Найденов: Ски сезон на Витоша ще има

07 ноември 2012 в 17:40 2506 8

Симеоновският лифт на Витоша
Симеоновският лифт на Витоша

Ски сезон на Витоша тази зима ще има и вече е договорено наемането на пистите от собственика на лифтовете -  фирма „Витоша ски“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той направи този коментар по изказването на премиера Бойко Борисов, че софиянци ще останат за втори път без ски сезон заради екопротестите на Орлов мост, довели до отпадането на поправката „Витоша ски“.

Също като началника си, Найденов не пропусна поредно обвинение към екоактивистите за отпадането на спорната поправка от приетите през лятото промени в Закона за горите.

Според него „софиянци няма да получат това, което заслужават – обновени и модернизирани ски писти и съоръжения” и добави „това е един от примерите, когато едно малцинство от 1000 – 2000 души може да наложи мнението си на 1,5 млн. столичани“.

Поправката „Витоша ски“ бе кръстена така, след като в началото на миналата зима собствениците на витошките лифтове еднолично поискаха промяна в закона с ултиматум, че в противен случай няма да работят. Фирмата се мотивира с „обективната законова невъзможност“ да работи.

От „Витоша ски“ изтъкнаха няколко законови проблема, които според нея не позволяват лифтовете да работят. Алтернативните решения, които предложиха, освен че биха решили нейния проблем, щяха да ù позволят също да строи нови лифтове и влекове в природен парк „Витоша“, заобикаляйки сегашните строителни ограничения в защитената територия. И министерството на Найденов охотно откликна на инвеститорското желание, вкарвайки исканата поправка в закона.

Миналата зима лифтовете на Витоша не работиха, а след като протестите в София осуетиха приемането на поправката, от фирмата излязоха с нови аргументи за „обективната законова невъзможност“ да работят. „Витоша ски“ се опита да убеди институциите, че не е законно да взема под наем витошките писти, както винаги досега го е правила, понеже те формално не са писти, а поляни.

След нова серия преговори и втвърдяване на тона от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова фирмата все пак склони да пусне съоръженията. Така въпреки че съществени промени в закона не бяха допуснати, след едногодишна пауза на Витоша отново ще има ски сезон.

Милен Енчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови