07.11 2012 в 18:11

Ски-сезонът не е толкова интересен за дедо ви поп. Който има колена и глезени за насукване - нека се пързаля. По-живо го интересува, ще има ли редовият гражданин нормален достъп до кабинковия лифт?