Глобалното затопляне създаде военен кораб за 500 млн. долара

OFFNews 09 декември 2015 в 19:21 11795 2

Кораб

Снимка Ройтерс

Кораб от клас „Монфорд-Пойнт“

В културно отношение армията на САЩ е консервативна. Но за разлика от много консервативни американски институции, въоръжените сили не хранят съмнения за вероятно най-важния проблем на света днес, пише "Ройтерс". Това е проблемът, който привлече на историческа конференция в Париж експерти, активисти и лидери от цял свят.

Климатът се променя. Военните вярват, че е така. И вече се подготвят за свят с климат, който е по-горещ, по-непостоянен и по-разрушителен. Очевидно е, че въоръжените сили инвестират в слънчева енергия, за да захранват базите си; известни са техните експерименти за възобновяеми, непетролни „биогорива“.

Как Министерството на отбраната отговаря на климатичните промени, личи и техниката и съоръженията, които които поръчва. Днес компания, която е част от гиганта в отбранителната индустрия „Дженеръл Дайнемикс“, строи за военния флот нов кораб, който е идеален за посрещане на последиците от един по-топъл, по-неустойчив свят.

Корабът струва 500 милиона долара, дълъг е 239 метра от носа до кърмата и са го нарекли „Експедиционна мобилна база“. Той съчетава всички най-важни качества, които, според военните, корабите трябва да имат, за да са готови да помагат и при природни бедствия, които ще стават все по-чести и сурови

Той е модифицирана версия на петролен танкер и разполага с обширни складове за превоз на спешни доставки, огромно палубно летище за хеликоптери и други въздушни апарати, и голямо вътрешно пространство за хора и болнична база. Поемайки контролирано вода съдът от клас „Монфорд-Пойнт“ може да изравни нивото на долната палуба с морската повърхност, което му позволява лесно да пуска малки корабчета и съдове на въздушна възглавница. Наблюдатели описаха новите кораби като пристанища в морето.

ВМФ първоначално предназначаваше корабите от клас „Монфорд Пойнт“ за поддръжка на амфибийни десанти и брегови операции. Но стана ясно, че корабите са идеални и за бърз отговор на природни бедствия – като доставя помощи по въздух и по море, и като помага да се полагат грижи за жертвите.

Флотът вече притежава три такива съда, всеки с екипаж от 34-ма цивилни, наети по договор. Четвъртият се строи, а ВМФ планира догодина да започне и пети. Тези корабите ще имат много работа в идните десетилетия, както може да се съди по неотдавнашния опит. В последните десетина година армията на САЩ – и по-специално флотът – често са изпращали самолети, кораби и войски в отговор на природни бедствия.

През 2004 г. след тежко земетресение и цунами в Индийския океан флотът се отзова с 29 кораба. С 34 съда той допринесе във възстановителните усилия след урагана Катрина през 2005-та. Когато трусове от 7.0 по Рихтер удариха Хаити, убивайки над 200 000 души, САЩ насочиха 31 военни кораба. Те пращаха на помощ хеликоптери; докарваха до бреговете вода, лекарства и други доставки; предлагаха лечение и убежище за ранените и бездомните.

Такива са задачите, които корабите от клас „Монфорд-Пойнт“ могат уверено да изпълняват. И това не е плод на съвпадение. Затоплящият се свят би могъл да означава повече и по-лоши бедствия, следователно и повече търсене за кораби.

„Климатичните промени се отразяват върху върху наличността на храна и вода, върху човешката миграция и конкуренцията за природни ресурси - писа през 2014 г. тогавашният министър на отбраната Чък Хейгъл и направи следния извод – Все по-често ще се обръщат към уникалната способност на Министерството на отбраната бързо и мащабно да достави логистична и материална помощ, и съдействие за сигурността“.

Скоро след като корабите на военния флот се бяха върнали от Хаити, спонсорираният от правителството Национален изследователски съвет проучи усилията за помощ при бедствие. Заключението беше същинска благодат за класа кораби „Монфорд-Пойнт“, тогава познати като „Мобилни платформи за дебаркиране“.

Исканията за съдействие към Военноморските сили на САЩ почти сигурно ще нарастват, „ако увеличаването на бедствията се дължи на климатичните промени“, отбеляза Съветът в своя доклад. И изследователите конкретно приканиха Пентагона да засили строителството на „мобилни платформи“.

Флотът бързо заложи на класа „Монфорд-Пойнт“. Оригиналният план беше да се придобият само три такива съда. Към 2015 новият план беше за пет.

„Човек лесно може да си представи как те служат като ремонтни, болнични, или складови - подкрепящи авиацията – кораби“, каза през 2013 г. контраадмирал Марк Бъзби. И добави шеговито: „Това са 800 фута (244 метра) „използвай си въображението”.

Но флотът няма нужда да си използва въображението, пише авторът на Ройтерс. Въпреки политически мотивирания скептицизъм сред много американци по отношение на климатичната промяна, военните знаят, че планетата става по-топла и по-опасна. Те знаят, че ще трябва да изразходват повече време и ресурси,за да се справят с бедствия, които климатичната промяна направи по-чести и по-сурови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!