Американският военен флот получава най-големия си разрушител

OFFNews 09 декември 2015 в 08:33 5992 15

Разрушител

Снимка ВМФ на САЩ

«Зомуолт» на път към първи изпитания в реални условия.

Влиза в действие „Зомуолт” най-големият разрушител, правен някога за американските военно-морски сили, съобщи в. „Вашингтон пост”.

Построен в щата Мейн, той е тръгнал в понеделник по река Кенебек към Атлантическия океан. Там ще започнат изпитанията в реални условия на необичайно изглеждащия 186 метров съд с водоизместимост 15 480 тона.

Странната му форма е свързана с това, че ще бъде много трудно той да бъде открит с радар. Но още в стадия на проектирането му специалисти се безпокояха доколко стабилно корабът ще се държи в бурно море.

В „Зомуолт” има многобройни високотехнологични новости в задвижването и въоръженията. Той например е снабден с електромагнитно оръдие, способна да изстрелва снаряди летящи 7 пъти по-бързо от скоростта на звука и достигащи цели на 110 мили (177 километра).

Корабът струва над 4 милиарда долара и е първи в серията от три разрушителя, наречена така в памет на адмирал Елмо Зомуолт (1920 – 2000), началник на морските операции във ВМФ на САЩ по време на войната във Виетнам.

Първоначално е било предвидено да се построят 32 два такива кораба, но програмата е била съкратена под натиска висши флотски офицери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!